IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


IUL tar strid med Nestlé hos ILO om globala arbetstagarrelationer

Upplagd på IULs hemsida den 21-Nov-2007

Skicka denna artikel till en vÅ n.



För att fira 30-årsdagen av trepartsdeklarationen om multinationella företag och den sociala politiken höll ILO ett tvådagarsmöte på temat ”Bättre affärer: produktivitet och tillväxt genom socialt ansvarstagande på arbetsmarknaden”. Mötet bestod av paneldiskussioner där man försökte föra transnationella företagsledningar och deras internationella fackliga motparter närmare varandra. För att dra igång första paneldiskussionen – ”Effektiva rutiner för implementering av arbetsmarknadsfrågor” – hade ILO bjudit in Nestlés vd Peter Brabeck. Grundtanken bakom hela mötet hade väl egentligen fordrat medverkan av IUL – som ju är det globala fack som företräder Nestléanställda i hela världen. Men det ville inte Nestlé och la sitt veto mot IUL:s medverkan.

För att undvika ett eventuellt pinsamt bråk om Nestlés globala personalpolitik ville företaget begränsa samtalet till ”bästa praxis”, med de europeiska koncernråden som förmodad förebild. Nestlé försökte därför hitta en europeisk fackföreträdare som kunde tänka sig att diskutera detta med Peter Brabeck. Men det var lättare sagt än gjort, för de tänkbara fackliga kandidaterna hos Nestlé Europa var alla överens om att ingen kunde ersätta IUL som företagets globala motpart.

Så mötet fortsatte med Brabeck men utan IUL i panelen. IUL förberedde ett öppet brev till Nestlés vd, där det antogs att Nestlés uppgift på mötet var att tala om personalpolitik i Europa. Men eftersom ingen företrädare för europafacket fanns där såg sig Brabeck tvungen att avvika från sitt ursprungliga manus. Han grep därför tillfället i flykten och talade sig varm för Nestlés sociala ansvarstagande till exempel vad gäller mikrokrediter och tekniskt bistånd åt asiatiska och latinamerikanska mjölkbönder samt närvaron av (statskontrollerade) ACFTU i hela Nestlé i Kina. Brabeck antydde att facket avvek från sin uppgift att försvara arbetstagarnas intressen och istället hade blivit mer och mer ”ideologiskt” i sin kritik av företag som Nestlé.

Men IUL var på plats och tog strid med Brabeck om Nestlés globala personalpolitik och företagets vägran att erkänna IUL utanför Europa.

När Brabeck pratat klart uppmanade IUL:s generalsekreterare Ron Oswald honom att på allvar börja diskutera uppbyggnaden av en genomtänkt relation med IUL. Oswald sa att frågorna kring Nestlés anställda världen över knappast var ideologiska utan handlade om högst verkliga arbetsplatsproblem och hänvisade till Nestlé Sydkorea som Brabeck anspelat på. I det sydkoreanska fallet hade konflikten sina rötter i Nestlés offentliga hot om att flytta produktionen till Kina om facket inte gick med på ytterligare nedskärningar i antalet fast anställda och att dessa skulle ersättas av tillfälligt anställd arbetskraft. Den schweiziska staten har i sitt svar på en protest som IUL framfört till OECD gett IUL rätt i sin tolkning av händelserna.

– Bästa stället att testa ett företags moral, sa Oswald, är inte i Europa utan i regioner där uttryck som bästa praxis är okända begrepp. IUL upprepar därför idag erbjudandet om att inleda en konstruktiv global dialog trots Nestlés nedslående försök att exkludera IUL från panelen.

Brabeck svarade med att konstatera att en relation med IUL på global nivå var tänkbar och sa sig i princip vara villig att närmare undersöka ett eventuellt internationellt avtal med IUL – förutsatt att det inte avsåg att ersätta lokala kollektivavtal (vilket IUL aldrig menat).

Läs IUL:s öppna brev till Nestlé här.