IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


ITF/IUL-møte om globalisering i catering for flyselskapene

Upplagd på IULs hemsida den 08-Dec-2000

Skicka denna artikel till en vÅ n.



Medlemmer av IUL som organiserer cateringsarbeidere i flybransjen gikk sammen med medlemmer av ITF sivile luftfartssektor om et felles møte i London 7. desember 2000 om catering i flybransjen. Møtet fokuserte særlig på de to største selskapene: LSG Sky Chefs og Gate Gourmet.

Både IUL og ITF har medlemmer i flyselskapenes cateringssektor fordi de fleste flyselskaper opprinnelig tok seg av sin egen catering, og arbeidstakerne i catering var ofte organisert i samme fagforening som andre arbeidere i flyselskapene. Selv etter at flyselskapene begynte å selge ut cateringsoperasjonene, en prosess som begynte tidlig på 1990-tallet og fortsetter å styrke seg, har arbeidstakerne i catering ofte blitt værende igjen i sin tradisjonelle fagforening.

I løpet av de siste ti årene har flycateringsindustrien gjennomgått en konsentrasjonsprosess i likhet med den man har hatt i kontraktørcateringssektoren. Etter 1990, da de fleste flyselskaper fremdeles tok hånd om sin egen cateringsvirksomhet, har flyselskapene gått inn for «kjerneområde»-konseptet, det vil si økt fokus på ruter og markedsføring og en jevn løsrivelse fra mer perifere aktiviteter slik som matservice. Noen flyselskap har solgt ut sine cateringsavdelinger, andre, særlig Lufthansa og Swissair, har skilt dem ut som datterselskaper. Etter en rekke med fusjoner har Lufthansas LSG Sky Chefs og SwissAir Group's Gate Gourmet til sammen kontroll over 60 prosent av cateringsindustrien om bord. Andre globale aktører, på en fjern tredje og fjerde plass på rankinglisten, er det britiske Alpha Flight Services og Servair, et datterselskap under Air France.

Oppdelingen av flyselskapene i separate divisjoner og datterselskaper, utsourcing og franchisering av bakketjenester, inkludert cateringsvirksomheten, har ført til en oppløsning av de kollektive forhandlingene og et behov for bedre koordinering av fagforeningsvirksomheten på tvers av yrkesgrensene. Møtedeltakerne diskuterte hvilken betydning vekslende eierskapsstrukturer og nye teknologier i matproduksjonen kunne ha på arbeidsforholdene. Etter press fra flyselskapene for å redusere kostnadene på mat, har cateringsselskapene rasjonalisert matproduksjonen ved å etablere sentraliserte kjøkkener og innføre frossen mat og gjennomføre «multi-funksjonelle» arbeidsprosesser. Matleverandørene har til og med begynt å utsource selve mattilberedningen og dermed redusert cateringsarbeiderne til rene samlebåndsarbeidere og matdistributører. Under mottoet «ferskt er best» gjennomførte Quantasarbeidere i Australia en vellykket streik mot innføringen av frosne måltider. Men fagforeningene er under økende press for å godta endringer i produksjonsteknikk, mens selskapene presser på for å redusere bemanningen.

Deltakerne ble enige om at de raskt skiftende cateringskontraktene og den pågående privatiseringen av statseide flyselskaper gjorde det spesielt viktig for fagbevegelsen å koordinere informasjonsdistribusjonen og gå til felles aksjon for å beskytte lønninger og arbeidsforhold i sektoren. Det var spesielt viktig i denne sammenhengen å samle informasjon om nye teknologier i matproduksjonen og nye ledelsesteknikker for å kunne forhandle fram avtaler. Det var enighet om at ITF og IUL på samme måte skulle undersøke samarbeidet i jernbanecatering og forsøke å utvikle felles aktiviteter og strategier for catering i hele transportsektoren.