IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


"Starka Fack - Säkra Arbeten - Bra Livsmedel" - IULs 24e Kongress

Upplagd på IULs hemsida den 07-Jun-2002

Skicka denna artikel till en vÅ n.

FNs högkommissarie för mänskliga rättigheter Mary Robinson betonar rättighetstemats betydelse på den 24e Kongressen

”Starka fack – säkra arbeten – bra livsmedel” var mottot för IULs 24e kongress som hölls i Genève 14-17 maj. Mottot betonade de gemensamma inslagen i de olika frågor som IUL och dess medlemsförbund kämpar för, i samtliga IULs sektorer och i alla de länder där vi och våra medlemsförbund är verksamma. Till grund för denna kamp ligger IULs engagemang för grundläggande rättigheter – allas rätt till lämplig och näringsrik mat, till en tryggad försörjning, till säker mat och säker arbetsmiljö, till fackliga och politiska rättigheter – och behovet av att försvara, trygga och utvidga dessa rättigheter genom att kontinuerligt stärka IULs fackliga och politiska slagkraft.


Ombud röstar igenom IULs politik gällande Kina: stöd till självständiga fackförbund, inga kontakter med ACFTU.

Drygt 420 ombud och observatörer (74,9% män och 25,1% kvinnor) deltog i kongressarbetet. På fyra dagar antogs ett antal viktiga stadgeändringar och policybeslut som blir riktningsgivande för organisationen under de kommande fem åren.

Bland de ändringar som kongressen beslutade om fanns ett beslut om att ändra på stadgarna så att sammansättningen av IULs styrande organ sker utifrån ett trenivåsystem baserat på nationell inkomst. Ändringarna ger fackförbund i fattiga länder representationsrättigheter i IUL som bättre avspeglar den ekonomiska verklighet i vilken de arbetar. Samtidigt garanteras kontinuitet, stabilitet och maximal effektivitet för IULs strukturer på samtliga nivåer.

Bland andra ändringar kan nämnas den formella integrationen av IULs kvinnokommitté i IULs styrande organ, samt ett nytt representationssystem för IULs sektorsvisa fackgrupper i beslutande organ.

Kongressarbetet blev än slagkraftigare genom de tre paneldebatter som fanns på dagordningen, där både medlemmar i IUL och talare från andra organisationer deltog. I den första dagens paneldiskussion ”Arbete med transnationella företag: Konflikt, förhandlingar eller båda?” deltog Manuel Rodriguez, direktör i Chiquita Banana Group, Bernard Housset, Social Projects Director i Danone Group, och Jim Baker från FFIs avdelning för multinationella företag. Paneldebattörer och kongressombud granskade IULs erfarenheter av att förhandla om ramavtal med transnationella företag, tittade på områden där framsteg gjorts, utvärderade svårigheter och granskade framtiden för förhandlingar på internationell nivå, samt den bistra verkligheten för lokalt genomförande.



Carol Pier från Human Rights Watch, en viktig samarbetspartner för IUL.


På kongressens andra dag öppnade FNs högkommissarie för mänskliga rättigheter Mary Robinson paneldebatten om ”Globalisering och mänskliga rättigheter”. Robinson betonade de mänskliga rättigheternas helhetskaraktär – där bland annat sociala, kulturella och politiska rättigheter ingår – och betonade faran med de reella och potentiella inskränkningarna av rättigheter som följt i spåren på händelserna i USA den 11 september. Paneldebattörer Guy Ryder (FFIs generalsekreterare), Ma Wei Pin (IULs regionalsekreterare för Asien- och Stilla Havsområdet), Gerard Greenfield (Hong Kong CTU), samt Carol Pier (Human Rights Watch) talade i nämnd ordning om fackliga rättigheter i dagens internationella miljö, politiska rättigheter och Asien, handel och rättigheter, samt arbetstagares rättigheter som mänskliga rättigheter. Var och en av talarna betonade att mänskliga rättigheter i grunden är en odelbar helhet och att de är viktiga som ett grundläggande värde och en absolut nödvändighet för fackföreningsrörelsen, om den ska lyckas leva upp till sin roll som garant för mänskliga rättigheter i dagens värld. Kampen för mänskliga rättigheter är inget abstrakt värde, utan ligger till grund för allt vi gör och fortsätter kämpa för.


