IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Nestlé anklagas för att bryta mot OECD-riktlinjer i Storbritannien

Upplagd på IULs hemsida den 12-Oct-2006

Skicka denna artikel till en vÅ n.



Nestlé, världens största livsmedelsföretag, står återigen inför skranket i OECD, där IUL å sina brittiska medlemsförbunds vägnar anklagat företaget för flagranta brott mot OECD:s riktlinjer för multinationella företag i samband med de senaste nedskärningsexperimenten i Storbritannien .

OECD-riktlinjerna – vars bestämmelser och tillämpningsrutiner har godkänts av alla OECD-länder – fastställer tydliga normer för regleringen av förhållandet mellan multinationella företags utländska direktinvesteringar och de sociala, politiska och människorättsliga sammanhang i vilka de är verksamma. Riktlinjerna förbjuder specifikt företag från att hota med produktionsflyttar utomlands i avsikt att påverka resultatet av kollektivavtalsförhandlingar. Men det verkar inte Nestlé förstå – trots att de gjort bort sig på precis den punkten i Sydkorea för tre år sedan.

I konflikten i Sydkorea 2003 lockoutade Nestlé arbetarna i tillverkning, lager och distribution över hela landet i ett försökt att ensidigt tvinga på personalen sin omstruktureringsplan. När facket inte gav sig försökte Nestlé skrämma arbetarna – och den sydkoreanska regeringen – med att offentligt hota med att flytta produktionen till Kina.

Med hjälp av OECD-rutiner som IUL åberopade i Sydkorea och på Nestlés hemmaplan i Schweiz tvingades företagsledningen motvilligt till förhandlingsbordet.

Nu försöker de med samma sak igen. Den här gången är det i Storbritannien där en lång räcka ledningsmissar och ett systematiskt uraktlåtande att investera i produktionskapacitet (med samtidiga rikliga belöningar till investerarna) har lett till tappade andelar på konfektyrmarknaden.

Nestlés nettovinst steg med 11,4% första halvåret 2006 och slog därmed marknadens förväntningar och blåste upp aktiepriset som redan var högt på grund av tidigare återköp. Vd Peter Brabeck lovordade "de utmärkta vinst- och tillväxtmarginalerna."

I början av juli underrättade Nestléledningen de fackliga ombuden på företagets brittiska Rowntree-division – en chokladproducent – att de ville sänka de Rowntree-anställdas löner och förmåner med 15%. Fackombuden fick höra att den framtida chokladproduktionen i Storbritannien var i farozonen om de inte gjorde som de blev tillsagda. Facket svarade med att förklara sig redo att tillsammans med ledningen titta närmare på möjliga besparingsåtgärder.

Den 21 augusti varslade Nestlé-ledningen på Rowntree-fabriken i York om uppsägningar som ett led i omstruktureringen. Fackombuden fick också veta att vissa produktlinjer helt eller delvis skulle flyttas till andra Nestlé-fabriker i Europa. Den 20 september presenterade ledningen sina siffror – 645 jobb skulle bort i York. Och det efter att 264 personer sagts upp på Nestlé Rowntree i York tidigare i år.

På samma möte informerade Nestlé-ledningen personalen och fackombuden att den ensidigt sa upp de befintliga kollektivavtal som reglerade anställningsvillkoren. Facket fick 90 dagar på sig att "förhandla" – förutsatt att slutresultatet gav Nestlé den sänkning av löner och förmåner som företaget krävde. Mot denna bakgrund av föreslagna produktionsflyttar och det antydda hotet om framtida flyttar säger Nestlé i sitt skriftliga meddelande till de anställda från den 20 september följande: Om parterna inte kommer överens kommer nya anställningsvillkor att tillämpas genom ett uppsägnings- och återanställningsförfarande.

Eftersom företaget har informerat fackombuden på samtliga Rowntree-anläggningar i Storbritannien om sin avsikt att genomföra liknande löne- och förmånssänkningar i hela det brittiska Rowntree-systemet har Nestlé i praktiken dessutom använt hotet om produktionsflyttar för att påverka den eventuella förhandlingsprocessen på de tre övriga Rowntree-anläggningarna i landet.

Genom att hota med omedelbara och eventuellt framtida produktionsflyttar utomlands för att påverka förhandlingsprocessen har Nestlé klart brutit mot OECD-riktlinjernas paragraf IV 7, där det sägs att företag:

[...] vid bona fide-förhandlingar med företrädare för de anställda om anställningsvillkoren eller då de anställda utövar sin rätt att organisera sig, inte [får] hota med att flytta över hela eller en del av verksamhetsenheten från det berörda landet [...] för att orättvist påverka förhandlingarna [...]

Vd Brabeck förespråkar en "Nestlé-modell" som levererar "aktieägarvärde" åt investerarna genom en tvåsiffrig procentuell vinst, högre aktieutdelning och regelbundna återköp av aktier. Männen och kvinnorna runtom i världen som arbetar i det systemet har lärt känna dess baksida, nämligen aktieägarvärde genom övertalighet där eviga omstruktureringar och ständiga hot om produktionsflyttar är en permanent del av jobbet hos Nestlé.

Genom att protestera hos OECD-representanterna i Storbritannien och Schweiz och dokumentera Nestlés brott mot riktlinjerna för multinationella företag vill IUL tvinga Nestlé att rätta sig efter internationellt erkända regler. IUL:s brittiska medlemsförbund på Rowntree-fabriken i York – Amicus och GMB – vill förhandla på riktigt med företaget, inte bemötas med ultimatum och offentliga hot om att flytta produktionen från Storbritannien.