IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


IUL anklagar Reynolds och BAT för att strunta i OECD:s riktlinjer för fackliga rättigheter

Upplagd på IULs hemsida den 10-May-2006

Skicka denna artikel till en vÅ n.



IUL har ingripit via OECD i USA och Storbritannien som svar på flagranta kränkningar av OECD:s riktlinjer för multinationella företag av cigarettillverkaren Reynolds American Inc, som bildades år 2004 genom ett samgående av RJ Reynolds och Brown & Williamson, som är BATs dotterbolag i USA.

Den 3 maj protesterade IUL formellt hos OECD:s nationella kontaktpunkter i USA och Storbritannien och uppmanade dem att ingripa för att stoppa företagsledningens upprepade trakasserier mot anställda som vill företrädas av facket på de båda Reynolds-fabrikerna i Winston-Salem i delstaten North Carolina i USA.

På begäran av en majoritet av de anställda på de båda fabrikerna har två fackförbund – BCTGM (Bakery, Confectionery, Tobacco Workers and Grain Millers Union) och IAM (Machinists and Aerospace Workers) – tillsammans börjat organisera de anställda. Reynolds har svarat med att dra igång en hämningslös kampanj mot facket med avsikt att tvinga de anställda att inte låta sig representeras av facket.

Företaget har upprepade gånger brutit mot OECD-riktlinjerna i den välfinansierade offensiven för att inskärpa i personalen de allvarliga följderna av ett eventuellt ja till facket. Bland de konsekvenser som nämns av företagsledningen är det tydliga hotet om att produktionen kommer att flyttas utomlands om de anställda röstar för facket den 11 maj – ett klart brott mot riktlinjernas paragraf IV 7, där det sägs att företag:

[...] vid bona fide-förhandlingar med företrädare för de anställda om anställningsvillkoren eller då de anställda utövar sin rätt att organisera sig, inte [får] hota med att flytta över hela eller en del av verksamhetsenheten från det berörda landet eller att flytta över anställda från företagets enheter i andra länder för att orättvist påverka förhandlingarna eller för att förhindra utövande av rätten att organisera sig.

Reynolds Americans personaldirektör Ann Johnston har på obligatoriska antifackliga möten med Reynolds Americans anställda förklarat att den oundvikliga följden av att de går med i facket blir en strejk och att en strejk skulle tvinga företaget att välja mellan två alternativ för den fortsatta driften: att ersätta de strejkande arbetarna permanent eller tillfälligt eller att flytta produktionen utomlands.

Den 26 april hotade Johnston med att flytta produktionen till Mexiko (där BAT har en anläggning) i händelse av strejk och den 27 april hotade hon med att flytta produktionen till Puerto Rico. Hoten framfördes i samband med en veritabel spärreld av fackföreningsfientlig propaganda som uppenbart bryter mot riktlinjernas paragraf IV 1(a) där företag uppmanas respektera sina anställdas rätt att företrädas av fackföreningar.

2003 vidtog IUL liknande åtgärder när Nestléledningen i Cheongju i Sydkorea hotade stänga fabriken och flytta produktionen till Kina för att sätta press på fackföreningen de lockoutat i en kollektivavtalskonflikt. Sydkoreas arbetsmarknadskommission fann att Nestlé gjort sig skyldiga till olagliga åtgärder gentemot de anställda och konflikten fick en tillfredsställande förhandlingslösning.

IUL har påtalat vikten av omedelbar handling i fallet Reynolds American med tanke på den förestående omröstningen gällande facklig representation, som ju inte kan anses fri och rättvis om inte företaget genast slutar trakassera personalen.