IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Farväl parakvat

Upplagd på IULs hemsida den 09-Feb-2009

Skicka denna artikel till en vÅ n.

Ny studie visar opåverkad spannmålsproduktion

En ny rapport av IUL och schweiziska frivilligorganisationen Berne Declaration visar att produktion utan parakvat är både möjlig och faktiskt redan sker med viktiga grödor.

Rapporten ”Goodbye Parakvat” (Farväl parakvat) är baserad på enkätsvar från ett drygt 40-tal stora livsmedelsproducenter inom bananer, te och palmolja – grödor som traditionellt varit storförbrukare av parakvat.

Av rapporten framgår att banan- och teproducenterna redan brutit parakvatberoendet. Vad gäller palmoljan visade sig producenterna bestå av två jämnstora grupper som använder respektive inte använder parakvat. Men bland palmoljeköparna föredrog majoriteten palmolja som producerats utan parakvat.

"Parakvat innebär en betydande hälsorisk för våra medlemmar i jordbruket, säger IUL:s generalsekreterare Ron Oswald i en kommentar till rapporten. Vi välkomnar nyheten att vissa ledande livsmedelsproducenter väljer att avstå från giftiga bekämpningsmedel som parakvat. Den inställningen borde bli normgivande inom jordbrukssektorn och världens regeringar måste inse och ställa sig bakom det genom att förbjuda parakvat.

Men, påpekade Oswald, trots att IUL alltså noterat vissa framsteg på parakavatområdet fanns inga tecken på en liknande positiv utveckling inom vissa av de här företagen, till exempel Unilever, beträffande arbetstagarnas och fackets rättigheter.

"De kan inte gömma sig bakom tomt prat om hållbar miljö, vi måste se framsteg också på våra arbetsplatser, avslutade han.

En viktig slutsats som framgår av enkätresultaten är att inom palmolje-, banan- och tesektorerna så är en parakvatfri produktion inte bara önskvärd utan dessutom ekonomiskt genomförbar och alltså möjlig. Påståenden från Syngenta – världens största tillverkare av parakvat – om att det extremt giftiga bekämpningsmedlet skulle vara omistligt är med andra ord helt grundlösa.

"Syngentas omdömeslösa och vansinniga stöd för och aggressiva marknadsföring av produkten gör företaget medskyldigt till att tiotusentals människor dör varje år av parakvatförgiftning, säger François Meienberg från Berne Declaration (BD).

IUL och BD uppmanar regeringar och stater att nu införa ett totalförbud mot parakvat. I Schweiz har parakvat varit förbjudet i tjugo år och i Europa sedan 2007. I många utvecklingsländer säljs produkten fortfarande i stora kvantiteter trots att användarna saknar nödvändig skyddsutrustning.

Läs rapporten här(på engelska).