IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Protestera mot undantagstillståndet på Filippinerna

Upplagd på IULs hemsida den 28-Feb-2006

Skicka denna artikel till en vÅ n.



Följande upprop har utfärdats av Alliance of Progressive Labor, Labor Education and Research Network (LEARN) och Global Network (Philippines) efter att president Arroyo utlyste undantagstillstånd på Filippinerna den 24 februari. IUL har skrivit till de filippinska myndigheterna och krävt att undantagstillståndet omedelbart upphör. Vi ber er ge största möjliga spridning åt uppropet.

Så tog Arroyo död på Folkets makt-andan efter 20 år

Vänner, kollegor och kamrater!

Tidigt på morgonen dagen före 20-årsjubileet av Folkets makt-revolten på Filippinerna, den 24 februari 2006, utlyste president Gloria Macapagal-Arroyo undantagstillstånd. Arroyo proklamerade undantagstillståndet i "Proklamation 1017" med hänvisning till en pågående konspiration mot regeringen från militären, oppositionspolitiker och kommunistrebeller.

Under täckmantel av undantagstillståndet började regeringen och militären med våld skingra alla civila demonstrationer som hölls under gårdagen till minne av Folkets makt-revolten 1986. Demonstranter, fackföreningsmedlemmar, politiska aktivister och oppositionsriksdagsmän anhölls utan häktningsorder av polisen och militären mindre än ett dygn efter att undantagstillståndet utlysts. Den s k PNP-polisen genomförde dessutom en räd mot och tog över en av oppositionens dagstidningar, utan något beslut om husrannsakan eller annan förklaring till övertagandet. När Arroyo utlyste undantagstillståndet hävdade hon att det ger henne rätt att ta över allmännyttiga företag, t ex mediaföretag, och bemyndiga militären att utan häktningsorder anhålla och frihetsberöva oppositionsledare som hon bedömer utgör en fara mot det allmänna bästa.

Men enligt flera analyser från människorättsjurister och andra experter är undantagstillståndet grundlöst och grundlagsvidrigt. Ett nationellt undantagstillstånd ger inte presidenten några extra befogenheter om inte landet befinner sig i ett tillstånd av "våld och laglöshet, invasion eller uppror." De omständigheterna föreligger definitivt inte och därför saknar också undantagstillståndet legitimitet. Arroyos undantagstillstånd äventyrar demokratin genom att begränsa folkets grundläggande politiska rättigheter och undertrycka yttrande- och åsiktsfriheten. Innan situationen ytterligare förvärras uppmanar vi Arroyo att upphäva undantagstillståndet och sluta anhålla oppositionspolitiker utan häktningsorder.

I maskopi med militären har regeringen dessutom utfärdat "generalorder nr 5", där militären och polisen beordras hejda laglösheten och återställa lag och ordning. Men generalordern tolkas för tillfället av regeringstjänstemän och militär som ett olagligförklarande av alla politiska möten och offentliga demonstrationer. Ironiskt nog utfärdades en liknande generalorder nr 5 av Marcosdiktaturen när den olagligförklarade fredliga och offentliga möten eller demonstrationer. Regeringsbesluten pekar på paralleller till diktaturtiden när regeringen använde alla sina maktmedel för att förtrycka folkets demokratiska rättigheter enbart för att hålla sig kvar vid den politiska makten.

Som vänner och kamrater i kampen för demokrati och fackliga rättigheter ber vi er göra gemensam sak med oss och fördöma regeringen Arroyos utlysande av undantagstillstånd. Vi ber er särskilt sätta tryck på den egna regeringen att inte stödja president Arroyos undantagstillstånd. Vi ber er dessutom visa ert stöd för demokratin genom att kräva att den filippinska regeringen upphäver undantagstillståndet. Vi ber er stödja kampen för demokratiska och fackliga rättigheter inte bara i Filippinerna utan också i hela världen.