IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Tearbetarna på Unilever Lipton säger nej till engångsjobb och vill ha rätt att jobba för Unilever!

Upplagd på IULs hemsida den 26-Jan-2009

Skicka denna artikel till en vÅ n.



Uppbackade av IUL-anslutna National Federation of Food, Beverage and Tobacco Workers of Pakistan trappar de drygt 700 arbetare som hyrts in från bemanningsföretag på Unilevers sista direktägda och i egen regi drivna Liptonfabrik i Pakistan nu upp sin kampanj för fast anställning. Arbetarna kommer att vidta en rad nationella och lokala åtgärder och behöver därför omedelbart ditt stöd.

Medan Unilever globalt finansierar ett extremt kostsamt aktieåterköps- och aktieutdelningsprogram med hjälp av massiva underleverantörsavtal och utförsäljningar har företagets pakistanska ledning satt ett svårslaget rekord för hur mycket anställningstryggheten kan försämras i syfte att skapa rena engångsjobb. Unilevers pakistanska tefabrik i Khanewal i provinsen Punjab producerar två av landets ledande paketerade temärken, Brook Bond och Lipton. Lipton är ett av Unilevers främsta så kallade ”miljarddollarmärken”, det 25-tal varumärkesprodukter som står för 75 % av företagets intäkter.

Fram till den 31 augusti förra året hade Unilever en andra Liptonfabrik i Karachi. Den tefabriken hade 122 fast anställda och 450 tidsbegränsade. Men det var alldeles för många fast anställda för Unilever, så fabriken las hastigt och lustigt ner och produktionen flyttades till ett före detta lager i närheten – för där var alla som jobbade outsourcade och tillfälliganställda!

På Unileverfabriken i Khanewal finns bara 22 fast anställda arbetare, fackmedlemmar som omfattas av ett kollektivavtal. Fabrikens resterande 723 arbetare har hyrts in från sex bemanningsföretag.

Den lilla gruppen fast anställda på fabriken har en grundlön på 18 000 PKR i månaden (ca 226 USD). Grundlönen för de tillfälliganställda ”engångsjobbarna” är 6 000 PKR när de har turen att få arbeta minst 26 av månadens dagar. Annars är deras daglön 232 PKR – vilket inte ens är tre USD om dagen. När de fast anställda får dubbelt betalt för övertids- och helgjobb, ja då får bemanningspersonalen fortfarande bara sin grundlön. Engångsjobbarna har inte heller semester eller betald sjukfrånvaro. De vet inte vad de ska arbeta med från den ena veckan till den andra eller på vilka tider – eller om de ens kommer att ha något jobb.

Flertalet av de här arbetarna har jobbat på fabriken i minst tio år. Medeltalet är 15 år och vissa av dem har jobbat där i upp till 30 år. Men eftersom de formellt sett inte är anställda av Unilever kan de inte gå med i Unileverarbetarnas fack och förhandla med Unilever som arbetsgivare och motpart.

Alla de här arbetarna skulle enligt pakistansk lag ha beviljats fast anställning efter nio månaders kontinuerligt jobb. Tio år senare är de fortfarande kontraktsanställda på bemanningsföretagen – och en del av dem har alltså jobbat där i hela 30 år. Den inhyrda personalen borde inte bara ha fasta jobb enligt vad lagen kräver, de borde dessutom vara anställda direkt av Unilever. Bemanningsföretagen hyr inte ut arbetskraft till någon annan uppdragsgivare än Unilever-fabriken i Khanewal. Bemanningsföretagen har fingerade adresser i grannstaden, men i själva verket ligger deras kontor inne i Unilevers fabrik.

Två Lipton-arbetare som sparkades i augusti efter att ha jobbat för minimilön i 30 år på Unilevers tefabrik i Khanewal fick gå utan social- och sjukförsäkring eller pension. Tack vare sådana här arbetare har Unilever kammat hem enorma vinster som bland annat gjort det möjligt för vd:n Niall Fitzgerald att dra sig tillbaks 2004 med ett pensionsavtal värt 17 miljoner GBP.

