IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över



Nya dödsfall i brittiskt fågelinfluensautbrott ger ny aktualitet åt globalt hot

Upplagd på IULs hemsida den 13-Feb-2007

Skicka denna artikel till en vÅ n.

I Storbritannien har ett utbrott av fågelinfluensa (H5N1) på en kalkonfarm som ägs av transnationella producenten Bernard Matthews nu knutits till nyligen importerat halvförädlat kött från företagets ungerska gren där en identisk variant av viruset påträffats. Efter den massiva nödslakten i Storbritannien konstaterade man att viruset spritt sig. Fem länder har hittills förbjudit fågelimport från Storbritannien, vilket lett till oro för sjunkande efterfrågan och omfattande uppsägningar i sektorn.

I Storbritannien organiseras Bernard Matthews av IUL-anslutna T&G. Förbundet har samarbetat nära med företaget och myndigheterna för att förvissa sig om att arbetstagarnas rättigheter och arbetsmiljö inte glöms bort i myndigheternas hälsoåtgärder, inklusive Tamifluvaccinering för de anställda.

Men fjäderfäarbetarna och deras fackföreningar hamnar oftast i skymundan i de länder som drabbas av H5N1-utbrott – trots det uppenbara faktum att fjäderfäarbetarna befinner sig i främsta ledet för smitta och är den mest sannolika spridningsvägen för viruset om det muterar till en variant som kan smitta mellan människor. Förutsatt att deras – och deras fackföreningars – rättigheter erkänns har de dessutom en nyckelroll att spela i kampen mot virusets spridning.

Fjäderfäsektorns stora betydelse för maten och jobben – och de usla villkor som råder och arbetsgivarnas motstånd mot facket – har ännu inte hamnat i centrum för nationella och internationella myndigheters planering för en eventuell pandemi.

De senaste två åren har IUL försökt uppmärksamma den bristen och framhållit att H5N1 måste hanteras med politiska åtgärder som ett hot som uppstår i mötet mellan arbetsmiljö, folkhälsa och arbetstagarrättigheter. Gemensamma påtryckningar från IUL och den globala fackliga federationen ISKA (Internationalen för Stats- och Kommunalanställda) har äntligen förmått ILO att erkänna fågelinfluensan som ett allvarligt arbetstagar- och arbetsplatsproblem som kräver att ILO deltar i FN-organens hantering av krisen. Till följd av detta godkände ILO:s styrelse i november 2006 en handlingsplan där ILO och facket engageras i FN:s influensasamordnares arbete.

Men ännu har inga pengar avsatts för detta arbete. Viruset fortsätter sprida sig och fjäderfäarbetare och allmänhet är fortfarande i riskzonen. Också regeringar som står under starkt tryck från facket betraktar fjäderfäarbetarna och deras fackföreningar som perifera och oviktiga i planeringen av säkerhets- och hälsoåtgärder. På global nivå hänvisar FN:s influensasamordnare i sin globala handlingsplan till ILO:s (ofinansierade) medverkan som FN-partner i organisationens internplanering, men i övrigt är allt som förut i FN: på influensasamordnarens hemsida finns inga konkreta hänvisningar till eller någon information för fjäderfäarbetarna och deras fack i kampen mot H5N1-virusets spridning.

ILO:s medverkan måste naturligtvis finansieras, men det räcker knappast med det för att hålla H5N1-viruset stånget. Regeringar måste tvingas ta fackets oro på allvar och facket måste engageras på samtliga nivåer i planeringen och tillämpningen av arbetsmiljö- och folkhälsoprogram. De stigande dödstalen och utbrottet nyligen i Storbritannien är en påminnelse om att vi inte bara kan luta oss tillbaka och vara nöjda.

--------------------------------------

Mer information om fjäderfäarbetarna och H5N1-viruset finns på IUL:s hemsida: Fågelinfluesan (H5N1) och Lant- och livsmedelsarbetare: Rättigheter, Risker, Offentliga riktlinjer