IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Nestlé vägrar (igen) att löneförhandla och angriper grundläggande rättigheter – nu i Indonesien

Upplagd på IULs hemsida den 12-Sep-2008

Skicka denna artikel till en vÅ n.




Den 8 september demonstrerade facket på Nescaféfabriken i Panjang i Indonesien utanför provinsparlamentet i Panjang. Demonstrationerna fortsätter tills deras rättigheter respekteras.

IUL-anslutna Nestléfacket i Panjang i Indonesien, SBNI-P, slåss sedan slutet av 2007 för rätten att förhandla om ett nytt kollektivavtal. Men istället för att sätta sig vid förhandlingsbordet har Nestlédirektörerna valt att trakassera fackklubbens ledning och ifrågasätta fackföreningens legitimitet. I december förra året misslyckades företaget i sina försök att skapa en ”förhandlingsgrupp” som utformats för att ersätta facket.

Den gången ingrep IUL och därefter upphörde de mer flagranta övergreppen. Men arbetarna på Nescaféfabriken i Panjang saknar fortfarande kollektivavtal eftersom Nestlé envist vägrar att förhandla i god tro med SBNI-P.

Precis som i fallet med KitKat-fabriken i Perm i Ryssland (>läs mer här) vägrar Nestlé att förhandla om löner med motiveringen att lönesättning är arbetsgivarens privilegium. Precis som i Perm har direktörerna också betecknat den löneskala de vill tillämpa som en ”affärshemlighet” och inte avslöjat den förrän efter hårda påtryckningar.

Och precis som i Perm har IUL påmint Nestlés huvudkontor i Vevey i Schweiz om att vägran att löneförhandla och tillhandahålla uppgifter som behövs för meningsfulla förhandlingar strider mot ILO:s konventioner och innebär att Nestlé för andra gången i ordningen nu bryter mot OECD:s riktlinjer för multinationella företag. Och liksom i stödkampanjen för det ryska Nestléfacket mobiliserar nu IUL i ärendet till dess att de fackliga rättigheterna respekteras fullt ut på fabriken i Panjang.

Konflikten om rätten att kollektivförhandla på Nestlé Ryssland inleddes i december 2007 och slutade med seger för facket i juni 2008 när Nestlé gick med på att formellt erkänna fackets grundläggande rätt att förhandla om löner (>läs mer här).