IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Nescaféarbetare i Indonesien firar första maj vid fabriksgrindarna i protest mot rättsövergrepp

Upplagd på IULs hemsida den 11-May-2009

Skicka denna artikel till en vÅ n.



Det indonesiska Nestléfacket på Panjangfabriken, SBNIP, slåss sedan slutet av 2007 för att förhandla om ett nytt kollektivavtal med världens största livsmedelsföretag. Istället för förhandlingar har Nestlédirektörerna försökt skrämma fackledningen och ifrågasatt fackets legitimitet. De har totat ihop en blufforganisation för personalen och försökt inrätta ett "forum" för information och samråd. De har påstått att företaget enligt indonesisk lag inte har någon skyldighet att löneförhandla och att löneskalor är "konfidentiella". De har försökt dra kollektivavtalstvisten inför arbetsdomstolen hellre än att förhandla i god tro med facket.

IUL har överlämnat en protest mot Nestlé till OECD:s nationella kontaktpunkt i Schweiz för brott mot OECD:s riktlinjer för multinationella företag. Kontaktpunkten ansvarar för riktlinjernas tillämpning och protesten har bedömts relevant enligt riktlinjerna (vägran att medverka i konstruktiva förhandlingar samt undanhållande av information som behövs i samband med kollektivförhandling). IUL samarbetar med kontaktpunkten under utredningen av fallet.

Även om SBNIP ofta demonstrerat inne i staden Lampung så höll man sitt första protestmöte någonsin utanför Nescaféfabriken i Panjang på första maj, vilket ledde till att direktörerna greps av panik.


När arbetarna började samlas utanför fabriksgrindarna greps Nestlédirektörerna av panik och försökte rädda företagets image genom att täcka över Nestléloggan med en blå presenning. På banderollen står: "Vi gör ditt Nescafé, men de ger oss inte våra rättigheter".


"Nestlé, förhandla i god tro – med oss, NU!".


Nescaféarbetarnas hustrur infann sig för att visa sitt stöd. De bar t-tröjor med texten "Landsomfattande kampanj för rätten till löneförhandling och anställningsskydd".



Förutom förstamajdemonstrationen utanför Nescaféfabriken i Panjang och en protestmarsch genom Lampungs gator deltog SBNI-medlemmar och IUL-personal även i ett seminarium om föreningsfrihet och rätten till löneförhandling på universitetet i Lampung den 30 april. I panelen fanns chefen för staden Lampungs arbetsmarknadsdepartement och SBNI:s ordförande. Arbetare och studenter beskyllde gemensamt arbetsmarknadsdepartementet för inkompetens och anklagade det för nonchalans i samband med Nestlékonflikten.

Fackföreningen fortsätter organisera offentliga protestmöten i Indonesien och IUL ger maximal internationell publicitet åt konflikten och aktionerna.