IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Kanadas högsta domstol ska fastställa om lantarbetare är människor… eller "förbrukningsmaterial"

Upplagd på IULs hemsida den 21-Jan-2009

Skicka denna artikel till en vÅ n.



Mänskliga rättigheter – till exempel arbetstagarens rätt att bilda fackföreningar, strejka och förhandla om kollektivavtal med arbetsgivare – är universella och odelbara rättigheter som gäller för alla människor i egenskap av deras mänsklighet.

Men den uppfattningen ifrågasätts nu av den liberala regeringen i den kanadensiska provinsen Ontario, som bett Kanadas högsta domstol yttra sig i frågan om huruvida lantarbetare verkligen är människor eller kanske snarare otrygga deltidsmänniskor som avstår från sin mänsklighet när de jobbar.

Federal kanadensisk lag gör uttryckligen undantag för lantarbetare. När Ontario 1990 styrdes av det fackföreningsvänliga socialdemokratiska NDP antogs en provinslag som bekräftade att lantarbetare har rätt att bilda fackföreningar. Lagen ersattes av ett nytt förbud mot facklig organisering inom sektorn när provinshögern tog makten 1995. 2001 kritiserades lagundantaget av Kanadas högsta domstol vilket ledde till att Ontario 2002 antog en lag om anställningsskydd i jordbruket. Enligt denna lag har lantarbetarna i Ontario "rätt" att bilda "föreningar", men inte att gå med i facket, förhandla om kollektivavtal eller strejka.

Som svar på rättsliga åtgärder från UFCW Canada avseende fackföreningens organiseringsarbete hos landets största svampproducent, Rol-Land Farms, beordrade appellationsdomstolen i Ontario i november i fjol Ontarios provinsregering att avskaffa förbudet mot lantarbetarfack, eftersom det bryter mot de mänskliga rättigheter som räknas upp i landets grundlag. Provinsregeringen fick ett år på sig att införa lagstiftning som gör det möjligt för lantarbetare att medverka i provinsens arbetsmarknadsprocess genom att förhandla om kollektivavtal med sina arbetsgivare. Många av de här lantarbetarna är tillfälliganställd utländsk arbetskraft eller arbetskraft som kommit till Ontario under den federala regeringens TFW-program för säsongsanställda lantarbetare från länder som Mexiko, Jamaica och Thailand.

Den 13 januari bekräftade Ontarios liberala premiärminister Dalton McGuinty att hans regering tänker överklaga appellationsdomstolens beslut i högsta domstolen.

Överklagandet förkastades naturligtvis av UFCW som gått i spetsen för kampen för lantarbetares rättigheter. Tillsammans med Agriculture Workers Alliance driver UFCW Canada åtta stödcenter på olika platser i Kanada.

I provinsen Manitoba säkrade UFCW i juni 2008 det första kollektivavtalet någonsin i Kanada för säsongsanställda migrantarbetare. Den fackliga segern på Mayfair Farms krönte en nästan två år lång kamp där företaget ifrågasatte den ursprungliga certifieringen av facket med hänvisning till att Mayfair Farms anställda inte var anställda av företaget och att företaget alltså inte heller var en arbetsgivare, eftersom arbetskraften anlitats av regeringarna i Kanada och Mexiko. Arbetstagarna kunde därför inte betraktas som anställda i förhandlingar om ett eventuellt kollektivavtal. Arbetsmarknadsstyrelsen i Manitoba förkastade i ett utförligt beslut förra året företagets argumentation och åberopade skrivningen i Manitobas arbetsrättslagstiftning att "anställd betyder en person som är anställd för att utföra arbete och omfattar varje person som av arbetsmarknadsstyrelsen betecknas som anställd i denna lags mening." Mayfair fungerade som arbetsgivare när de till exempel bestämde arbetstider och arbetsvillkor. Det var alltså möjligt att "praktiskt och meningsfullt förhandla om ett kollektivavtal", fastslog arbetsmarknadsstyrelsen.

Så åtminstone i Manitoba är lantarbetare "anställda". Högsta domstolen ska nu avgöra om de är människor, med alla de rättigheter som människor har enligt internationell människorätt.

Rol-Land Farms – där UFCW satsat hårt på facklig organisering – meddelade i december i fjol att drygt 50 arbetare från Guatemala som jobbade i Ontario under TFW-programmet skulle skickas hem igen. En månad tidigare hade företaget sparkat ett 70-tal arbetare från Mexiko och Jamaica. Flera av dem hade inte ens tjänat ihop tillräckligt i Kanada för att kunna betala tillbaks de lån de tvingats ta för att ha råd med de ansökningsavgifter, visum och hälsoundersökningar som fordras enligt TFW-programmets regler.

UFCW:s ordförande Wayne Hanley har kritiserat migrantarbetarprogrammen för att de behandlar invandrare som "förbrukningsmaterial" och krävt att migrantarbetare beviljas permanent uppehållstillstånd.