IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Unilever återigen inför skranket i OECD för människorättsbrott – den här gången i Pakistan

Upplagd på IULs hemsida den 29-Nov-2007

Skicka denna artikel till en vÅ n.



Trycket ökar på Unilever i OECD, vars riktlinjer för multinationella företag kräver att utländska dotterbolag till transnationella jättar följer internationella normer för fackliga och mänskliga rättigheter. 14 månader efter att IUL anklagade Unilever för grava överträdelser av riktlinjerna i samband med den illegala försäljningen och nedläggningen av företagets fabrik i Mumbai (Bombay) i Indien, och endast tre veckor efter att IUL anklagade företaget för aggressiva trakasserier mot facket i indiska delstaten Assam dras nu Unilever än en gång inför skranket i OECD för brutala människorättsbrott.

Unilevers ledning har trappat upp sitt angrepp på facket i fabriken Rahim Yar Khan genom att militarisera fabriken genom en massiv närvaro av beväpnad polis, militära elitförband och privata säkerhetsvakter. När facket meddelade att de tänkte börja tillåta ”tillfälliganställda” att bli medlemmar – många av dem har jobbat i åratal på fabriken – och hjälpa dem bli fast anställda, vilket alla enligt pakistansk arbetsrätt har rätt till efter nio månaders jobb, ja då sparkade företaget omedelbart alla förutom fem av de 292 tillfälliganställda på fabriken. De ersattes av inhyrd arbetskraft från ett bemanningsföretag, som inte kan göra några rättsliga anspråk på fast anställning oavsett hur länge de arbetar för Unilever Pakistan.

Massuppsägningarna av arbetare som kämpar för ett minimum av anställningstrygghet på Rahim Yar Khan-fabriken ingår i Unilevers systematiska urholkning av arbetsvillkoren och tillsvidarejobben för sin personal i Pakistan och många andra länder. Unilever Pakistan Ltd har runt 8 000 anställda på fem fabriker och kontor i Pakistan. Men av det totala antalet anställda på de fem fabrikerna är det bara 509 som har fast anställning. Trots att majoriteten av Unilever Pakistans personal har jobbat på företaget i över nio månader är de juridiskt klassificerade som ”tillfälliganställda”. De har sämre lön, sämre eller inga förmåner (t ex sjuk- och pensionsförsäkringar) och kan avskedas utan vidare. Bemanningsföretagens arbetskraft har inte ens en teoretisk möjlighet att avancera från tillfälligt anställd till fast.

Facket slår tillbaks genom att skapa stöd för sin sak i Pakistan och via IUL internationellt. Som ett led i detta har nu IUL protesterat hos OECD:s nationella kontaktpunkt i Storbritannien, där moderföretaget Unilever Plc har sitt huvudkontor.

Klicka här och läs IUL:s protest hos OECD .