IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Nestlé beskylls för rättighetsbrott i samband med eventuell avyttring i Sydkorea

Upplagd på IULs hemsida den 30-Mar-2009

Skicka denna artikel till en vÅ n.



Brott mott OECD:s riktlinjer! Nestlé måste förhandla i god tro!

Sedan slutet av februari 2009 har Nestlé Korea Labour Union (NKLU) sökt sanningen bakom ryktena om att deras fabrik i Cheongju ska säljas till sydkoreanska Pulmuone Co. Företagsledningens enda reaktion på fackets berättigade oro har varit att dementera ryktena och vägra diskutera frågan vidare.

Den 3 mars började sydkoreanska medier berätta om en hemlig affärsuppgörelse mellan Nestlé Korea och Pulmuone. NKLU kontaktade återigen Nestlé Koreas direktörer och begärde information om läget – denna gång med stöd av en protestaktion utanför Nestlé Koreas huvudkontor i Söul – men företagsledningen envisades fortfarande med att inte kännas vid någon affär.


NKLU-medlemmar protesterar i Söul

IUL skrev då till Nestlés koncernledning och påpekade att även om företaget kan reagera med tystnad eller genom att vägra kommentera rykten i medierna så måste de agera öppet och respektfullt i kontakterna med sina anställda och deras fackförening. IUL påpekade för Nestlé att det bröt mot OECD:s riktlinjer för multinationella företag när de vägrar förse facket med efterfrågad information och struntar i att berätta om verksamhetsförändringar i god tid. Dessutom pratar Nestlé själva i sina Corporate Business Principles om betydelsen av ”personalrelationer som bygger på tillit, integritet och ärlighet”.

Nestlés svarade då med att erkänna att medierapporteringen inte var felaktig, men vägrade fortfarande att ge närmare upplysningar eller förhandla med facket om konsekvenserna för de anställda. Detta ledde till irritation och ilska bland fackets 300 medlemmar.

NKLU har bildat en strejkkommitté med 50 medlemmar och dragit igång massmöten för medlemmarna, dagliga demonstrationer på Nestléfabriken och utanför Nestlé Koreas huvudkontor i Söul.


Massmöte för fackets medlemmar på fabriken

Den 19 mars lämnade IUL in en protest mot Nestlé för brott mot OECD:s riktlinjer för multinationella företag, eftersom företaget bryter mot riktlinjerna när de vägrar informera facket och struntar i att i god tid berätta om ”förändringar i verksamheten som kan ha en större effekt på deras anställdas utkomst” (artikel IV 6).

Det här är inte första gången som Nestlé Koreas direktörer bryter mot OECD:s riktlinjer. 2003 ledde en bitter konflikt om rätten att förhandla till en 145-dagars strejk och lockout. Nestlédirektörerna hotade med att flytta produktionen ut ur landet och bröt helt öppet mot OECD-riktlinjerna. > Läs mer här (på engelska).

Noll information, noll tillit