IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Indonesien, Peru, Brasilien: Nestléarbetare i hela världen kräver anständiga jobb och respekt för fackliga rättigheter

Upplagd på IULs hemsida den 14-Nov-2008

Skicka denna artikel till en vÅ n.



Runtom i världen skärper Nestléfacken tonen gentemot företaget när de anställda kräver kompensation för försämrad köpkraft, stopp för det tilltagande bruket av tillfälligjobb och respekt för fackliga rättigheter, inklusive den grundläggande rätten för facket att förhandla om kollektivavtal med världens största livsmedelsföretag.

Den 8 november arrangerade IUL-anslutna indonesiska Nestléfacket SBNI-P ännu en stor demonstration för att skapa opinion för sin kamp. Denna gång hölls demonstrationen i centrala Lampung på Sumatra. Fackföreningen slåss för att förhandla om ett nytt kollektivavtal sedan slutet av 2007. Företagsledningen har svarat med trakasserier, skrämseltaktik, tvångsförflyttningar och hot mot fackfunktionärer. Precis som i fallet med KitKat-fabriken i Perm i Ryssland - där internationella fackliga påtryckningar till sist tvingade direktörerna att backa – hävdar Nestlé nu envist att de inte kan avslöja löneskalan för facket eftersom den är en ”affärshemlighet” och alltså inte heller kan förhandla om den.


Ett solidaritetsbudskap på en banderoll från facket på PT Kirin Miwon Foods. Banderollen är undertecknad av fackmedlemmarna.

IUL har protesterat mot indonesiska Nestlés konsekvent fackföreningsfientliga agerande det senaste året hos OECD:s nationella kontaktpunkt i Nestlés hemland Schweiz, eftersom företagets handlande bryter mot OECD:s riktlinjer för multinationella företag.

I Peru befinner sig Nestlés direktörer i konflikt med IUL-förbundet SUNTRANEP, som försökt omförhandla kollektivavtalet för sina medlemmar på Lima-fabriken och distributionscentralen i Chiclayo sedan februari. Företaget säger nej till fackets krav på en lönehöjning som täcker inflationen och tänker införa nya lönekategorier utan föregående förhandling, vilket tyder på att de lokala direktörerna beordrats om detta av Nestlés huvudkontor i Schweiz. I september försökte den peruanska företagsledningen kringgå kollektivavtalet genom att skicka brev direkt hem till de anställda och uppmana dem att acceptera företagets bud! Efter flera förhandlingsomgångar, medlingsmöten och träffar på arbetsmarknadsdepartementet befinner sig hela processen i ett dödläge och facket strejkar.



I Brasilien mobiliserar nu IUL-förbund för att skapa opinion för sina krav på ett delstatligt avtal med Nestlé avseende nio produktionsplatser i delstaten São Paulo. Arbetarna har drabbats hårt av stigande priser på mat och dagligvaror och facket kräver bland annat 40-timmars arbetsvecka på alla enheter, stopp för inhyrning av kontraktsanställda och personal från bemanningsföretag, lika lön och villkor för alla arbetare samt en reallönehöjning på 10 %, med full kompensation för inflationen.