IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Frige de sex från Musim Mas 6! – globalt solidaritetsupprop

Upplagd på IULs hemsida den 20-Feb-2006

Skicka denna artikel till en vÅ n.



Dom avkunnades av hovrätten i Bangkinang (Riau-provinsen, Sumatra, Indonesien) fredagen den 3 februari i rättegången mot de fem fackfunktionärer som åtalades efter en strejk och demonstration i fjol på palmoljeplantagen och raffinaderiet PT Musim Mas i Palalawan. Ordföranden för fackföreningen SP KAHUTINDO PT Musim Mas Union Robin Kimbi och KAHUTINDO:s regionsekreterare för Riau-provinsen Masry Sebayang dömdes till två års fängelse. Fackföreningsledarna Suyahman, Safrudin och Akhen Pane dömdes samtliga till ett år och två månader. Den sjätte fackledaren som arresterades senare i samband med strejken och demonstrationen, Sruhas Towo, fälldes för liknande anklagelser och dömdes den 17 mars till 14 månader fängelse.

Domarna mot de sex fackliga ledarna är kulmen i en rad allt brutalare brott mot de grundläggande rättigheterna på PT Musim Mas (läs bakgrunden här). Trots att den lagligt registrerade fackföreningen KAHUTINDO PT Musim Mas representerar 1.183 av sammanlagt 2.000 anställda har företaget systematiskt vägrat erkänna facket eller förhandla med KAHUTINDO om införandet av de miniminormer som plantagearbetare garanteras i indonesisk lag. Istället svarade företaget med att avskeda fackliga funktionärer, i ett svep sparka 701 fackmedlemmar, vägra förlänga kontrakten för ytterligare 300 fackanslutna kontraktsanställda, vräka 700 arbetare och deras familjer från sina bostäder på plantagen och relegera deras barn från skolan. För att slutgiltigt krossa fackföreningen iscensatte företaget arresteringen av och domarna mot de viktigaste fackfunktionärerna som häktades i närvaro av en av direktörerna efter att den lokala polisen inbjudit dem till raffinaderiets kontor under förevändning att de skulle inleda förhandlingar.

Åklagaren hävdade att de sex fackföreningsledarna "och 1.000 andra arbetare" välte fabriksgrindarna vilket i sin tur ledde till att två personer skadades lindrigt. Åklagaren hävdade inte en enda gång i sin plädering att det var de fem fackledarnas handlingar, och enbart dessa, som lett till att grindarna revs och vältes. Istället för att arrestera och åtala alla 1.000 arbetarna för att de rivit grindarna höll polisen och allmänna åklagaren de sex fackfunktionärerna personligt ansvariga för det inträffade. De åtalades och dömdes för sin fackliga verksamhet och uppgiften som fackliga ledare. De sex från Musim Mas är samvetsfångar.

Protestbrev behövs genast som ett led i en global kampanj.

Klicka här för att skicka ett protestbrev till Indonesiens regering och kräva att de sex från Musim Mas omedelbart och villkorslöst friges.

Kopior av eventuella protestbrev skickas automatiskt till fackföreningen, företaget och Världsnaturfondens rundabordskonferens om hållbar palmolja (RSPO), där Musim Mas är en drivande medlem.

Palmoljekedjan

Palmolja är en ätlig vegetabilisk olja som utvinns ur den tropiska oljepalmens frukter, som växer i ett smalt bälte på bägge sidor om ekvatorn. Oljepalmens överlägsna avkastning ätlig olja per hektar har lett till en snabb ökning av odlingsytan i Indonesien. Indonesien och Malaysia är de två länder som dominerar världsproduktionen.

Raffinerad palmolja är vanlig i matlagning och är dessutom en allmänt förekommande ingrediens i den globala tillverkningen av förädlade livsmedel, tvål/tvättmedel och hygienprodukter. Den används dessutom ofta i tillverkningen av metall, plast, gummi, tyg, färg, papper och elektronikkomponenter. Rå palmolja raffineras, bleks och deodoriseras för att bl a producera de industriella flottyroljor som används i hela snacksindustrin och som är en vanlig ingrediens i margarin, mat- och bakfett, choklad, godis, glass och kondenserad mjölk samt tvål och tvättmedel. Oljan vidareförädlas till palmolein och palmstearin och de specialiserade oljekemikalier som används i hela livsmedelsförädlingskedjan. Palmoljeprodukter är en vanlig ingrediens i sammansatta djurfoder och är på väg att ta plats bland biobränslena. Det är svårt att hitta en hylla i matbutiken som är helt fri från produkter som innehåller palmolja.

