IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Stigande omsättning och vinst på Unilever sporrar till "ommöblering" i aktieägarvärdets tecken – 20 000 jobb ska bort

Upplagd på IULs hemsida den 08-Aug-2007

Skicka denna artikel till en vÅ n.



Påhejad av stigande omsättning och en 16%-ig vinstökning under andra kvartalet meddelade Unilevers vd Patrick Cescau igår att en "ommöblering" väntar som ska ge ett ännu större "aktieägarvärde". Företaget planerar att skära ner med 20 000 tjänster – 11% av de anställda globalt – under de kommande fyra åren och nedskärningarna koncentreras till Europa.

Enligt branschens hemsida just-food.com kommenterade en talesman för företaget nedskärningarna med att säga att "den europeiska verksamheten handlar mer om mat än kroppsvård, så nedskärningarna får större konsekvenser för matdelen än för kroppsvård." Unilever ska "slimma eller lägga ner" upp till 60 fabriker och cirka 40% av nedskärningarna sker i produktionen. Nedskärningar pågår redan i Benelux, Frankrike och Storbritannien och är "den första vågen" av stora nedläggningar i Europa.

De senaste sju åren – samtidigt som vinsten stadigt stigit – har Unilever gett efter för påtryckningar från aktieägare och ratinginstitut och lagt ner eller sålt av drygt 125 fabriker, en halvering av den globala arbetsstyrkan till 179 000 varav 44 000 i Europa.

2003 bekräftade företaget inom ramarna för sin tillväxtstrategi "Path to Growth" att man nästan nått nedläggningsmålet 130 anläggningar, samt att man planerade att öka outsourcingen från 15% till 25% av volymen. När företaget i fjol presenterade en ökad omsättning på 3,9% för andra kvartalet blev investmentbankernas och ratinginstitutens reaktion sval: Credit Suisse klagade över att resultatet knappast vittnade om "någon djärv nystart på Unilever". Men gårdagens "ommöblering" har mötts med större entusiasm. Just-food citerar en analytiker som säger att "det nu finns konkreta bevis på en uthållig förbättring i koncernen."

Pengarna som frigörs av nedskärningarna går till finansieringen av aktieutdelning och aktieåterköp värda 25-30 miljarder EUR.

Revolutionen rörande aktieägarvärde drar också fram genom korridorerna på Unilevers indiska dotterbolag Hindustan Lever Limited (HLL), där en ökning av nettovinsten med 29% andra kvartalet gett vind i seglen för ett planerat aktieåterköp för 156 miljoner USD – HLL:s första någonsin. Meddelandet om aktieåterköpet följde på lockouten den 16 juli av fackligt organiserade arbetare på företagets stora fabrik i Doom Dooma i delstaten Assam, med 700 anställda. För att avbryta lockouten kräver fabrikens direktörer att facket byter ledning och namn.

Unilever vägrar dessutom fortfarande att förhandla på allvar om en lösning för de 700 som blev övertaliga i och med den olagliga försäljningen och nedläggningen av dess fabrik i Mumbai (Bombay), en händelse som föranlett IUL att protestera hos OECD. För att göra sig av med en effektiv fackförening arrangerade HLL en blufförsäljning av fabriken till ett skalbolag, avlägsnade maskinparken från fabriken, tvingade de anställda att paketera tvättmedel för hand och angav sedan låg produktivitet som skäl för nedläggningen.