IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Akut behov av globalt fackligt samarbete när InBev/Anheuser-Busch-fusion skapar världens största bryggare

Upplagd på IULs hemsida den 10-Sep-2008

Skicka denna artikel till en vÅ n.



Fusion skapar världens största bryggare

Den 14 juli köpte InBev amerikanska bryggaren Anheuser-Busch (A-B) för 52 miljarder USD (70 USD per aktie). Affären skapade världens största bryggare, följd av SABMiller och Heineken-Carlsbergs unga konsortium som nyligen tog över Scottish and Newcastle. Det nya företaget ska heta Anheuser-Busch InBev. Det får runt 150 000 anställda i över 50 länder och kontrollerar 31 % av världsmarknaden för öl med en total omsättning på 10,7 miljarder USD (7,8 miljarder EUR). Fusionen ger InBev makten över ett antal prestigefyllda varumärken på viktiga marknader, till exempel A-B:s eget kvalitetsöl Budweiser, mexikanska Grupo Modelos Corona och Kinas näst största bryggare Tsingtao.

Nordamerikanska fack oroar sig för eventuella nedskärningar och omstruktureringar

InBev har finansierat köpet med stora lån. Trots att företaget meddelat att det inte tänker lägga ner några av A-B:s 12 bryggerier i Nordamerika eller flytta eller minska inflytandet för A-B:s huvudkontor i Saint Louis i Missouri befarar de anställda att försäljningen av A-B:s temaparker (Busch Gardens, SeaWorld), paketering och övrig icke-kärnverksamhet kommer att generera för lite pengar för att balansera de väldiga lånen. Strax innan fusionen godkändes presenterade A-B nedskärningar motsvarande 10-15 % av personalen (cirka 1 300 jobb) i ett försök att blåsa upp aktiepriset innan affären avslutades.

Teamsters demonstrerar utanför A-B:s huvudkontor i Saint Louis

IUL-anslutna fackförbundet Teamsters har över 7 000 medlemmar på A-B i USA och Kanada och oroar sig för framtida omstruktureringar och för att InBev ska strunta i A-B:s gamla överenskommelse med facket om sjukförsäkringar och löner. Personalen i USA är särskilt oroliga över införandet av InBevs ”indexreglerade budget”, outsourcing och för att den nya ägaren ska underlåta att förlänga rådande kollektivavtal och respektera kollektivavtalsprocessen. Teamsters’ kollektivavtal med A-B löper ut den 28 februari 2009. Förhandlingarna inleddes den 18 augusti. Två dagar tidigare – 16 augusti – demonstrerade Teamsters i Saint Louis och krävde att InBev skulle överta A-B:s attityd till facket, respektera befintliga avtal och uppfylla sina åtaganden mot A-B:s anställda, pensionärer och produktionsorter.

Klicka på länken nedan och se ett filmreportage från demonstrationen i Saint Louis där fackledarna talar.


Maning till global samling

Teamsters bjöd in fackliga ledare på InBev i Brasilien, Belgien och Kanada till ett specialmöte i Saint Louis för att träffa lokala Teamstersledare på A-B och diskutera sina respektive erfarenheter av InBevs företagsledning. InBevs fokus på individuell produktivitet är särskilt starkt i Brasilien, där arbetare kan straffas för underprestation. I Kanada las två bryggerier ner i Toronto och Vancouver efter InBevs köp av Labatt's, och kanadensiska arbetstagare har dessutom sett sina pensioner urholkas. Belgiska fackföreningar kunde berätta om försämrade relationer mellan fack och företagsledning efter ommöbleringar på direktörsposterna till följd av fusionen mellan Interbrew och AmBev, om nedläggning av anrika gamla bryggerier och sammanslagningar samt om företagets införande av mer outsourcing, flextid, deltid och visstid.

IUL och medlemsförbunden måste gå i spetsen för ett starkare fack!

Den ökade maktkoncentrationen inom ölbranschen och uppkomsten av den nya öljätten A-B InBev pekar på det akuta behovet av internationell facklig samordning och konkret solidaritet bland dess arbetstagare och deras fackföreningar i hela världen. Detta är en strategisk prioritering för IUL som resulterar i skapandet av en global facklig allians för A-B InBev på IUL:s nästa globala möte för bryggeriarbetare som planeras till 2009.