Den globala användningen av palmolja har ökat med ca 75% det sista decenniet och ökar fortfarande, vilket gör den till den mest allmänt använda ätliga oljan efter sojaolja. EU – där palmoljeanvändningen nästan fördubblats det sista decenniet – står för ca 13% av världens palmoljeförbrukning, den överlägset största användaren i i-världen. Nederländerna är den största marknaden för indonesisk palmolja, med Rotterdam som största hamn för leverans och lagring. Mycket av palmoljan som används i EU förädlas för export. Nordamerika förväntas öka sin användning av palmolja som marknadsförs som ett alternativ till de härdade vegetabiliska oljor med höga halter av transfetter vars användning livsmedelsförädlingsföretagen står under tryck att minska.

Indonesien och Malaysia står tillsammans för nästan 90% av den globala palmoljeexporten. Av de båda länderna har Indonesien de sista tio åren utvecklats till en mer dynamisk producent. Enbart Musim Mas producerar 20% av Indonesiens export av rå och raffinerad olja (företaget är dessutom landets största producent av palmolja för matlagning). Dess palmoljeraffinaderi och oleokemiska anläggning i Medan är störst i världen och är för tillfället föremål för en ambitiös utbyggnadsplan. Från Medan transporteras oljan med tankfartyg till ett globalt nätverk av handlare och förädlare i Asien och Europa, som i sin tur förädlar och vidaretransporterar den – till lands eller sjöss – till de företag som producerar och marknadsför det enorma utbud av varor som är beroende av oljan. En del av den indonesiska palmoljeexporten till Malaysia blandas med malaysisk palmolja och säljs som en malaysisk produkt, vilket grumlar leverantörskedjan. De flesta företag köper oljan från jättelika handelshus/förädlare, t ex Cargill och ADM. Vissa ledande europeiska livsmedelsföretag – bl a Unilever, Henkel och Migros i Schweiz – köper palmolja direkt från indonesiska producenter. De ledande raffinaderierna och/eller oljeförpackarna i EU är ADM, Bunge, Cargill och Unilever.

Viktiga globala köpare och användare av palmolja är t ex Aarhus United (Storbritannien, ägs av danska Aarhus), BIOX (Nederländerna), Cadbury Schweppes (Storbritannien), Cargill BV (Nederländerna, ingår i Cargill-koncernen), Cloetta Fazer (Sverige), CSM (Nederländerna), Cognis (Tyskland), Danisco (Danmark), Ferrero (Italien), Fuji Oil Group (Belgien), Goodman Fielder (Australien), Karlshamns (Sverige), KOG Edible Oils BV (Nederländerna, ingår i Kuok-koncernen), Lipidos Santiga (Spanien), Matthews Foods (Storbritannien), Mitsubishi (Japan), Nutriswiss (Schweiz), Walter Rau (Tyskland), Safic-Alcan (Frankrike), Santa Maria (Sverige), Spychiger Oil Trading Ltd. (Schweiz) och Unilever (Nederländerna /Storbritannien).

Alla de här företagen – och återförsäljarna Asda (Storbritannien), Boots (Storbritannien), Body Shop (Storbritannien) Coop (Schweiz), Co-operative Group (Storbritannien) och Migros (Schweiz) – är medlemmar i Världsnaturfondens rundabordskonferens om hållbar palmolja (RSPO).

Marknadsföring av "hållbar palmolja": RSPO

Rundabordskonferensen om hållbar palmolja, RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil) inrättades 2004 som en "partssammansatt" organisation "med en ledningsstruktur som garanterar rättvis representation för alla intressenter i hela leverantörskedjan." Dess syfte är att "främja odling och användning av hållbar palmolja genom samarbete inom leverantörskedjan och öppen dialog med intressenterna:" Den har sitt säte i Schweiz med ett sekretariat i Kuala Lumpur i Malaysia. Ordförande för RSPO är Jan Kees Vis från Unilever. Förutom palmoljeproducenterna och ovanstående förädlare, handlare, tillverkare och återförsäljare är även Världsnaturfonden (Indonesien, Malaysia, Schweiz) och Oxfam (Storbritannien, Nederländerna) medlemmar i RSPO.