FFIs generalsekreterare Guy Ryder deltar i en paneldebatt på kongressen.


I den tredje dagens paneldebatt om ”Organiseringsbehov och IULs roll” talade Diana Holland (brittiska Transport & General Workers’ Union) om erfarenheter från att organisera kvinnliga arbetstagare, Aage Jensen (RBF Danmark) om migrerande arbetstagare och invandrare, Silvia Villaverde (Federación Argentina Obreros Pasteleros, Confiteros, Heladeros, Pizzeros y Alfajoreros, Argentina) om unga arbetstagare, samt Jyoti Macwan (Self Employed Women's Association, Indien) om SEWAs erfarenheter av att organisera inom den informella sektorn. Debatten betonade den vikten av att hitta riktningar för framtida fackmedlemskap och tillväxt, och gav ombud och paneldebattörer tillfälle att berätta om sina erfarenheter och ”bästa praxis” för att lyckas organisera inom dessa områden.

Rapporter från sekretariatet, från IULs regioner och fackgrupper och från ombuden lade en fast grund för en utvärdering av IULs arbete de senaste fem åren och för att formulera riktlinjerna för dels ett fördjupande av befintlig policy – i synnerhet inom viktiga områden som exempelvis att organisera inom transnationella företag, organisering och arbetsmiljö – dels fastställandet av nya områden för strategiskt arbete. Bland de många motioner som ska bidra till att slå fast IULs politik och verksamhet de kommande fem åren fanns motioner om säker arbetsmiljö och mat, global handel och globala investeringar, jordreformer, genmanipulerade organismer, invandrad och migrerande arbetskraft, samt kampanjarbete för fackförbunds rätt att medverka i internationella solidaritetsaktioner. På de mänskliga och fackliga rättigheternas område antogs kraftfulla motioner gällande Vitryssland, Burma, Kina, statlig medverkan i lokala våldsamheter i delstaten Gujarat i Indien, i Israel och Palestina.

Bland kongressens många höjdpunkter kan nämnas det gripande tal som hölls av Edi Hudiyanto från fackföreningen på hotell Shangri-La i Jakarta. Han berättade om sin fackförenings 18 månader långa och ihärdiga kamp för rättvisa och fackliga rättigheter, och betonade att man slogs för hela Indonesiens arbetarklass och för de kamrater som på Suhartotiden fått betala med sina liv för att de bidragit till framväxten av en självständig fackföreningsrörelse i Indonesien. Hudiyantos medverkan förtjänar också att nämnas eftersom det var första gången någonsin som indonesiska arbetstagare deltog på en IUL-kongress. En annan höjdpunkt var Tatyana Krylova från ryska handels- och cateringanställdas förbund (Commercial and Catering Workers Union), som var den första ryska fackliga funktionär som talat på en IUL-kongress sedan 1920-talet. Hon berättade om de ryska arbetstagarnas kamp för att bilda en självständig fackförening på McDonald's i Moskva, och efterlyste gemensamma internationella fackliga insatser för att bättre kunna organisera inom transnationella företag.

IULs avgående ordförande Frank Hurt avtackas på kongressen


Paul Andela – holländska FNV Bondgenotens internationella sekreterare – valdes enhälligt till att ta över ordförandeskapet efter IULs avgående ordförande Frank Hurt. Ron Oswald omvaldes enhälligt som generalsekreterare.


IULs nyvalda ordförande Paul Andela talar till kongressen


Kongressdokument – bland annat tal, motioner och sammansättningen av nyvalda styrande organ – kommer inom kort att läggas upp på IULs hemsida.