Den kontraktsanställda personalen bestämde sig därför för att bilda fackföreningen Unilever Mazdoor Union Khanewal och bygga en säkrare framtid och undvika den utslagning som drabbat de arbetare som tidigare kämpat för anställningstrygghet på fabriken. Fackföreningen stöds av IUL-anslutna National Federation of Food, Beverage and Tobacco Workers of Pakistan som hjälper kontraktsanställda att vända sig till arbetsdomstolen för att säkra rätten till fast anställning. Fackföreningen har organiserat demonstrationer och protestmöten och berättat om sin kamp i medierna, hittills utan resultat: kontraktsarbetarna har inte fått fast anställning och Unilever har reagerat brutalt på liknande försök att stoppa företagets undermåliga personalpolitik på andra produktionsanläggningar. På företagets fabrik för hygienprodukter i Rahim Yar Khan till exempel – Unilevers personalpolitik än en gång har tvingat IUL att protestera officiellt hos OECD – sparkade Unilever nästan 300 arbetare som meddelat att de tänkte kämpa för fast anställning. Internationell uppbackning behövs nu omedelbart när facket i Khanewal gör sig redo för en ny runda protestaktioner för att sätta kraft bakom sina krav.

Liptonarbetarna slåss för alla arbetstagares rätt till ett anständigt jobb – anställningstrygghet, en lön som man kan leva på, sjuk- och pensionsförsäkring samt rätten att gå med i ett fack som kan kollektivförhandla med en verklig arbetsgivare.

Stöd deras kamp CLICK HERE och skicka ett protestbrev till Unilever. Säg åt koncernledningen att de tillfälliganställda på Liptonfabriken i Khanewal måste få fast anställning – och att detta ska ske med hjälp av direkta förhandlingar med IUL-förbundet National Federation of Food, Beverage and Tobacco Workers of Pakistan.

Kopior av eventuella protestbrev skickas till Unilevers centrala koncernledning och företagsledningen i Pakistan, till fackföreningen och IUL:s sekretariat.

Nyligen har Unilever börjat skicka medvetet felaktiga automatiska svar på protestbreven – klicka här för den krassa verkligheten bakom företagets lögner.

Om du vill göra en extra insats kan du dessutom besöka Unilevers webbsida http://www.unilever.com/sustainability/. Långt ner till höger på sidan finns rubriken ”Sustainability during the credit crunch” (”Hållbarhet under kreditkrisen” – som om hållbarhet varierar med räntan!). Där kan du rösta ja eller nej till frågan ”Do you consider sustainability in your product purchasing decisions?” (”Tar du hänsyn till hållbarhet i dina köpbeslut?”) Detta följs av uppmaningen ”Please tell us what actions you are taking to make the world more sustainable” (”Berätta vad du gör för att världen ska bli mer hållbar”) med fält för namn och meddelande. Här kan du skicka följande svar till Unilever (eller hitta på ett eget): ”Sustainability is about investing in sustainable jobs - over 700 workers at the Khanewal Lipton factory are disposable workers hired through labour hire agencies, with no employment security and inferior wages and benefits though many have worked continuously for decades. Make the Khanewal workers permanent through direct negotiations with the National Federation of Food, Beverage and Tobacco Workers of Pakistan!” (”Hållbarhet handlar om att investera i hållbara jobb – drygt 700 arbetare på Liptonfabriken i Khanewal är engångsarbetare som hyrs in från bemanningsföretag, utan anställningstrygghet och med sämre löner och förmåner trots att många av dem jobbat på fabriken i årtionden. Ge arbetarna i Khanewal fast anställning med hjälp av direkta förhandlingar med National Federation of Food, Beverage and Tobacco Workers of Pakistan!”)