IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Europeiska fack solidariska med arbetarna på Musim Mas pressar på EU-kommissionen och företagen

Upplagd på IULs hemsida den 26-Apr-2006

Skicka denna artikel till en vÅ n.



IUL:s europeiska regionorganisation EFFAT har uppmanat EU:s utrikeskommissionär Benita Ferrero-Waldner att formellt med den indonesiska regeringen diskutera behovet av åtgärder för att komma tillrätta med palmoljeföretaget Musim Mas och de lokala myndigheternas grava brott mot de mänskliga rättigheterna. I ett brev daterat den 19 april uppmanar EFFAT:s generalsekreterare Harald Wiedenhofer Ferrero-Waldner att "utnyttja de kommande samtalen om Indonesien som ett tillfälle att trycka på för att de indonesiska myndigheterna och Musim Mas ska göra något åt saken. Indonesien har stor nytta av kontakten med EU vad gäller bistånd och handelsöverskott. I överskottet ingår bland annat produkter från Musim Mas, med Indonesien och Malaysia som de två största producenterna av de palmoljeprodukter som används av europeisk industri idag." En kopia av brevet skickades till EU:s handelskommissionär Peter Mandelson. IUL försöker dessutom aktivt på andra vägar få till stånd åtgärder mot Musim Mas i Europaparlamentet och övriga EU-institutioner.

Ytterligare två europeiska fackförbund – tyska livsmedelsarbetarförbundet NGG och holländska FNV Bondgenoten – upprepar Unilevers europeiska koncernråds offentliga krav att Unilever ska ta avstånd från Musim Mas och offentliggöra varifrån det köper palmoljan i företagets produkter. Unilever har ännu inte svarat.

En större grupp företag är nu måltavla för liknande krav. IUL har informerat Danone om konflikten på Musim Mas och antytt vad vi tycker är företagets ansvar i den aktuella situationen. EFFAT-IUL har framfört krav på att följande företag, som alla är medlemmar i rundabordskonferensen om hållbar palmolja, RSPO (en "intresseorganisation" där Unilevers Jan Kess är ordförande och i vars styrelse Musim Mas ingår), tillsammans med RSPO ska ta avstånd från Musim Mas och berätta varifrån de köper sin palmolja: AarhusKarlshamn AB, BIOX, Cadbury Schweppes, Cognis, CSM, Danisco, Ferrero, Fuji Oil Group, KOG Edible Oils, Lipidos Santiga, Nutriswiss, Santa Maria, Spychiger Oil Trading, Safic-Alcan, Kerry Group och Northern Foods. EFFAT har dessutom framfört IUL:s ståndpunkt rörande Musim Mas till framträdande livsmedels- och detaljistföretag utanför RSPO och uppmanat även dem att offentliggöra varifrån de får sin palmolja. Det handlar bl a om följande företag: Bunge Europe, Kraft, United Biscuits, Heinz, Kellogg's, PepsiCo, Arla Foods, Nestlé, RHM, Lactalis, Parmalat, Leaf, Mars och Sara Lee. Liknande initiativ förbereds i andra regioner.