IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över



Nestlé låter pr gå före förnuft i kinesisk mjölkskandal

Upplagd på IULs hemsida den 25-Sep-2008

Skicka denna artikel till en vÅ n.

OS kom och gick och melamin – den giftiga kemikalie som används vid tillverkning av till exempel plast, konstgödsel, brandskyddsmedel och bläck – tågar återigen in på tidningarnas förstasidor. Melamin, som kan leda till akut njursvikt om man får det i sig, har blivit de kinesiska livsmedelstillverkarnas favoritingrediens för att fuska sig till ett skenbart högre proteininnehåll i sina mjölkprodukter. I början av 2007 dök giftet upp i nordamerikansk hund- och kattmat, bland annat i Nestlés varumärke Purina. Det påträffas regelbundet i djurfoder och även i tandkräm. Nu är melamin boven i den växande skandalen kring kinesiska mejeriprodukter – både färska och torkade – som hittills kostat fyra spädbarn livet, gjort över 53 000 sjuka och lett till att 13 000 fått uppsöka sjukhus.

Medan andra mejeriföretag återkallade produkter och ställde in produktion valde Nestlé att istället låta pr gå före förnuft och säkerhet och hävdade att "inga av företagets produkter i Kina tillverkas av mjölk som blandats med melamin". Strax därefter påträffade myndigheterna i Hongkong spår av melamin i en mjölkprodukt som tillverkas av Nestlé i Kina. Halterna var visserligen låga enligt myndigheterna, men föräldrar avråddes från att ge produkterna till sina barn. Efter att ledande varuhuskedjor återkallat produkten krävde också myndigheterna till sist att den återkallades. Nestlé svarade med att påstå i ett pressmeddelande att alla deras kinatillverkade mejerivaror är "helt säkra".

Storskaliga livsmedelsskandaler kring tillsatser som ofta är livsfarliga har blivit så vanliga i Kina att inget företag – vare sig det är verksamt i egen regi eller genom joint venture – kan hävda att tillverkningen är säker om de inte också kontrollerar samtliga steg i produktions- och distributionskedjan på jakt efter varje upptänkligt tillsatsämne. De kinesiska myndigheternas linje att se mellan fingrarna med fusket sammanfattas av den kinesiska regeringens officiella språkrör China Daily, som påpekade att de största mejeriföretagen inte omfattades av några säkerhetsinspektioner eftersom man måste hjälpa "internationellt konkurrenskraftiga tillverkare av kvalitetsprodukter" genom att låta dem slippa regelbundna tester. Den explosionsartade tillväxten på Kinas överhettade marknad för mejeriprodukter – vars omsättning fördubblats på fem år till 18 miljarder USD – är en viktig förklaring till det märkliga undantaget. Flera kinesiska kommentatorer (som sedermera avlägsnats från internet) har hävdat att företagen tillsatte melamin för att kompensera för det stigande priset på mjölkråvaran.

Ett tungt ansvar faller på företagen i en atmosfär som präglas av omfattande korruption, kriminellt vaga standarder och normer och en total avsaknad av självständiga arbetstagarorganisationer som kan vaka över arbetsmiljö och konsumenthälsa. Det räcker inte med upprepade bedyranden om produktsäkerhet. Död och sjukdom är priset för den sortens släpphänthet.

Det är inte heller första gången som Nestlés mjölkprodukters säkerhet ifrågasätts. 2002 importerade Nestlé utgånget mjölkpulver till Colombia, där det omförpackades med nya bäst-före-datum. Hälsoinspektörer hittade det innan det börjat säljas. Nestlé sa att det förpackat om pulvret av hälsoskäl.

2005 upptäckte kinesiska myndigheter höga halter av jod i Nestlés bröstmjölksersättning. Nestlé påstod att halterna "bara var en aning högre" än gällande gränsvärde och gick endast ytterst motvilligt med på att återkalla produkten och utfärda en ursäkt. 2005 drabbades också Europa, när 30 miljoner liter Nestlémjölkprodukter för spädbarn konfiskerades i Italien och återkallades i fyra andra europeiska länder, eftersom tryckfärg från paketen läckt ut i innehållet. Tetra Pak – som tillverkade förpackningarna – sa att de känt till problemet och bytt tillverkningsmetod i september. Men återkallandet skedde först i november, när italiensk polis börjat beslagta produkten från snabbköp, lager och lastbilar. Nestlés vd Peter Brabeck-Letmathe kallade händelsen "en storm i ett vattenglas" och vägrade erkänna att produkten var hälsofarlig.

Övriga transnationella producenter med verksamhet i Kina går knappast heller ur skandalen utan anmärkning. Det finns betydande luckor i företagens agerande från det att melamintillsatsen upptäcktes till dess att effektiva åtgärder vidtogs för att återkalla produkter och stoppa produktionen. Men Nestlé – världsettan bland livsmedelstillverkare – tar än en gång hem priset för sitt iskalla val att låta pr gå före förnuft.