IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Aktion mot barnarbete: IUL och Lärarinternationalen EI förenar sina krafter för att kräva utbildning på landsbygden för alla

Upplagd på IULs hemsida den 16-Jun-2008

Skicka denna artikel till en vÅ n.



För miljontals barn på landsbygden är och förblir kvalitetsutbildning bara en avlägsen dröm. Siffror som publicerats i den globala rapporten Utbildning för alla (Education for all – EFA) för 2007 visar att de barn som inte går i skolan eller som avbryter sin skolgång lever på landsbygden och kommer från de fattigaste hemmen. Uppgifter från ett antal afrikanska länder och som gäller barn och ungdomar på mellan 10 och 19 år tyder på att det är tio gånger mer sannolikt att fattiga barn eller barn som lever på landsbygden hoppar av skolan än barn som bor i städerna eller är rikare.

Detta backar upp tidigare resultat som publicerades i millennieutvecklingsmålrapporten från 2006 som sade, att man visserligen hade gjort framsteg när det gällde att förbättra möjligheterna att få tillgång till grundutbildning, men att det fanns skillnader och att de fattigaste, ofta de som bodde på landsbygden, hamnade på efterkälken. Rapporten sade att "Den omfattande fattigdomen på landsbygden begränsade möjligheterna att få tillgång till skolgång eftersom barnen behövdes som arbetskraft, föräldrarna hade låg utbildningsnivå och det rådde brist på bra skolundervisning."

Bristen på tillgång till utbildningsmöjligheter måste ses mot bakgrund av att barnarbete är så vanligt på landsbygden och då särskilt inom jordbruket där det är vanligast. Jordbruket svarar för 70% av barnarbetet i världen idag. Det är också en av de farligaste branscherna att arbeta i när det gäller antalet dödsfall, olyckor och arbetsrelaterad ohälsa. Många av barnen arbetar med farliga arbetsuppgifter som utgör en risk med tanke på arbetsmiljön men också skapar hälsoproblem som kan fortsätta in i vuxen ålder. Att hindra att barnen utför farligt arbete och att få dem att gå i skolan i stället är inte enkelt. Barnen har ofta brister när det gäller utbildningsnivån och kräver specialundervisning. De kanske också behöver en rehabiliteringsperiod innan de kan inlemmas fullt ut i utbildningssystemet. Allt detta utgör en extra börda för lärare och skola. Dessutom måste man se till att resurserna finns.


Att arbeta i skolor på landsbygden är svårare än att undervisa i stadsområdena, främst på grund av dåliga levnads- och arbetsvillkor. Det kan leda till bristande motivering. Därför har landsbygdsskolor färre kvalificerade och erfarna lärare och omsättningen bland lärarna är hög. (24 av 176 länder där det finns uppgifter om detta har mer än 40 elever per lärare och 20 av dessa ligger i Afrika söder om Sahara (2008). Det faktum att det går så många elever på varje lärare (mer än 40 i många fall) betyder vanligen att det finns för få lärare, att dessa är överarbetade och att kvaliteten på undervisningen och inlärningen blir lidande. Rapporten från 2007 säger att man borde försöka finna incitament för att lärare skall gå med på att arbeta på landsbygden.

Man måste också se på flickornas behov. Pojkar får vanligen företräde när det gäller skolgång och flickorna förväntas hjälpa till ute på fälten eller bli hushållsanställda. En undersökning som gjordes år 2005 av UNESCO/UNICEF visade att i Afrika gick omkring 70% av pojkarna i städerna ut årskurs 7, men bara 7% av flickorna på landsbygden. Dessutom är det faktum att det finns för få kvinnliga lärare, som är viktiga som rollmodeller för att få flickorna att stanna kvar i skolan, ett problem särskilt för skolor på landsbygden.

För att markera Den internationella aktionsdagen mot barnarbete 2008 har EI och IUL antagit en arbetsplan som skall inrikta sig på: