IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över



Vatten för liv eller vatten för vinst?

Upplagd på IULs hemsida den 22-Mar-2005

Skicka denna artikel till en vÅ n.

FN:s generalförsamling har officiellt bestämt att perioden 2005-2015 ska vara det internationella årtiondet för vatteninitiativ med temat "Vatten för liv". Världsvattendagen den 22 mars blir startskottet för vattendecenniet. Som ett av åtta millenniemål för utveckling har FN fastställt 2015 som måldatum för en halvering av den del av världens befolkning som inte har tillgång till rent dricksvatten och sanitet.

Det här är ett enormt problem. FN-statistik visar att ca 1,3 miljarder människor idag saknar tillgång till rent vatten, och nästan dubbelt så många saknar sanitet och avlopp. Många av dem som inte har tillgång till dricksvatten och sanitet är lantarbetare. Allra värst drabbas kvinnliga arbetare som oftast ansvarar för att skaffa vatten åt familjen. De som förser världen med mat och som rutinmässigt och ofta brutalt får sina grundläggande rättigheter åsidosatta förvägras dessutom en livsviktig naturresurs. Törst, uttorkning, ökad utsatthet och sårbarhet för vattenburna sjukdomar och farliga kemikalier (eftersom det inte finns något vatten att tvätta sig med när giftiga kemikalier använts) är inte de enda följderna av att människor nekas rätten till vatten. Vattenbrist innebär försämrad livsmedelstrygghet – framförallt för dem som är beroende av jordbruket för livsuppehället.

En tjänsteman på FN:s fackorgan för livsmedels- och jordbruksfrågor (FAO) har påpekat att "den internationella debatten om vattenproblem tyvärr ofta bortser ifrån jordbrukets stora betydelse som den största vattenförbrukaren." Låt oss lägga till att "den internationella debatten" till dags dato glömt bort världens 450 miljoner lantarbetare, som upplever avsaknaden av adekvat dricksvatten som en kris i sin arbets-, hälso- och livssituation. Deras kris är krisen i det globala livsmedelssystemet.

För de transnationella vattenjättarna är däremot vattenbristen "en extremt attraktiv vinstmöjlighet", som tidskriften Eurobusiness uttryckte det i en artikel om "Europas flytande guld". Nästan en halv miljard människor är idag beroende av privata vattenföretag – en tiofaldig ökning på bara tio år. 1990-talet var företagsinitiativens årtionde, när (oftast fattiga) länder blev avlurade eller avtvingade sitt vatten. Företagsjättarna törstar inte bara efter stadsvattnet utan vill i slutändan lägga beslag också på vattnet för jordbruket som förbrukar nästan tre fjärdedelar av allt dricksvatten och är den största potentiella marknaden för de privata vattenföretagen.

Att begränsa de globala vattenföretagens framfart står inte på den officiella agendan för Världsvattendagen 2005. Det gör inte heller förverkligandet av lantarbetarnas konkreta rättigheter, t ex rätten till rent dricksvatten som den formuleras nu senast i FN-organet ILO:s konvention 184 om hälsa och säkerhet i jordbruket. IUL vill därför på Världsvattendagen uppmana medlemsförbunden världen över att fortsätta trycka på för att deras respektive regeringar utan dröjsmål ska underteckna och tillämpa ILO-konvention 184. Vi vill också gratulera Uruguays medborgare för att de organiserat och med stor majoritet vunnit en folkomröstning om ett grundlagstillägg som säkrar tillgången till vatten och sanitet som en grundläggande mänsklig rättighet som tillhandahålls av staten som en offentlig tjänst. En av uppgifterna för den nytillträdda regeringen blir tillämpningen av grundlagsreformen. Uruguays arbetarrörelse gjorde avgörande insatser i opinionsbildningen inför folkomröstningen. Fackförbund runtom i världen både kan och bör lära av erfarenheterna från Uruguay.
--------------------------------------------

Nästa styrelsemöte för IUL:s lantarbetarfackgrupp – som planeras äga rum i Västbengalen i Indien i oktober – kommer att ha särskild inriktning på vatten, jordbruk, facket och landsbygden. En av de frågor som ska diskuteras är fackliga aktioner till försvar för Acuifero Guarani, världens största dricksvattenreservoar, som ligger mellan Uruguay, Paraguay, Argentina och Brasilien och nu står under privatiseringshot från Världsbanken.

IUL-rapporten Hotet från GATS mot maten och jordbruket behandlar följderna för jordbruket och lantarbetarna av den GATS-drivna privatiseringen och kommersialiseringen av vattnet. Ladda ner den från IUL:s hemsida genom att klicka här
.