IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


IUL välkomnar publiceringen av ILO:s studie av personalpolitiken på Coca-Colas tappare i Colombia

Upplagd på IULs hemsida den 28-Oct-2008

Skicka denna artikel till en vÅ n.



IUL:s generalsekreterare Ron Oswald välkomnar publiceringen av ILO:s studie av personalpolitiken hos Coca-Colas colombianska tappare. Studien – som genomförts på begäran av IUL och The Coca-Cola Company – omfattar personalpolitik, arbetsmiljö och arbetarnas tillgång till grundläggande arbetstagarrättigheter – är resultatet av en undersökning av ett ILO-team som besökt flertalet av Coca-Colas tappare i Colombia. De flesta av tapparna drivs av Coca-Colas största latinamerikanska tappare, FEMSA. Oswald välkomnade rapporten med följande kommentar: ”Vi hoppades att ILO skulle göra en objektiv, oberoende och kompetent granskning av den rådande personalpolitiken i Coca-Cola-systemet i ett land som fortfarande är farligast i världen för fackmedlemmar som försöker utöva sina rättigheter. Det är precis vad ILO nu gjort.” Oswald tackade ILO för att de producerat en seriös och omfattande rapport under svåra förhållanden och riktade ett särskilt tack till ILO-teamet som utfört fältarbetet.

Vad säger då studien?

IUL har alltid hävdat att det fanns stora personalpolitiska brister som måste åtgärdas i Coca-Cola-systemet i Colombia. Studien kartlägger konkreta problemområden (som visserligen inte är unika för Coca-Cola) som måste hanteras av fackföreningarna, av IUL och företaget och tapparna på landsnivå, i samband med den halvårsvisa dialogprocess mellan IUL:s medlemsförbund och Coca-Cola Companys koncernledning som funnits sedan 2005.

Två viktiga problemområden i rapporten pekar på systematiska missförhållanden rörande grundläggande fackliga rättigheter som IUL kommer att ta upp med Coca-Cola.

Det första problemområdet gäller förekomsten av ett system med företagsfinansierade och osjälvständiga personalrelationer via arbetsgivarkontrollerade arbetstagarstrukturer som konkurrerar med facket, ofta med respektive fabrikslednings uttalade stöd. Systemet med parallella strukturer – som påminner om det destruktiva så kallade solidarismo-systemet i vissa centralamerikanska länder – syftar till att begränsa de anställdas rättvisa och fulla tillgång till fackliga rättigheter.

Det andra problemområdet rör det omfattande bruket av outsourcing och andra former av tillfälliganställning som är vanligt förekommande i Colombia och är på frammarsch i den globaliserade ekonomin som helhet. Rapporten visar hur tappningsföretagen genom att outsourca flera av sina kärnverksamheter systematiskt gör det svårt eller omöjligt för de anställda att utöva sin rätt att gå med i en fritt vald fackförening.

Oswald sa sig vilja bygga vidare på ILO-rapportens resultat och tillade: ”Även om det är positivt att se att vårt medlemsförbund SICO säkrat rätten till stabil anställning på hela Carepa-fabriken så domineras resten av systemet av tillfälligjobb och en oftast helt onödig outsourcing som medvetet används för att systematiskt påtvinga arbetarna otrygghet och trakassera dem och förhindra att de går med i facket, inte för att justera bemanningen vid behov. Vi väntar oss nu att The Coca-Cola Company och den viktigaste colombianska tapparen FEMSA på allvar ska börja samtala med de colombianska facken och IUL om att begränsa användningen av tillfälligjobb som en metod för att försvåra för arbetstagarna att utöva sina rättigheter. Vi väntar oss också att företaget ska se till att dess tappare slutar stödja det parallella systemet med företagskontrollerade organisationer och ger arbetarna full frihet att själva välja att gå med i oberoende fackföreningar.”

IUL ska nu diskutera rapportresultaten med The Coca-Cola Company som en fråga som kräver omedelbar uppmärksamhet samt följa upp utvecklingen via våra halvårsmöten med företaget där IUL-förbund i hela världen träffar Coca-Colas högsta globala ledning.