IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Unilever Pakistan säger åt tillfälliganställda att välja mellan kamp eller förmåner

Upplagd på IULs hemsida den 07-Oct-2008

Skicka denna artikel till en vÅ n.



Aktionsgruppen för de uppsagda arbetarna på Unilever Rahim Yar Khan i Pakistan låter sig inte skrämmas av direktörernas senaste leverans av hot och trakasserier.

I oktober i fjol sparkade företagsledningen 292 tillfälliganställda – de flesta med många års tjänst – på fabriken i Rahim Yar Khan som ett direkt svar på fackets beslut att organisera de tillfälliganställda och hjälpa dem till den fasta anställning de enligt pakistansk lag har rätt till. Massuppsägningarna övervakades av tungt beväpnad polis och militära elitförband som patrullerade fabriken (och inkvarterades i fabrikens gästrum). De sparkade tillfälliganställda ersattes genast av inhyrd personal från ett nytt bemanningsföretag som hastigt inrättats av fabriksledningens släktingar och kumpaner.

Dussintals av de sparkade arbetarna stämde företaget för olaglig uppsägning med hänvisning både till den lagstadgade rätten till fast anställning och rätten att gå med i facket.

I december 2007 bildade de sparkade arbetarna Aktionsgruppen för de uppsagda arbetarna på Unilever Rahim Yar Khan som hela tiden stötts aktivt av IUL-anslutna pakistanska livsmedelsarbetarförbundet NFFBTW.

Unileverdirektörerna hämnades med att stoppa utbetalningarna från arbetarnas vinstdelningsfond för 2007 om inte de sparkade arbetarna drog tillbaks sina stämningsansökningar. Enligt pakistansk lag måste företag med fler än 50 anställda låta 5 % av vinsten gå till en vinstdelningsfond för personalen varje år. Pengarna betalas sedan ut till de anställda och utgör en av de viktigaste lagstadgade förmånerna för landets arbetstagare. Alla anställda på Unilever Rahim Yar Khan, till exempel de 292 sparkade tillfälliganställda, har rätt att få ut sin andel av de fonderade pengarna.

I en stad som fullständigt kontrolleras av Unilever har de drabbade arbetarna nu gått arbetslösa i elva månader och företaget utnyttjar brutalt deras desperata situation genom att vägra betala ut vinstdelningspengarna om inte alla stämningsansökningar dras tillbaka.

Aktionskommittén reagerade på utpressningsförsöket med att lämna in en protest hos den lokala arbetsmarknadsstyrelsen och arrangera en demonstration i samband med att provinsen Punjabs arbetsmarknadsminister nyligen besökte staden. Demonstrationen uppmärksammades av arbetsmarknadsministern och regeringstjänstemän beordrade Unilever att omedelbart betala ut fondpengarna till alla anställda, inklusive de uppsagda tillfälliganställda arbetarna.

De sparkade tillfälliganställda går därför vidare med sina stämningsansökningar mot Unilever för olagliga uppsägningar och trakasserier av facket och får nu istället ut sina välförtjänta vinstdelningspengar.

Av de 8 000 personer som sysslar med tillverkning av Unileverprodukter i Pakistan så är bara 371 direkt anställda av Unilever. På alla nivåer inom företaget utnyttjar man så långt möjligt tillfälligt eller tidsbegränsat anställda och inhyrd personal från bemanningsföretag, det vill säga arbetstagare vars anställningsavtal ger dem sämre lön och förmåner än dem som är formellt anställda av Unilever, och ingen anställningstrygghet. Aktionskommittén slåss mot Unilevers hänsynslösa avskaffande av tillsvidareanställningar och förtjänar stöd från fackföreningar i hela världen som kämpar för fackliga rättigheter.