Den tredje rundabordskonferensen om hållbar palmolja sammanträdde i Singapore den 22-23 november 2005. Enligt RSPO:s generalsekreterare Andrew NG "har offentliggörandet av Principer och kriterier för hållbar produktion av palmolja och det därpå följande godkännandet av Principer och kriterier av RSPO:s medlemmar på det andra (årliga) generalförsamlingsmötet lett till att världen nu har en trovärdig och praktisk uppsättning mätverktyg för hållbarhet, som uppfyller intressenternas krav och påvisar palmoljeindustrins hållbarhet." Inom ett dygn sattes de "trovärdiga och praktiska" verktygen på prov, med klent resultat.

Den 24 november sammanträdde RSPO:s styrelse. Dagordningens första punkt gällde hur man skulle svara på "beskyllningar" från IBTU (nuvarande internationella byggnads- och trävaruarbetarunionen BWI) rörande grava människorättsbrott på PT Musim Mas i Pelalawan.

Tre representanter från Musim Mas deltog i styrelsemötet. Beväpnade med en skrattretande PowerPoint-presentation som systematiskt förvrängde bakgrunden till konflikten och förolämpade och förlöjligade plantage- och raffinaderiarbetarna, deras fack och internationella sympatisörer, hävdade Musim Mas rentav att den lokala polisen arresterat arbetarledarna på eget initiativ, trots att fackfunktionärerna ju lockats i en fälla på det föregivna "förhandlingsmöte" på företagets kontor där polisen väntade. (Klicka här för en grundlig vederläggning, på engelska, i pdf-format av Musim Mas-presentationen.) Utan svårighet lät sig RSPO-styrelsen övertygas om att uppenbara brott mot fackliga rättigheter, bl a avskedande av fackliga förtroendemän, massuppsägningar av 701 fackmedlemmar, användning av våld mot strejkande och arresteringar av sex förtroendevalda – varav fem nu dömts till fängelsestraff på mellan 14 månader och två år för att de försökt utöva sina fackliga förtroendeuppdrag, medan en liknande rättegång nu pågår mot en sjätte kamrat – antingen inte var värda en seriös undersökning eller höll sig ledigt inom ramarna för rundabordskonferensens mandat avseende främjandet av "samhällsnyttiga" produktionsmetoder för palmolja. Inte en enda av de närvarande företagens eller frivilligorganisationernas företrädare ifrågasatte korrektheten i företagets presentation eller begärde mer information. På frågan om varför arbetarna strejkade svarade Musim Mas att fackföreningsledarna lovat arbetarna massor med pengar. Företrädaren för en indonesisk frivilligorganisation tyckte att företaget "handlat lagenligt" även om det saknades tillräckliga uppgifter om konflikten. Ian MacIntosh från Aarhus United varnade för överdrivet engagemang och manade till "medkänsla från alla parter." Diskussionen (som finns dokumenterad på RSPO:s hemsida) avslutades med att Världsnaturfonden skulle svara IBTU att bägge parter hanterade frågan via vederbörliga juridiska kanaler. Styrelsen gick sedan vidare till nästa punkt på dagordningen.

Rundabordskonferensen är ovanligt substanslös, även jämfört med andra, oftast ihåliga övningar i företags sociala ansvar. Musim Mas Group lämnade in sin tvåsidiga "RSPO-rapport om årets utveckling" den 30 september 2005 utan att ens ha fyllt i frågan om det förekommit några sociala eller miljömässiga problem under 12-månadersperioden. RSPO kräver inte att medlemmarna ska rapportera om massuppsägningar, trakasserier och frihetsberövanden av anställda som organiserar en fackförening, trots att det inträffade åtminstone borde ha väckt allvarliga frågor om företagets uppfyllnad av RSPO:s egna Kriterier och principer för hållbar palmolja.

Palmoljekedjan bärs upp av plantagearbetare som de på PT Musim Mas i Pelalawan, vars fackliga förtroendemän nu sitter i fängelse. RSPO är den "ansvarstagande", "hållbara", "samhällsnyttiga" täckmanteln för det företagsvåld som genomsyrar kedjan.