IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Inhyrd personal på Unilevers Lipton-tefabrik slåss för fast anställning

Upplagd på IULs hemsida den 29-Oct-2008

Skicka denna artikel till en vÅ n.



Över 700 arbetare som hyrts in från bemanningsföretag på Unilevers Lipton-tefabrik i Pakistan drog igång en kampanj för fast anställning med en protestaktion den 16 oktober.

Unilevers tefabrik i Khanewal i provinsen Punjab i Pakistan producerar två av landets ledande paketerade temärken, Brook Bond och Lipton. Lipton är ett av Unilevers främsta så kallade ”miljarddollarmärken”, det 25-tal varumärkesprodukter som står för 75 % av företagets intäkter.

Men på Unilever-fabriken i Khanewal finns bara 22 fast anställda arbetare, fackmedlemmar som omfattas av ett kollektivavtal. Fabrikens resterande 723 arbetare har hyrts in från sex bemanningsföretag. Flertalet av de arbetarna har jobbat på fabriken i minst tio år. Medeltalet är 15 år och vissa av dem har jobbat där i upp till 30 år. Men eftersom de formellt sett inte är anställda av Unilever kan de inte gå med i Unileverarbetarnas fack.

Alla de här arbetarna skulle enligt pakistansk lag ha beviljats fast anställning efter nio månaders kontinuerligt jobb. Tio år senare är de fortfarande kontraktsanställda på bemanningsföretagen – och en del av dem har alltså jobbat där i hela 30 år.

Den inhyrda personalen borde inte bara ha fasta jobb enligt vad lagen kräver, de borde dessutom vara anställda direkt av Unilever. Bemanningsföretagen hyr inte ut arbetskraft till någon annan arbetsgivare än Unilever-fabriken i Khanewal. Bemanningsföretagen har fingerade adresser i grannstaden, men i själva verket ligger deras kontor inne i Unilevers fabrik.

Trots att de största av dem anmält arbetarna till Punjabs försäkringskassa (Punjab Employees Social Security Institution, PESSI) och till en pensionsförsäkring (Employees Old-Age Benefits Institution, EOBI) – vilket lagen kräver – så har de gjort olagliga löneavdrag för premierna och sedan vägrat betala ut pengar som arbetarna har rätt till. Bemanningsföretagen la dessutom beslag på arbetarnas försäkringsbevis och delade bara ut dem till anställda som krävde det (ungefär hälften).

Två Lipton-arbetare som sparkades i augusti efter att ha jobbat för minimilön i 30 år på Unilevers tefabrik i Khanewal fick gå utan social- och sjukförsäkring eller pension. Den kontraktsanställda personalen bestämde sig då för att bilda fackföreningen Unilever Mazdoor Union Khanewal och bygga en säkrare framtid och undvika den utslagning som drabbat de arbetare som tidigare kämpat för anställningstrygghet på fabriken. Fackföreningen stöds av IUL-anslutna National Federation of Food, Beverage and Tobacco Workers of Pakistan och har redan hjälpt 86 kontraktsanställda att vända sig till arbetsdomstolen för att säkra rätten till fast anställning. Ytterligare 52 arbetare är i färd med att göra detsamma.



Trots hot och trakasserier från fabriksledningen och försök från bemanningsföretagen att tvinga arbetarna till övertid deltog nästan 200 av dem i protestaktionen den 16 oktober 2008.