IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Europasocialisterna kräver reglering av riskkapital och hedgefonder

Upplagd på IULs hemsida den 19-Sep-2008

Skicka denna artikel till en vÅ n.



Tisdagen den 23 september ska EU-parlamentet rösta om en rapport som föreslår att EU-kommissionen lagstiftar om genomgripande reformer av finansmarknaden innan årets slut. I spetsen för rapporten går förra danska statsministern Poul Nyrup Rasmussen, som dessutom är ledare för Europeiska socialdemokratiska partiet (ESP, en sammanslutning av socialdemokratiska partier i Europa med en partigrupp i EU-parlamentet). Rapporten ger tydliga riktlinjer för en närmare reglering av riskkapital, hedgefonder och finansmarknader som helhet i EU. Lagförslagen skjuter in sig på ett antal för arbetarrörelsen centrala frågor, till exempel maxnivåer för skuldsättningsgrad i samband med högbelånade utköp; åtgärder för begränsning av riskkapitalägares plundring av portföljföretags tillgångar; större insyn och bättre offentlighetsregler för riskkapital än dagens frivilliga ”uppförandekoder” som marknadsförts som ett alternativ till reglering; hårdare krav på kapitaltäckning för finansiella instrument och institutioner (till exempel riskkapital och hedgefonder); regler som gör det svårare att omvandla till värdepapper de jättelika lån (vidareförsäljning av lån, så kallad ”originate-and-distribute”) som möjliggjort den utköpsboom som orsakat finanskrisen rent generellt; samt garantier för att anställda i riskkapitalägda företag har samma rätt till information som andra anställda inom den privata sektorn i EU. Andra krav i rapporten gäller åtgärder och reformer rörande direktörslöner, kreditvärderingsinstitut och intressekonflikter.

Rapporten som ursprungligen presenterades i maj är resultatet av hårda förhandlingar mellan Europasocialisterna och konservativa och liberala grupper som tillsammans utgör en majoritet inom EU-parlamentet. IUL har varit djupt engagerade i rapporten ända från början. Trots att de slutliga rapportrekommendationerna är en långtgående kompromiss skulle en lagstiftning i enlighet med dem innebära ett stort framsteg för arbetstagarna. EU-kommissionen måste reagera på lagstiftningskraven och har tidigare alltid svarat med lagförslag när parlamentet kommit med liknande propåer.

Rapportens konsekvenser når långt utanför EU:s gränser – särskilt idag när hela världen skakas av akut finanskris – eftersom ett godkännande av rapportens slutsatser betyder att det finns en parlamentarisk samsyn över partigränserna om behovet av en omfattande reglering av finansmarknaden.

För att skapa opinion för ett snabbt agerande inför hotet av global finansiell kollaps och för att backa upp rapportens slutsatser har den internetbaserade kampanjorganisationen Avaaz dragit igång en namninsamling. Namnlistorna överlämnas av Rasmussen till EU-parlamentarikerna och EU-kommissionen på tisdag i samband med rapporten. Skriv på namnlistan online genom att klicka här.