IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Fackföreningskrossning i Indien gör att Unilever än en gång hamnar i förhörsbåset inför OECD

Upplagd på IULs hemsida den 01-Nov-2007

Skicka denna artikel till en vÅ n.



För bara drygt ett år sedan anklagade IUL Unilever för grova kränkningar av OECDs riktlinjer för multinationella företag då man på ett olagligt sätt sålde och stängde olagligt sätt sålde och stängde företagets fabrik i Bombay i Indien, och fackföreningskrossning i delstaten Assam har nu gjort så att Unilever än en gång hamnat på de anklagades bänk inför OECD.

OECDs riktlinjer för multinationella företag innebär att transnationella företags dotterbolag i utlandet måste följa och tillämpa internationella normer för fackliga och mänskliga rättigheter. Ledningen för Hindustan Unilevers fabrik som ligger i industriområdet Doom Dooma i Assam lockoutade den 15 juli brutalt 700 fackföreningsmedlemmar i samband med en konflikt som gällde genomförande av kollektivavtalet. Lockouten gick över i fackföreningskrossning när ledningen krävde att arbetstagarna skulle lämna facket och gå med i en företagsvänlig fackförening och att detta var en förutsättning för att de skulle få återvända till arbetet. När lockouten förklarades vara över den 3 september möttes arbetstagare som försökte återvända till sina jobb vid grinden av ledningen och säkerhetsvakter som insisterade på att få alla anställda att skriva under ett papper om att de lämnade sitt fack och i stället gick med i den gula fackföreningen innan de fick gå in i fabriken.

IUL har därför anklagat moderbolaget för flagranta brott mot OECDs riktlinjer i Indien i en text som lämnats in till OECDs nationella kontaktpunkt i Storbritannien. Texten finns tillgänglig på IULs webbplats i pdf-format. Klicka här.

Kort efter det att IUL lämnade in sin anmälan tillkännagav Hindustan Unilever att man hade tilldelats ett pris för sina utmärkta prestationer när det gällde personalfrågor (Commendation Certification for Significant Achievment in Human Resources Excellence) av den indiska Confederation of Indian Industry! De anställda vid Hindustan Unilever var inte imponerade av priset. Som ett led i utvidgningen av kampanjen mot den olagliga stängningen av Sewri-fabriken i Bombay skickade All India Council of Unilever Unions (AICUU) nyligen ut representanter över hela Indien för att försöka öka medvetandet hos anställda vid Unilevers nyaste fabriker som samtidigt är de fabriker som ger de största vinsterna och tillverkar de varumärken som säljs mest. De nyare fabrikerna ligger i delstater som erbjuder generösa skattelättnader och vars produkions- och distributionsnätverk har grundats på att företaget lagt ner och krossat facket vid äldre fabriker. En AICUU-grupp reste 450 mil på bara sex dagar och en annan trakasserades och förföljdes av polisen men de lyckades ändå nå ut till arbetstagarna. Det gör att tusentals arbetstagare vid dessa nya fabriker nu känner till sanningen om stängningen av Sewri: hur Hindustan Unilever organiserade den olagliga försäljningen av fabriken till ett skalbolag, tog bort alla maskiner ur fabriken, tvingade arbetarna att förpacka tvättmedel för hand och sedan angav låg produktivitet som skäl för att stänga fabriken.

Medan man har genomfört aktieåterköp för 156 miljoner dollar, firat sitt 75-årsjubileum och fått fina priser har Hindustan Unilever inte hittat någon tid för att träffa förbundet från fabriken i Bombay, som man borde ha gjort i enlighet med OECDs förfaranden. Efter ett första möte på det brittiska samväldets representants (High Commission) kontor den 19 september har företaget hela tiden skjutit upp ett uppföljningsmöte där man skulle diskutera förbundets förslag för att göra slut på konflikten.

I hela det globala Unilever-systemet leder den oförtröttliga jakten på "aktieägarvärde" till att alltfler jobb förstörs allt snabbare för att frigöra kontanter för aktieåterköp och utdelningar. De anställda vid Unilevers sex fabriker i Nederländerna har arbetat utan kollektivavtal sedan det gamla löpte ut den 30 april. Tre förhandlingsomgångar har genomförts utan att några framsteg gjorts och det föranledde förbunden att strejka i 4 timmar den 10 oktober för att stödja sina krav, som bl a gäller: anställningsgarantier, inga tvångsuppsägningar i samband med omstruktureringsåtgärder, fast anställning för personer från bemanningsföretag som har längre tids anställning och gränser för användning av och lika löner för personal från bemanningsföretag samt att verksamhet som nu utförs av entreprenadföretag skall utföras intern för att ge dagarbete till äldre och handikappade arbetstagare. Unilevers svar var ett "bud" som bestod av 18 sidors angrepp mot existerande villkor och en vägran att utesluta tvångsuppsägningar. Därefter följde ett tillkännagivande att tre av de sex holländska fabrikerna skulle stängas. Förbunden har svarat med en rad löpande strejker.

Unilever-förbunden i Europa och runt om i världen håller, genom IUL, på att planera samordnade aktioner för att bevara de anställda från följderna av företagets målmedvetna jakt på kortsiktiga finansiella vinster genom att sälja och stänga lönsamma fabriker samt genom entreprenadarbete och införande av tillfälliga anställningsformer i allt högre grad.