IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Tyska metallarbetare kräver av regeringen att stoppa trycket på utvecklingsländerna I WTO-överläggningar

Upplagd på IULs hemsida den 17-Jul-2006

Skicka denna artikel till en vÅ n.



Det tyska IG Metall – som representerar mer än två miljoner arbetstagare inom bil-, metall-, möbel- och textilindustrierna, alla sektorer som är ytterst beroende av export – har uppmanat den tyska regeringen att lätta på det tryck som idag vilar på u-länderna i WTOs "utvecklingsrunda" genom att avsluta överläggningarna och inte acceptera de katastrofala villkor som idag föreslås. Överläggningarna bröt samman i Genève den 30 juni därför att de flesta u-länderna vägrade gå med på stora tullsänkningar – omkring 75% med en mycket mindre sänkning för i-länderna – för fabriksvaror i samband med förhandlingarna om NAMA (icke-jordbruksmarknadstillträde). Sammanbrottet berodde också på att i-länderna och handelsblocken vägrade göra verkliga eftergifter jordbruket vilket skulle stoppa dumpningen på världsmarknaderna och lätta på i-ländernas importrestriktioner. Tjänsteförhandlingarna har också stannat av till följd av försök som gjorts att använda dem för att avveckla återstående statliga regleringsmekanismer och stärka skyddet för transnationella investerare.

I sitt brev den 6 juli till den tyske ekonomiministern framhåller IG Metall att de nuvarande NAMA-förslagen skulle få förödande följder för sysselsättningen, levnadsstandarden, handelsbalansen, de statliga inkomsterna och nationella regeringars förmåga att bedriva utvecklingsstrategier och en aktiv industripolitik. "Det stora flertalet u-länder", skriver förbundet, "har blivit tvungna att acceptera en långfristig minskning av välstånd och sysselsättning till följd av en förhastad liberalisering av marknaden. Framgångsrikt deltagande i internationell handel förutsätter en rimlig nivå av framgångsrik industrialisering – inte motsatsen. Det slutliga NAMA-förslaget borde inte fastslå hur många tullar som ska bindas och på vilken nivå detta skall ske. Av skäl som hänger samman med social politik och utvecklingsfrågor måste u-länderna kunna se över åtaganden man tidigare ingått."

Tysklands största och mäktigaste industriförbund sällar sig därmed till de alltfler nationella och internationella fackliga organisationer som har krävt att man skall förkasta den hårdhänta taktiken och de nuvarande villkoren som WTO-förhandlarna försöker tvinga igenom genom att avsluta den nuvarande förhandlingsrundan.

Texten till IG Metalls brev finns på Internationella Metallfederationens webbplats på tyska och engelska.

Klicka här för att läsa Utvecklingsrundan I Doha: hur man storskaligt förstör försörjningsmöjligheter, skapar massarbetslöshet och nedvärderar arbete