IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Unileveranställda i Europa uppmanar företaget till åtgärder mot palmolja från Musim Mas

Upplagd på IULs hemsida den 23-Mar-2006

Skicka denna artikel till en vÅ n.



Brittisk-holländska jättekoncernen Unilever är knappast särskilt välkänd hos gemene man. Ändå är företaget med sina 400 varumärken världstrea bland matjättarna (efter Nestlé och Kraft), världsledare inom tvättmedel och trea på tvål och personliga hygienprodukter. Men letar man efter Unilevers namn på hyllorna i matbutiken hittar man ingenting. Ändå känner världens alla konsumenter igen majonnäserna och salladsdressingarna från Hellmann's och Wish-Bone, margarinerna och påläggen från Becel, Flora, Blue Band, Rama, Country Crock, Dorianas, Heartbrand, Cornetto, glassen från Carte D'or och Magnum, Knorrs soppor, såser, kryddor och dressingar, Slim-Fasts bantningsprodukter, Liptons och Brooke Bonds teer, och tvättmedels-, tvål- och hygienmärken som Cif, Comfort, Dove, Lifebuoy, Lux, Omo, Persil, Ponds, Rexona, Signal, Sunsilk och Vaseline. Allt det är Unilever.

Många av de här produkterna innehåller palmolja eller kemikalier som tillverkats av palmolja. Unilever är en tung palmoljeanvändare – så tung faktiskt att företagets "chef för hållbart jordbruk", Jan Kees Vis, är ordförande för rundabordskonferensen om hållbar palmolja (RSPO), en "intresseorganisation" som består av palmoljeproducenter, användare, detaljister och frivilligorganisationer som t ex Oxfam och Världsnaturfonden (WWF), som ivrigt ger ett grönt ansikte åt en mycket destruktiv industri.

Facket och de anställda på Unilever Europa uppmanar nu genom Unilevers europeiska koncernråd Unilever att ta avstånd från en alldeles särskilt ökänd producent, nämligen PT Musim Mas i Indonesien. Unilever känner till Musim Mas, för IUL och andra fackförbund har uppmanat RSPO att vidta åtgärder mot företaget som är medlem i rundabordskonferensens styrelse. För att hindra arbetarna på företaget från att utöva sina fackliga rättigheter sparkade Musim Mas i fjol 700 fackmedlemmar på ett bräde, vägrade förlänga kontrakten för ytterligare 300 fackmedlemmar som jobbade som daglönare, vräkte 700 arbetare och deras familjer från deras bostäder på plantagen och iscensatte arresteringen av och domarna mot sex av fackfunktionärerna på företagets plantage och palmoljeraffinaderi i Pelalawan, Sumatra. Jan Kees Vis och RSPO tycker att det här inte angår dem. (Läs mer här).

I ett brev som skickats å de 52.000 arbetstagares vägnar som representeras i Unilevers europeiska koncernråd skriver koncernrådets ordförande Günter Baltes till Unilevers vd Patrick Cescau den 15 mars att han vill "ge uttryck åt den oro vi känner som Unileveranställda, som konsumenter och europeiska medborgare. Unilever tillverkar ett brett utbud produkter för konsumtion i Europa och export till utlandet där palmoljeingredienser från Musim Mas kanske ingår. Användningen av de ingredienserna är oacceptabel, eftersom de fläckas av brutala rättighetsövergrepp." Brevet uppmanar företaget att vidarebefordra dessa farhågor till Musim Mas och avslutas med följande ord: "Om Unilever anser att företaget inte på något vis använder produkter från Musim Mas åligger det Unilever att offentligt redovisa varifrån koncernen köper sin palmolja och öppna processen för en oberoende granskning. Det är det minsta Unilever kan göra för de anställda, konsumenterna och alla som tycker att mänskliga rättigheter och ansvarsfullt företagande är viktigt."

Vill du läsa brevet till Unilever i dess helhet (på engelska, i pdf-format)? Klicka här.