IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Terror mot facket på Unilevers fabrik i Assam: Upplös facket, annars häver vi inte lockouten, säger direktörerna

Upplagd på IULs hemsida den 21-Aug-2007

Skicka denna artikel till en vÅ n.



Företagsledningen på Unilevers fabrik i Doom Dooma Industrial Estate i delstaten Assam i nordöstra Indien försöker krossa fackföreningen Hindustan Lever Workers Union genom att lockouta de 700 medlemmarna och inrätta en falsk fackförening. Ledningens villkor för att avbryta lockouten är att det legitima facket måste upplösas och alla arbetare gå med i den nya fackförening som direktörerna inrättat.

Konflikten började när ledningen vägrade betala ut en ersättning som enligt kollektivavtalet från april 2004 skulle betalas till alla fackmedlemmar från 1 april 2007. När fackets medlemmar inte fick ersättningen i majlönen bad facket ledningen om en förklaring. Läget förvärrades snabbt när direktörerna vägrade svara på fackets frågor och ställde in eller sköt upp möten. Ett möte ägde till sist rum på eftermiddagen den 6 juli och varade i 16 timmar men slutade utan resultat på morgonen dagen därefter.

Den 8 juli påstod direktörerna plötsligt att de "hållits fångna" av facket i 16 timmar och stängde av åtta anställda från jobbet och gjorde en polisanmälan. Facket fick senare även skulden för ett 15-minuters strömavbrott!

Från morgonen den 7 juli till varslet om lockout den 15 juli kom varken direktörer eller annan företagsledning till jobbet på fabriken. Arbetarna infann sig fortfarande på jobbet, men eftersom inga chefer fanns där fick de inga arbetsuppgifter. Det pågick i en vecka till dess att ledningen varslade om lockout. Märkligt nog anklagade direktörerna facket för en dygnslång strejk 7-8 juli trots att alla arbetare var på sina skift. I själva verket var det ju företagsledningen som strejkade!

Det blev snabbt uppenbart att ledningen inte tänkte börja förhandla utan att de istället utnyttjade konflikten om den uteblivna ersättningen som förevändning för att krossa facket. Som svar på fackets begäran om förlikning kallade arbetsmarknadsdepartementet parterna till ett medlingsmöte den 16 juli, men ledningen dök inte upp. Inte heller kom direktörerna till medlingsmötena den 18, 24 och 27 juli!

Istället för att gå på mötena var företagsledningen fullt upptagen med att inrätta en ny fackförening som de kallade Hindustan Unilever Democratic Workers Union. Personalchefen och en annan toppchef försökte värva medlemmar till det nya facket och ringde upp över 80 fackmedlemmar. Men alla vägrade de gå ur sin fackförening.

Den 28 juli sa direktörerna till fackets ordförande Nogen Chutia att lockouten bara skulle hävas om facket upplöstes och alla arbetarna gick med i Hindustan Unilever Democratic Workers Union.

Som svar på det flagranta försöket att krossa facket sittstrejkade 700 fackmedlemmar i tre dagar med början den 3 augusti. Den 8 augusti demonstrerade ett hundratal fackmedlemmar utanför delstatsparlamentet. Arbetarna får stöd från student-, ungdoms- och samhällsorganisationer som trycker på för att Unileverdirektörerna ska häva lockouten.



Samtidigt som fackföreningen HLEU (Hindustan Lever Employees Union) kämpar vidare i Mumbai mot den olagliga försäljningen och nedläggningen av deras fabrik och IUL:s protest mot företaget för brott mot OECD:s riktlinjer för multinationella företag ännu behandlas har Unilever alltså ännu en gång på en av sina indiska fabriker struntat i OECD-riktlinjernas principer och normer för ansvarsfullt uppförande och kommer därför att granskas av OECD igen.