IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Världsaidsdagen 2006: facklig aktion mot pandemin

Upplagd på IULs hemsida den 29-Nov-2006

Skicka denna artikel till en vÅ n.



På världsaidsdagen den 1 december vill IUL uppmärksamma det enorma gapet mellan de olika mellanstatliga löftena om universell prevention, vård och behandling för aidsdrabbade och den långsamma takt varmed detta sker. Enligt FN-källor lever idag 39,5 miljoner människor med hiv. 4,3 miljoner nya infektioner ägde rum under 2006. 65% av dessa skedde i afrikanska länder söder om Sahara, med viktiga ökningar i Östeuropa och Centralasien där antalet smittade har ökat med drygt hälften sedan 2004. Under 2006 dog 2,9 miljoner människor i aidsrelaterade sjukdomar.

Det stora flertalet av dem som dör eller smittas är arbetstagare. För IUL är hiv/aids ett arbetsplatsproblem. Facket både kan och måste svara på virusets härjningar genom att mobilisera politiskt för att regeringarna ska ta sitt ansvar för sina människorättsliga löften, och genom kollektivavtalsförhandlingar med arbetsgivare och förhandlingar i andra forum för att säkra adekvata informations- och preventivåtgärder och skydda smittade mot diskriminering.

IUL införlivar hiv/aidsinformation i sin fackliga utvecklings-, utbildnings- och arbetsmiljöverksamhet på nationell, regional och internationell nivå, och deltar tillsammans med andra internationella fackliga organisationer i det globala hiv/aidsprogrammet, som syftar till att utvidga och stärka fackliga nätverk för att bekämpa pandemin.

På arbetsplatsen är IUL:s topprioriteringar bland annat att uppmuntra och utveckla fackliga aktioner för att motverka diskriminering av arbetstagare som smittats av hiv/aids, säkra jämställdhet i tillgången till hiv/aidsinformation och främja utbildning, vård och stöd för smittade och drabbade arbetstagare.

Allt fler av IUL:s medlemsförbund har i kollektivavtal med arbetsgivaren föranstaltat om en arbetsplatspolicy för hiv/aids och program som baserar sig på ILO:s handlingskodex om hiv/aids och arbetslivet (kopior av kollektivavtal kan beställas från sekretariatet).

Under 2006 har IUL och medlemsförbunden utvidgat sitt engagemang och antagit handlingsplaner för hiv/aids:

  • I februari ägde ett subregionalt utbildningsseminarium för hiv/aidsinformatörer rum i Niamey, Niger, med deltagare från Niger, Mali, Burkina Faso, Benin, Elfenbenskusten och Togo. Uppföljningsaktiviteter genomförs nu i samtliga dessa länder, och en planerad subregional kurs ska behandla hiv/aids och migration. Medlemsförbund har utformat tusentalts broschyrer, affischer, t-tröjor och dekaler för informationsinsatser under hela världsaidsdagen. I Västafrika kommer flera IUL-förbund att medverka i demonstrationer som centralorganisationer, kvinnogrupper och andra samhällsorganisationer planerar för att fästa uppmärksamhet på att det behövs kraftfulla insatser mot hiv/aids. IUL:s afrikanska regionkonferens som hölls i Lusaka i Zambia i juli godkände den policytext och handlingsplan för aids/hiv som antagits av afrikaregionens kvinnoworkshop. Handlingsplanen ingår idag som en viktig del i regionala projektaktiviteter. En kurs för 16 kvinnliga fackliga informatörer från medlemsförbund i Tanzania, Sydafrika, Zambia och Zimbabwe ägde rum i Johannesburg, Sydafrika, 17-22 september. En andra facklig kurs om arbetsmiljö, inklusive hiv/aids, hålls i Burkina Faso den 11-15 december.


  • IUL:s karibiska regionkonferens som ägde rum i Antigua den14-15 september beslutade att vidareutveckla fackliga program som bemöter hiv/aids som ett arbetsplatsproblem.


  • I Latinamerika var hiv/aids inom jordbruket och turismsektorn ett av huvudtemana för den kvinnokonferens som föregick regionkonferensen som hölls den 2-6 september i Dominikanska republiken. Fackliga hiv/aidsaktiviteter ska i framtiden införlivas i regionala projekt.


  • I Indien ska två kurser hållas – för första gången – i december för medlemmar i plantage- och jordbrukssektorerna.

IUL och medlemsförbunden kämpar för att alla hiv/aidsdrabbade ska få universell tillgång till fri behandling samt för att stoppa all slags diskriminering, inklusive på arbetsplatsen. Facket är av avgörande betydelse för att hindra pandemins vidare spridning, men facket kan bara utföra sin uppgift i länder där arbetstagarnas rätt att organisera sig fackligt och kollektivförhandla med arbetsgivare respekteras. Rättigheter är oskiljaktiga: hiv/aidsvirusets spridning visar hur nära förbundna med varandra rättigheterna till liv, hälsa och föreningsfrihet är.