IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över



Burma i kris

Upplagd på IULs hemsida den 26-Sep-2007

Skicka denna artikel till en vÅ n.

"ORDNINGEN ÅTERSTÄLLD I BURMA." – Burmas utrikesminister Nyan Min i ett tal till FN:s generalförsamling 1 oktober. Minst tvåhundra människor befaras ha dödats när militären och polisen slog till.

Militärdiktaturen i Burma upplever sin värsta kris sedan det landsomfattande upproret 1988. Höjningen av bensinpriserna i mitten av augusti blev gnistan som tände de massprotester som nu svällt ytterligare och nått tillräcklig sprängkraft för att återigen samla tusentals demonstranter på gator och torg i Rangoon och andra städer – i öppet trots mot militärens hot om att slå ner protesterna med våld och arresteringar. Att regeringen hittills tvekat att ta till våld får inte förväxlas med oförmåga. Tjugo års diktatur och inbördeskrig har knappast gjort den mindre blodtörstig och slagkraftig. Militärjuntan som mördade 3 000 människor 1988 är samma nu som då.

Nytt är däremot att Burma lyckats smyga sig undan i skydd av "kriget mot terrorismen". Om regimen inte precis blivit respektabel så har den i alla fall lyckats öka exporten av livsmedel och andra produkter och på så vis lagt vantarna på värdefull utländsk valuta åt militären (samtidigt som den egna befolkningen tvingats till svältens rand genom tvångsutskrivningar och tvångsarbete). Turismen – och i synnerhet turistströmmen från rika länder – fortsätter växa, trots upprepade krav på bojkott från demokratirörelsen. Accor har lämnat landet – delvis tack vare påtryckningar från facket – men andra hotellkedjor, till exempel Nikko och Orient Express, uppgraderar, expanderar och erbjuder specialpaket. Hundratals transnationella företag – bland annat Nestlé – är fortfarande verksamma i Burma. ASEAN, de sydostasiatiska ländernas politiska och ekonomiska samarbetsorganisation, har backat upp juntan med ekonomiskt stöd och politiskt alibi. Trots ILO:s krav på åtgärder mot tvångsarbete har Burma nyligen av ASEAN:s möbelindustriråd fått i uppdrag att "utreda arbetskraftsresurserna" som ett led i utformningen av ett "varumärke för ASEAN".

Krisen som diktaturen idag upplever kan utnyttjas av fackföreningsrörelsen för att stödja demokratikampen på flera olika sätt. Rättegången den 7 september där sex fackligt aktiva dömdes till fängelse i upp till 28 år för att de arrangerat förstamajaktiviteter visar på de burmesiska arbetarnas och den fria fackföreningsrörelsen FTUB:s nyckelroll i motståndet mot militärdiktaturen. Fackförbund måste tvinga sina länders regeringar att sluta upp bakom ITUC:s krav på ett extramöte i FN:s säkerhetsråd. Men mycket kan göras även på respektive nationell nivå – en bra utgångspunkt är förnyade insatser för att stoppa utländska investeringar, handel och turism. Nu behövs sympatiåtgärder till stöd för de tusentals burmeser som i hemlandet och utomlands, i husarrest eller på hemlig adress riskerar sina liv i kampen för demokrati.