IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Svininfluensan – IUL kräver åtgärder för att trygga jobben och engagera facket i nationella handlingsplaner

Upplagd på IULs hemsida den 04-May-2009

Skicka denna artikel till en vÅ n.

Från 30 april 2009 ska det nya influensaviruset enligt WHO kallas A (H1N1)

Den 29 april höjde Världshälsoorganisationen (WHO) sin pandemivarning från fas 4 till fas 5, efter att det bekräftats officiellt att en omfattande smittspridning av svininfluensan till människa är på gång. Även om detta innebär att de flesta människor ännu är smittfria så är WHO:s höjning till fas 5 en tydlig signal att en pandemi står för dörren och att inte mycket tid finns för att slutgiltigt organisera, kommunicera och genomföra åtgärder för att begränsa smittans spridning.

Svininfluensan – som är ännu en i raden av djurrelaterade sjukdomar som drabbar människor – hade den 30 april konstaterats i 12 länder. Den nya influensan är en virusmutation som kallas A/H1N1 och innehåller gener från människa, gris och fågel.

Det har ännu inte bevisats att den ursprungliga smittoöverföringen av H1N1-vurset skett från gris till människa och virusmutationen har hittills inte påträffats på svinfarmer. Men människor som arbetar med grishållning, slakt och efterslakt kan få vanligare former av svininfluensa från frekvent och nära kontakt med smittade grisar och arbetskamrater. ”De flesta fall av svininfluensa hos människa som tidigare rapporterats återhämtade sig helt från sjukdomen utan medicinsk vård och utan antivirusläkemedel”, säger WHO. Men faktum kvarstår att industriell svinhållning där väldiga mängder genmodifierade svin koncentreras till en begränsad yta – kanske i närheten av en fjäderfäfarm – är en idealisk miljö för virus att mutera till nya, farligare varianter.

Precis som med fågelinfluensan är lant- och livsmedelsarbetarna strategiskt placerade inte bara beträffande smittorisken, utan också för att spela en nyckelroll i tidiga varningssystem och för att begränsa utbrott – förutsatt att de får korrekt information, korrekt utbildning och nödvändig skyddsutrustning och att man lyssnar på dem.

– Facket står i direkt förbindelse med arbetsplatserna och måste därför involveras i myndigheternas handlingsplaner rörande svininfluensan, säger IUL:s generalsekreterare Ron Oswald. Arbetsplatser där det finns aktiva fackliga skyddskommittéer och där fack, arbetsgivare och hälsomyndigheter för konstruktiva och kontinuerliga samtal är väl rustade för att hjälpa arbetstagare och samhälle att begränsa en eventuell epidemi.

IUL kräver också att åtgärder vidtas för att kompensera arbetstagare för eventuella inkomstbortfall. Utbrott av fågelinfluensa ledde till en dramatisk minskning i konsumtionen av fågelprodukter och arbetstillfällen har försvunnit i vissa länder. Priset på fläskkött har fallit med 10 procent sedan svininfluensautbrottet och länder som Ryssland, Kina och Sydkorea begränsar handeln med fläskprodukter. Egypten har inlett en nödslakt av 300 000 grisar, trots att FAO betraktar detta som ett misstag. Och även om WHO klart och tydligt säger att rätt tillagade fläskprodukter är ofarliga att äta och inte kan sprida sjukdomen så är den eventuella förlusten av konsumenternas förtroende för fläskkött högst reell. En sådan förlust kan leda till massuppsägningar som skulle slå särskilt hårt mot de mest utsatta arbetstagargrupperna, till exempel säsongsarbetare, tillfälliganställda, migranter och papperslösa. Italienska IUL-förbundet FLAI-CGIL har redan varnat för att 160 000 jobb är i farozonen i Italien.

De sociala påfrestningar och inkomstbortfall för drabbade hushåll som den här sortens panikreaktioner leder till kan störta hela samhällen som jobbar åt köttindustrin – ofta till redan låga löner – ner i djupaste fattigdom. Det är därför ytterst viktigt att arbetstagarna och deras fackföreningar helt och fullt inkluderas i varje plan som syftar till att effektivt förebygga en pandemi, säkra företags överlevnad och kompensera drabbade aktörer för vinstbortfall på grund av en förväntad minskad efterfrågan på fläskkött.

Tillsvidare gäller de grundläggande säkerhetsrekommendationerna för fågelinfluensan också svininfluensan.

RESURSER

Vanliga frågor om svininfluensan besvarade av WHO

Broschyr om svininfluensan från USA:s socialdepartement, Department of Health & Human Services

Checklista från USA:s socialdepartement för företag med utlandsverksamhet

Checklista för fågelinfluensan från ILO


ILO:s politiska rekommendationer för hantering av SARS-utbrottet

Råd och information från IUL om fågelinfluensan (H5N1)