IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


BCTGM strejkar i New York mot riskkapitalägarens angrepp mot löner och förmåner

Upplagd på IULs hemsida den 23-Sep-2008

Skicka denna artikel till en vÅ n.



Medlemmar i BCTGM:s fackklubb Local 50 i New York strejkar mot kakföretaget Stella D'oro sedan den 13 augusti och demonstrerar dygnet runt i ett försök att försvara sina löner och förmåner mot företagets riskkapitalägare.

Strejken på Stella D'oro – ett före detta dotterbolag till Kraft – är ett exempel på de destruktiva krafter som får fritt spelrum när finansmarknadens krav på snabba vinster tvingar företag att blåsa upp utdelningen och priset på sina aktier genom ständiga omdefinieringar av "kärnverksamheten". Detta leder till åtstramningar, bland annat minskade investeringar i produktion och anställda och utförsäljning av lönsam verksamhet. Hela produktlinjer och företagsdivisioner – eller delar av dem – löper sedan gatlopp mellan olika ägare och investeringsportföljer. För ett stigande antal arbetstagare slutar förloppet med avknoppning av "föräldralösa" varumärken, produktionsanläggningar och tjänster till en riskkapitalfond.

Stella D'oro grundades för över 75 år sedan och är berömt i hela USA för sina bageriprodukter. Företaget ägs av riskkapitalfonden Brynwood Partners sedan januari 2006. Brynwood köpte det från Kraft, som i sin tur köpte Nabisco 2002. Kraft köpte moderföretaget RJR Nabisco innan det ännu återhämtat sig från skuldsmällen från riskkapitalfonden KKR:s högbelånade utköp 1988 (en affär som ledde till att tiotusentals fackmedlemmar blev av med jobbet). Utköpet av RJR Nabisco var 1980-talets största utköpsaffär och förevigades i boken "Barbarians at the Gate" ("Barbarerna kommer") men levde inte upp till vinstförväntningarna, trots nedskärningar, uppsägningar och nedläggningar. De anställda betalar priset för kalaset än idag.

RJR Nabisco köpte Stella D'oro 1992. Vid köptillfället hade det tidigare familjeägda Stella tre bagerier i hela USA med 575 anställda och en årsomsättning på 65 miljoner USD. Nabisco lyckades aldrig införliva företaget i sin varumärkesutveckling och sålde det slutligen vidare till Kraft, som (i likhet med Nabisco) köpte Stella för att ta upp kampen med övriga konkurrenter på marknaden för kvalitetskakor. Kraft investerade till och med i nya maskiner och produktionslinjer på Stellas fabrik i Illinois. Men kravet på ständigt högre "aktieägarvärde" tvingade Kraft att kasta investeringen i sjön, skrota den nyrenoverade fabriken och sälja av det som fanns kvar av Stella. När Stella D'oro ägdes av Kraft krympte företaget till en fabrik och en omsättning runt 30 miljoner USD.

Strax efter försäljningen av Stella meddelade Kraft att kvartalsvinsten ökat med 23 % och ospecificerade nedskärningar motsvarande 8 000 arbetstillfällen globalt. Delar av Krafts verksamhet i Kanada såldes till två skrupelfria riskkapitalfonder som uppträdde under täckmanteln CanGro Foods, som fortsatte att plundra, sälja, stänga och outsourca verksamheten. Idag finns nästan inget alls kvar av det som en gång var Krafts kanadensiska gren.

När Brynwood Partners köpte Stella D'oro 2006 sa sig riskkapitalisten vilja "tacka Stella D'oros anställda för deras engagemang och hängivenhet till företaget och önska dem lycka till i framtiden". Riskkapitalbolaget gjorde sig sedan av med företagets fackligt organiserade distributionssystem i ett outsourcingarrangemang… och väntade på att fabriksarbetarnas kollektivavtal skulle löpa ut.

När kollektivavtalet gick ut den 29 juni presenterade riskkapitalägaren en rad krav som ett "sista bud". Företaget propsar på årliga lönesänkningar under det föreslagna avtalets femåriga löptid, dramatiskt höjda egenavgifter för de anställdas sjukförsäkringar, kraftigt försämrad sjukersättning och kortare semester, obligatorisk övertid och ett avlägsnande av fackets namn från alla produktförpackningar!

Företaget vägrar hårdnackat att se över sina krav på de anställda och att beakta fackets förslag, så fackklubben BCTGM Local 50 hade inget annat val än att strejka. Fackets medlemmar har demonstrerat i sextimmarsskift dygnet runt och stöds av lokala fackföreningar, företag och ortsbor. På ett protestmöte på Labour Day den 1 september fördömde politiker på lokal- och delstatsnivå i kraftfulla ordalag företagets position och ställde sig bakom fackklubbens kamp.

Minst två stora pensionsfonder för offentliganställda – CALPERS från Kalifornien och Pennsylvania State Retirement System – har investeringar i Brynwood, vars livsmedelsportfölj också innehåller konfektyrvarumärkena Turtles och Flipz som köpts från Nestlé (och idag slagits samman till Demet's) och egna varumärket Richelieu Foods som tillverkar såser och fryspizza.

BCTGM för en hård kamp mot en mordisk investeringsfond och ett gäng direktörer som föreslagit att många anställda på Stella D'oro inte ska ha mer än minimilön, eftersom "vem som helst kan göra deras jobb". Facket vädjar om solidaritetsmeddelanden. Mejla dem till klubbordföranden i Local 50, Joyce Alston, på [email protected]