IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över



Serbiens avstannade revolution

Upplagd på IULs hemsida den 02-Jul-2001

Skicka denna artikel till en vÅ n.

Serbiens avstannade revolution


I mars besökte en IUL-delegation Serbien för att visa solidaritet med och stöd för det självständiga fackförbundet Nezavisnost och dess branschförbund för livsmedel, hotell och turism. I delegationen ingick företrädare för IULs generalsekretariat, IULs europeiska regionorganisation EFFAT, IULs utbildningssamordnare för Sydösteuropa och IULs holländska och tyska medlemsförbund Bondgenoten och NGG.


Nezavisnost – grundat 1991 som ett fackligt motstånd mot kriget och Milosevic – ledde den svåra decennielånga kampen mot det storserbiska projektets nationalistiska vansinne och dess blodiga följder (se MB 5-6/2000 ”Våra medlemmar var först ut i strejk”). Därför är Nezavisnost en av ett fåtal organisationer i Serbien idag som lever och frodas utan att fläckas av den opportunism och korruption som genomsyrar så gott som alla aspekter av det serbiska samhället och politiken.


Sedan Milosevic avsattes har medlemssiffrorna tredubblats på mindre än fem månader. Nezavisnost – som nu har drygt 600 000 betalande medlemmar – är den utan jämförelse största fackliga samorganisationen i landet. Det är en mäktig kraft som ingen regering längre kan välja att förbise eller marginalisera. Det är också en dynamisk organisation i ett samhälle som tyngs av korruption och stagnation, och det är en situation som innebär både möjligheter och risker. Serbien efter Milosevic är nämligen ett samhälle som fastnat i en förment ”övergångsfas” som vägrar att utvecklas vidare.


Landet har ny regering och nytt parlament och en preliminär livlina till donatorer i väst, men saknar någon tydlig plan för hur det ska rensa ut den kriminalitet och de diktatorsfasoner som uppmuntrats av tio års krig och ideologisk galenskap. Ekonomin är körd i botten, antalet pensionärer är högre än antalet sysselsatta, och cynismen som oundvikligen följer i den svarta marknadens spår har skapat en enorm reserv av potentiella stöttrupper för politiska manipulationer som kan vändas mot Nezavisnost. Demokratin måste medföra konkreta fördelar om den inte ska riskera att vissna ner innan den hunnit rota sig.


Liksom västs regeringar en gång såg Milosevic som en privilegierad ”samtalspartner” och ”en garant för fred och stabilitet” skyndar de sig nu att skänka demokratisk trovärdighet åt regeringen Kostunica. Tack vare kollegorna i Nezavisnost såg IULs delegation emellertid ett annat Serbien. Vi träffade företagsledare som skröt med sin vilja att tjäna vilken regering som helst, inklusive den förra. Vi såg privatiseringen i full färd på Hotel Novi Sad, där hotelldirektören ”privatiserar” hotellet tillsammans med den lokala polischefen – och regelbundet skickar in poliser för att skrämma Nezavisnosts ledare. Vi hörde talas om flera fall där arbetare fått avdrag på lönen eller omplacerats till sämre betalda tjänster eller hotats och rentav misshandlats efter att de gått med i Nezavisnost. Vi fick höra talas om en arbetsmarknadsminister i det ”demokratiska” Serbiens regering som valts ur Milosevic-fackets nomenklatura och som försöker sjösätta en ny regeringsvänlig facklig samorganisation. Vi hörde talas om hur den nya regeringen upprepade gånger vägrat träffa Nezavisnost – landets mest representativa fackförbund – för att diskutera en ändring av arbetsrätten. Vi fick höra flera rapporter om företagsledare som plundrar sina företag. Och på ett massmöte i Voivodina – som av tradition är Serbiens kornbod – berättade lantarbetare för oss om månadslöner på tolv D-mark (minimum för att försörja en familj på fyra är drygt 2 000).


Vi träffade också arbetare – ofta på bryggerier, förädlingsanläggningar, hotell – som inte längre var rädda för att säga sin mening om makten och orättvisorna och var fast beslutna att tillsammans försvara sina rättigheter. Det här är det verkliga arvet efter oktoberupproret och det är det som måste försvaras och bevaras.
Kostunica är inte Milosevic, och den nya regeringen kan inte ges skulden för den ekonomiska kris den fick överta. Men i de företag som ännu fungerar är det ”business as usual” för de företagsledare och politruker som fortfarande härskar med dekret och till och med våld. För att demokratin ska kunna rota sig i Serbien är det nödvändigt med ett starkt fack på arbetsplatserna och i samhället. Nezavisnost behöver den internationella arbetarrörelsens fulla och aktiva stöd, för även om organisationen har stor erfarenhet av motstånd mot krig och diktatur har den praktiskt taget ingen erfarenhet alls av kollektivavtalsförhandlingar – något som var omöjligt i det förra systemet och fortsätter vara det än idag. Nezavisnost kommer också att behöva starkt stöd för att effektivt övervaka de utländska investeringarna och privatiseringsprocessen, om den omfattande plundringen av landets återstående tillgångar ska kunna avbrytas och vändas.
Ett minimivillkor för att Serbien ska kunna bryta sig ur ett decenniums isolering och återigen införlivas i internationella institutioner – inklusive de ekonomiska – är att arbetarrörelsen internationellt ställer krav på full respekt för ILOs konventioner, fackets självständighet från regeringsinblandning, samt mekanismer som garanterar den demokratiska översynen av ägandeförhållandenas omvandling. Dessutom måste fackförbund internationellt kräva att den nya regeringen fullt ut samarbetar med den internationella krigsförbrytardomstolen i Haag och först av allt utvisar Slobodan Milosevic. Demokrati kan inte byggas på bortförklaringar och minnesförlust. Och Nezavisnost – samhällsgaranten för fred och demokrati – är hotat så länge som folkmordets organisatörer går fria.