IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Fjäderfäarbetare riskgrupp i massivt utbrott av fågelinfluensa i Bangladesh

Upplagd på IULs hemsida den 12-Feb-2008

Skicka denna artikel till en vÅ n.



Tusentals kommersiella fjäderfäarbetare riskerar nu att smittas av fågelinfluensa efter ett massivt virusutbrott i Bangladesh. Fjäderfäindustrin har blivit en av landets större arbetsgivare efter att storskalig kommersiell produktion infördes och uppmuntrades för ett tjugotal år sedan. Trots det tycks inte de kommersiella fjäderfäarbetarna omfattas av myndigheternas och branschens åtgärder för hantering av krisen.

Nyhetsrapporter tidigare i månaden bekräftade att utbrott av fågelinfluensa (H5N1) konstaterats i drygt hälften av landets distrikt där kycklingar, ankor, vaktlar och tranor smittats. Över en halv miljon kycklingar har nödslaktats på 136 kommersiella fjäderfäanläggningar.

I ett distrikt berättade en jordbrukstjänsteman som medverkat i nödslakten för pressen att det finns ”1 212 kommersiella uppfödare i distriktet och vi har inte tillräckligt med personlig skyddsutrustning för de 110 i fältpersonalen i distriktet som direkt hanterar sjuka fåglar. Smittade fåglar måste hanteras med största försiktighet.”

Och arbetarna då?

Utbrottet av fågelinfluensa i Bangladesh följer på ett massutbrott av H5N1-viruset på andra sidan gränsen i indiska delstaten Västbengalen, där viruset den 1 februari påträffats i 13 distrikt. Centralregeringen diskuterar krisinsatser för industrin och uppfödarna men nämner inget alls om ekonomisk kompensation – eller konkreta arbetsmiljöåtgärder – för kommersiella fjäderfäarbetare. Det är av yttersta vikt att något görs nu för att fågelinfluensan ska börja behandlas som ett arbetsmiljöproblem. Händelserna i Västbengalen följer på det stora utbrottet i fjol i den indiska delstaten Manipur.

Nyheter om och analyser av arbetstagarna, facket och fågelinfluensan finns på IUL:s hemsida: Fågelinfluensan (H5N1) och lant- och livsmedelsarbetare: rättigheter, risker, offentliga riktlinjer .