IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Unilever Pakistan kallar in paramilitär och polis när facket motsätter sig outsourcing

Upplagd på IULs hemsida den 01-Oct-2007

Skicka denna artikel till en vÅ n.



Paramilitära elitstyrkor och polis har satts in på Unilevers fabrik i Rahim Yar Khan i Pakistan för att stävja fackets protester mot företagsledningens försök att flytta maskinparken till en outsourcad produktionsanläggning.

20 minuter över tolv natten den 17 september försökte direktörerna flytta maskinerna från Unileverfabriken till Asads närbelägna tvålfabrik, en tredjepartsleverantör som redan tillverkar en del LUX-tvålprodukter åt Unilever.

Först vägrade säkerhetsvakterna öppna grindarna eftersom direktörerna saknade inpasseringskort. Till sist ingrep driftschefen och personalchefen och tvingade dem att öppna grindarna så att maskinerna kunde transporteras bort.

Fackföreningen som tillhör IUL-anslutna FFBTW (Federation of Food, Beverages & Tobacco Workers) skrev genast till företagsledningen och protesterade mot att utrustningen avlägsnats från fabriken.

Trots att facket tidigare sagt ja till outsourcing av delar av produktionen av LUX-tvål väckte smygflytten av maskinerna farhågor om att företaget planerar att outsourca ännu mer av produktionen vilket får direkta följder för de 250 fackmedlemmarnas jobb. Facket tror att direktörernas långsiktiga plan är att outsourca hela produktionen till lokala fabriker.

Medan facket diskuterade frågan med direktörerna inträffade en annan händelse bara två dagar senare, den 19 september. En medlem i facket beordrades av sina chefer att avbryta arbetet och gå hem för dagen och en tillfälligt anställd fick i uppdrag att avsluta jobbet. Nästa dag bad fackmedlemmen cheferna förklara varför han ersatts av en tillfälliganställd. Det hela slutade med slagsmål och fabriksledningen polisanmälde både fackmedlemmen och fackföreningens ordförande och generalsekreterare. I polisanmälan påstod direktörerna felaktigt att "överfallet" beordrats av fackets ordförande och generalsekreterare.

Fackföreningen uppmanade genast fabriksledningen att ta tillbaks polisanmälan, men direktörerna vägrade. Facket svarade då med att kalla till massmöte den 24 september, ett möte som dessutom stöddes av andra fackföreningar i området. Unilever Union Federation manade till sympatiåtgärder på alla fabriker i hela landet.

Samtidigt flyttade direktörerna tio av fabrikens säkerhetsvakter från den vanliga tjänstgöringen vid grindarna och ersatte dem med personal från ett privat bevakningsföretag. Dessutom bad direktörerna polisen och paramilitären att komma till fabriken.

Den 25 september hölls en demonstration utanför fabriken med plakat och en presskonferens där direktörernas åtgärder fördömdes. Den 26 september skickade FFBTW ett protestbrev till Unilever Pakistans styrelseordförande där man fördömde fabriksledningens åtgärder på Rahim Yar Khan och den falska polisanmälan och krävde en fredlig lösning av konflikten genom förhandlingar med facket.

Arbetarna på fabriken i Rahim Yar Khan har all anledning att frukta ytterligare outsourcing och mer tillfälligjobb. 1970 fanns det 1 200 fast anställda arbetare på fabriken. Idag är de bara 250. 350 visstidare går på niomånaderskontrakt (med daglön) och ytterligare 800 tillfälliganställda hyrs in på fabriken från bemanningsföretag.

Trots högre lönsamhet och rekordartade produktionsnivåer vägrar företaget anställa en enda ny fast anställd heltidare. Direktörerna vägrar också tillsvidareanställa de hundratals kontraktsanställda eller inhyrda visstidarna som arbetat på fabriken i över fem år. Och nu smugglas alltså maskinparken ut från fabriken nattetid.