IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över



Den 28 april och dödsfall på arbetsplatsen

Upplagd på IULs hemsida den 28-Apr-2005

Skicka denna artikel till en vÅ n.

Blodbadet fortsätter. Statistiken för arbetsrelaterade skador, sjukdomar och dödsfall visar ingen förbättring. Cirka 270 miljoner arbetsplatsolyckor ägde återigen rum under 2004. I vissa länder och sektorer – t ex Kinas kolgruvor – stiger dödssiffran.

ILO uppskattar – försiktigt – att minst 2,2 miljoner fortfarande dör årligen till följd av arbetet, bl a 22 000 barn. Kvinnor löper fem gånger högre risk än män att dö av arbetsrelaterade orsaker, eftersom de utgör majoriteten av jordbrukets arbetskraft. Hälften av alla arbetsplatsolyckor med dödlig utgång sker inom jordbruket. De som förser världen med mat löper dubbelt så stor risk att dö på jobbet som arbetare inom de flesta andra sektorer. Ett steg uppåt i produktionskedjan har livsmedelsförädlingen blivit en smitthärd för belastningsskador. Livsmedels- och dryckesarbetare tvingas till ständigt högre arbetstempo i en hänsynslös profitjakt. Ändå finns ingen global skade- och dödsfallsstatistik för sektorn – en fingervisning om hur låg prioritet arbetsmiljön har. Stressen, de arbetsplatsrelaterade olyckorna och skadorna och långtidssjukskrivningarna i tjänstesektorn, t ex på hotell och restauranger, stiger i många länder.

Även om dödsfall på arbetsplatsen och arbetsskador är vanligast i fattiga länder så är arbetets risker universella, liksom botemedlet: ett starkt fack på jobbet, starka skyddskommittéer, tillräcklig kollektiv kontroll över arbetsprocessen för att arbetarna ska kunna arbeta säkert.

Internationella minnesdagen för döda och skadade arbetare den 28 april får inte bli en tom gest. 4 000 bananarbetare i Nicaragua har marscherat till huvudstaden Managua med krav på effektiva åtgärder för de tusentals offren för Nemagon, ett extremt giftigt bekämpningsmedel som används på banan- och sockerplantager i Centralamerika, Filippinerna och Karibien. Anställda på Nestlé i Brasilien – unga kvinnor som inte längre kan jobba p g a sina förslitnings- och belastningsskador – har tvingats ta sitt ärende till FN:s kommission för mänskliga rättigheter, eftersom arbetsgivaren vägrar erkänna sitt ansvar och hellre sparkar de drabbade än ändrar sina produktionsmetoder. De här arbetarna – och miljontals andra arbetstagare världen över som dödas eller blir sjuka på jobbet – behöver aktivt solidariskt stöd. Den 28 april måste vi ånyo bestämt säga ja till allas rätt till säkert arbete med det enda tillgängliga medlet: att ge arbetstagarna makt att genom sina fackföreningar förhandla i alla frågor som påverkar deras arbetsmiljö.