IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Nestlégate: Nestlés kritiker hårdbevakas

Upplagd på IULs hemsida den 11-Jul-2008

Skicka denna artikel till en vÅ n.



Undersökande reportrar vid TSR, den franskspråkiga schweiziska TV-kanalen, har avslöjat hur Nestlé, år 2003, infiltrerade en grupp enskilda medborgare i Lausanne. Dessa arbetade med en kritisk bok om företaget.

Den 12 juni sände schweizisk tv resultatet av en undersökning som började tidigare i år är den schweiziska avdelningen av Transparency International fick ett telefonsamtal på sin hotline där man talade om en hemlig affär som gällde det privata säkerhetsföretaget Securitas, Nestlé, världens största livsmedelsföretag, och den aktivistiska organisationen Attac.

Den schweiziska sändarens undersökning avslöjade att hösten 2003 infiltrerade en Securitas-agent en grupp bestående av sju Attac-medlemmar i Lausanne. Dessa hade just börjat arbeta med en bok om Nestlé som främst skulle ta upp frågor som genmodifierade grödor och vattenprivatisering men även fackliga frågor. Den nya medlemmen togs emot i arbetsgruppen och även i medlemmarnas hem och fick full tillgång till gruppens arbete, källor och kontakter både i och utanför Schweiz. Hon utarbetade skriftliga rapporter till sin arbetsgivare och det finns tecken som tyder på att hon åtminstone en gång träffade kunden på Nestlés huvudkontor i Vevey. Efter det att boken publicerades i juni lämnade hon gruppen och bokstavligen försvann – alla försök som de andra gjorde för att hålla kontakt med henne per telefon och e-post misslyckades. Och det var inte förrän ett par månader sedan, när de kontaktades av tv-journalister som gruppens medlemmar insåg, att deras f d medlem hade försvunnit utan att lämna spår efter sig.

Som förklaring utfärdade Nestlé ett uttalande till tv-bolaget där man talade om behovet av att skydda sin egendom under G8-toppmötet år 2003, som hööls i Evian i Frankrike på andra sidan av Lac Léman. Nestlé fortsätter att använda sig av detta uttalande – och gjorde så även på det europeiska företagsrådsmötet den 24 juni – när aktivister, politiker och Nestlé-anställda kräver svar. G8-mötet ägde emellertid rum den 1-3 juni 2003, tre månader innan övervakningen inleddes. Dessutom har den tyskspråkiga veckotidskriften WOZ sedan dess avslutat att Securitas fortfarande rekryterade för detta hemliga uppdrag under hösten 2003. I sitt nummer den 26 juni publicerade man delar av en intervju med en man som genomförde anställningsförfarande vid Securitas just hösten 2003. Han kom ihåg att Securitas-representanten talade om för honom att företaget hade fått i uppdrag av "ett stort företag att infiltrera en organisation för att samla in information om dess verksamhet" och att jobbet skulle innebära att "delta i möten i en arbetsgrupp i Attacs avdelning i kantonen Vaud, som höll på att undersöka stora koncerner". Mannen tackade nej till jobbet och har inte talat om det sedan dess på grund av rädslan för repressalier.

Aktivister och fackföreningsledare i Schweiz, och i Tyskland och Frankrike, där detta fall har väckt uppmärksamhet i medierna, undrar nu hur långt Nestlé har gått och kommer att gå för att bevaka, begränsa och kontrollera kritiska röster. Attac Switzerland har inlett en civil process mot Nestlé och Securitas för intrång i privatlivet och brott mot dataskyddsklagstiftningen och har även väckt åtal. Parlamentsledamöter har också lagt fram framställningar på kantonalt och federalt plan. Nestlés åtgärder uttrycker en grov kränkning av yttrandefriheten och av grundläggande demokratiska rättigheter och visar än en gång vilken auktoritär inställning man har till kritik och oförmåga att ta ansvar för fel som begås, något som är djupt rotat i företaget.

"Vi måste vara försiktiga så att de inte får för stort inflytande"

Denna kommentar gjordes av Nestlé f d VD, Helmut Maucher, i en artikel som han skrev i december 1997 i Financial Times. Han talade om icke-statliga organisationer (NGOer). Som nyvald ordförande för den Internationella handelskammaren gav han uttryck för sin oro över icke-statliga miljö- och människorättsorganisationer att göra sig hörda inom FN-systemet och förordade mer inflytande och synlighet för företagen och affärsvärlden. Han sade att företagen inte bara är vilken påtryckningsgrupp som helst utan en resurs som kommer att hjälpa dem [regeringarna] att fastställa rätt regler. Maucher var då inte längre VD för Nestlé (han satt dock kvar i styrelsen) men fortsatte att påverka företagets policy under flera år efter det att Peter Brabeck hade tagit över. Samtidigt som man arbetat i kulisserna och i hemlighet för att se till att organisationerna i det civila samhället – inklusive fackliga organisationer – "inte får för stort inflytande" har Nestlé lyckats uppnå den typ av synlighet och auktoritetsroll som den auktoritäre Maucher tyckte tillkom företaget. Man ser också hur lätt det är för Nestlé att framföra sina synpunkter – hur banala och uppenbart manipulerande de än må vara – om GMOer, vatten och biobränslen i medierna. Under dessa omständigheter var det nog inte lätt för tv-journalisterna i Schweiz att göra sin undersökning och sända resultaten – på Nestlés hemmaplan!

För att se programmet på 36 minuter på franska klicka här.