IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Internationella minnesdagen för arbetslivets offer 2008: förbjud endosulfan, rädda liv!

Upplagd på IULs hemsida den 28-Apr-2008

Skicka denna artikel till en vÅ n.



Varje år dör tusentals lantarbetare och småbönder av bekämpningsmedel – miljontals blir sjuka.

I samband med internationella minnesdagen för arbetslivets offer (Workers Memorial Day) den 28 april 2008 gör IUL gemensam sak med miljöorganisationerna PAN (Pesticides Action Network) och EJF (Environmental Justice Foundation) och tar upp kampen mot endosulfan.

Endosulfan används framförallt för att döda insekter och kvalster på grödor, till exempel te, kaffe, bomull, frukt, grönsaker, soja, ris och säd. Det är ett av de vanligaste bekämpningsmedlen inom bomullsodling och används för det ändamålet i 28 länder. I Indien – som är världens största bomullsodlare – används över 3 000 ton årligen.

Vad är problemet?

Många förgiftningsfall – till och med dödsfall – har rapporterats: i Benin, Colombia, Costa Rica, Kuba, Guatemala, Indien, Indonesien, Malaysia, Filippinerna, Sydafrika, Sri Lanka, Sudan, Turkiet och USA. Det är en av de viktigaste förgiftningsorsakerna i Centralamerika, Sydindien och andra regioner.

Endosulfan har orsakat missbildningar, fertilitetsproblem, cancer, försämrat immunförsvar, neurologiska och kognitiva skador hos bybor i den sydindiska delstaten Kerala som i 26 år exponerades för endosulfan som flygbesprutades över intilliggande cashewnötplantager.

Endosulfan kan vara den främsta orsaken till dödliga förgiftningsfall bland västafrikanska bomullsbönder. I Benins bomullsindustri orsakade endosulfan 400 förgiftningsolyckor, däribland 53 dödsfall, mellan 2000 och 2003 – och svarade därmed för 69 % av alla fall av bekämpningsmedelsförgiftning. I en enda provins i Benin dog minst 37 människor av endosulfanförgiftning under en och samma odlingssäsong.

Endosulfan är extremt giftigt och tas upp via magen, lungorna och huden. Symptom på akut förgiftning är bland annat störningar i centrala nervsystemet som till exempel yrsel, kräkningar, diarré, andningssvårigheter, kramper och medvetslöshet. I svåra fall kan utgången vara dödlig. Långvarig exponering har kopplats till njur- och leverskador och skador på foster.

2007 varnade amerikanska naturvårdsverket EPA (Environmental Protection Agency) för att ”arbetsmiljöbedömningar ger vid handen att endosulfan är en hälsorisk på kort och mellanlång sikt för blandare, laddare och besprutare i de flesta användningar, även med maximal skyddsutrustning och reglerteknik.”

Enligt PAN International ”leder exponering till bland annat medfödda missbildningar, försenad sexuell mognad hos män och hormonstörningar hos kvinnor, utvecklingsstörningar, cerebral pares, psykiska störningar, epilepsi, cancer, problem med hud, ögon, öron, näsa och hals, försämrad minnesförmåga och kroniska tillstånd.

Handlingsplan

År 2008 har vi två viktiga möjligheter att skapa internationell opinion för en begränsning av försäljning, distribution och användning av endosulfan.

Den 13-17 oktober 2008 sammanträder expertkommittén för långlivade organiska föroreningar, POPRC, i Genève för att ta ställning till om endosulfan ska inkluderas i konventionen om långlivade organiska föroreningar. Ett eventuellt positivt beslut från kommittén skulle få politiska följdverkningar som eventuellt kan leda till ett globalt stopp för endosulfan 2009.

Därefter sammanträder den så kallade Rotterdam- eller PIC-konventionens (PIC CoP4) parter den 27-31 oktober 2008 för att besluta om att inkludera endosulfan i Bilaga III. Det är en unik chans att skapa internationell opinion för strängare regler för försäljning och distribution av endosulfan.

IUL uppmanar medlemsförbunden att: