IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Nestlé stänger av fyra fackliga ledare på Maggifabrik i Indien

Upplagd på IULs hemsida den 08-May-2009

Skicka denna artikel till en vÅ n.Direktörerna på Nestlés fabrik i Pantnagar i nordöstra Indien har stängt av fyra av fackets ledare dagen efter att ett trepartsavtal undertecknats som gör slut på en fyradagars strejk rörande fackliga rättigheter och ogiltig uppsägning. Nestléarbetarna i Pantnagar har dragit igång sina protestaktioner igen och arbetare på fyra andra Nestléfabriker i Indien fortsätter med protestaktionen som inleddes den 16 april.

Arbetarna strejkar för fackliga rättigheter på Nestlés fabrik i Pantnagar

Arbetare på indiska Nestlés nyaste och största fabrik – som tillverkar matprodukter under varumärket Maggi – inledde en rad massprotester och sittstrejker den 27 april. Strejkkraven är återanställning av olagligt uppsagda arbetare, fast anställning för drygt 400 ”lärlingar” som olagligt nekats anställningstrygghet, och att direktörerna ska sluta lägga sig i registreringen av fabriksfacket.

Stridsåtgärderna vidtogs när direktörerna ville tvinga fyra arbetare att ”frivilligt” säga upp sig i ett försök att stoppa den fackliga organiseringen av fabriken. Tre arbetare vägrade och fick sedan sparken.

Efter att 150 fast anställda arbetare strejkat kontinuerligt i fyra dagar med uppbackning av 600 kontraktsanställda tvingades direktörerna på Nestléfabriken i Pantnagar till sist till förhandlingsbordet med hjälp av medlingsinsatser från den biträdande arbetsmarknadskommissionären. De tre parterna undertecknade ett avtal som slår fast att en rättvis utredning ska göras av de tre sparkade arbetarnas fall och att både facket och direktörerna ska rätta sig efter utredningsresultatet, men med rätt att överklaga.

Avtalet fastslår dessutom att inga åtgärder ska vidtas mot de strejkande arbetarna när de återgått till arbetet samt att de fackliga rättigheterna ska respekteras.

När avtalet undertecknats avblåstes stridsåtgärderna och fabriken öppnade igen för nattskiftet den 1 maj. Men nästa morgon stängdes fyra av fackets ledare av från sina jobb utan vidare kommentarer, bland annat ordföranden. Ytterligare tjugo brev med meddelande om avstängning skrevs men delades aldrig ut.

Arbetarna svarade med att dra igång protestaktioner men hindrades av polis från att demonstrera utanför fabriken. Istället demonstrerar arbetarna utanför biträdande arbetsmarknadskommissionärens kontor.


Arbetare demonstrerar utanför biträdande arbetsmarknadskommissionärens kontor

Nestlé angriper rätten att organisera sig fackligt

I mars bildade 55 arbetare Nestléarbetarfacket Nestle Mazdoor Sangh och ansökte om registrering av fackförening hos de lokala myndigheterna.

Nestlé Indiens direktörer blandade sig då i leken. De hotade 25 arbetare och tvingade dem att underteckna ett falskt uttalande där det stod att de gått med i facket under ”tvång”. Uttalandet överlämnades till biträdande arbetsmarknadskommissionären som sedan förhalade registreringen av facket.

Direktörernas trakasserier är dokumenterade i en skriftlig försäkran som undertecknats av de 55 arbetarna och överlämnats till biträdande arbetsmarknadskommissionären den 25 mars: ”När direktörerna fick veta att vi lämnat in registreringsansökan till registratorn hotade de några av oss som undertecknat registreringen med förflyttning till andra orter i Indien om de bildar fackföreningen. På så vis tvingade direktörerna alltså några av arbetarna att underteckna den text som sedan överlämnades till er. Avsikten var att registreringen av vår fackförening inte ska godkännas.”

Över 200 arbetare har nu gått med i fackföreningen. Direktörerna bestrider fortfarande registreringen.

Samtidigt fortsätter protestaktionerna med krav på löneförhandlingar på Nestlés fabriker i Moga, Samalkha, Ponda och Bicholim.