IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Rättvisa åt palmoljearbetarna i Indonesien – frige de sex från Musim Mas!

Upplagd på IULs hemsida den 26-Jan-2006

Skicka denna artikel till en vÅ n.



Robin Kimbi, ordförande för fackföreningen KAHUTINDO PT Musim Mas Union, i arresten på Bangkinangdomstolen strax innan återtransporten till Bangkinangfängelset där han och fyra andra fackfunktionärer hållits fängslade sedan den 15 september och en sjätte sedan den 18 oktober.

IUL uppmanar till omedelbara åtgärder som svar på de allvarliga brotten mot grundläggande rättigheter på jätteplantagen och palmoljeraffinaderiet PT Musim Mas i Pelalawan, provinsen Riau i Sumatra, en anläggning som ägs av Musim Mas Group.

Arbetarna på PT Musim Mas i Pelalawan – som ägs av Musim Mas Group – bildade sin första fria fackförening i oktober 2004. Den hade då 150 medlemmar, men snabbt ökade de till 1 183 av totalt 2 000 anställda (däribland 300 kontraktsanställda). Fackföreningen, KAHUTINDO PT Musim Mas, är den enda som organiserar palmoljearbetare inom skogsarbetarförbundet SP KAHUTINDO. SP KAHUTINDO är internationellt anslutet till Internationella byggnads- och träarbetarunionen (BWI) som IUL samarbetar med för att hejda det våld och tvång som används för att försöka krossa palmoljearbetarnas kamp för grundläggande rättigheter.

Musim Mas, med huvudkontor i Medan, driver världens största palmoljeraffinaderi där de förutom den egna produktionen också förädlar andra palmoljetillverkares produkter. Musim Mas står för ca 20% av Indonesiens totalexport av palmolja. Produkter från Musim Mas-raffinaderiet förekommer i praktiskt taget samtliga jordbruks-, livsmedels- och konsumentproduktjättars tillverkningskedjor.
Musim Mas är en drivande medlem i Världsnaturfondens rundabordskonferens om hållbar palmolja (RSPO), en organisation som "främjar hållbar produktion och användning av palmolja genom samarbete inom leverantörskedjan och en öppen dialog med dess intressenter." Ledande varutillverkare/handlare, transnationella livsmedelsjättar och en del detaljister räknas till "intressenterna" i projektet, vars styrelseordförande är samordnare för Unilevers program för "ett hållbart jordbruk". Ett antal framträdande miljö- och samhällsorganisationer är också medlemmar i RSPO.

Sedan fackföreningen officiellt registrerades i december 2004 har den försökt förhandla om införandet av de miniminormer som garanteras i indonesisk arbetsrätt och få slut på den hänsynslösa exploateringen av de kontraktsanställda plantagearbetarna. Men företaget vägrade förhandla. När facket ånyo tog upp problematiken med ledningen för Musim Mas och det lokala arbetsmarknadsdepartementet i februari 2005 sparkades fyra fackfunktionärer, bl a fackföreningens ordförande Robin Kimbi, medan fem andra tvingades säga upp sig. De lokala myndigheterna och provinsens "trepartssammansatta" centralkommitté för lösning av arbetsmarknadskonflikter (P4P) ställde sig – som de brukar – bakom uppsägningarna.

Ytterligare förhandlingsinviter och punktstrejker kunde inte förmå arbetsgivaren att sätta sig vid förhandlingsbordet för att diskutera de arbetsrättsliga miniminormernas tillämpning. Ledningens enda reaktion var att bilda ett eget företagsfack och utfärda falska medlemskort åt bl a medlemmar i KAHUTINDO PT Musim Mas, en åtgärd som fackföreningens medlemmar offentligt fördömde.

Den 8 september 2005 upprepade facket sina grundläggande krav för arbetsgivaren (jobbet tillbaks för den sparkade klubbordföranden Kimbi, tillämpning av arbetsrättens miniminormer, rättvis behandling av kontraktsanställda) och meddelade att man tänkte strejka om kraven inte uppfylldes senast den 20 september. När Musim Mas-ledningen fortfarande vägrade förhandla och istället i maskopi med de lokala myndigheterna ordnade så att nya arbetare rekryterades för att ersätta fackmedlemmar tidigarelade facket strejken till den 13 september. På morgonen den 13 september körde tre lastbilar ett hundratal ersättningsarbetare till plantagen och raffinaderiet i en tydlig fingervisning om ledningens avsikt att krossa facket.

Den 14 september körde en av företagets lastbilar rakt in bland de strejkande och skadade två fackmedlemmar som måste föras till sjukhus. Uppretade och djupt kränkta av ledningens aggressiva metoder och det oblyga samarbetet mellan PT Musim Mas och de lokala myndigheterna började dussintals fackmedlemmar spontant riva fabriksgrindarna – i protest mot ledningens vägran att ens lyssna på fackets krav. Under förevändning att företagets egendom skadats togs det inträffade som ursäkt för att slå ner strejken och krossa facket, och polisen arresterade sex fackfunktionärer.

Den 22 september – medan de sex fackfunktionärerna satt fängslade i Bangkinangfängelset – passade ledningen på PT Musim Mas på att sparka 701. Massuppsägningarna välsignades återigen av myndigheterna. Den 26 december satte ledningen in tungt beväpnad polis och militär för att vräka dem och ett drygt tusental familjemedlemmar från deras bostäder på plantagen. De vräkta arbetarnas barn förödmjukades offentligt och relegerades från plantagens skolor.

De sex fackfunktionärerna hotas nu av upp till fem och ett halvt års fängelse. Åklagarsidan har redan presenterat sin version; försvaret började sin plädering den 17 januari. Dom väntas i mitten av februari. Med tanke på den utbredda korruptionen i det indonesiska rättsväsendet tror vi att fallet kommer att överklagas till provinsens hovrätt och eventuellt också till högsta domstolen. Vi håller medlemsförbunden underrättade om den fortsatta händelseutvecklingen genom cirkulär och på IUL:s hemsida.

Som det första steget i en global kampanj för att stödja fackföreningen, vars medlemmar dagligen visar fortsatt stöd för de fängslade fackledarna, ber vi er omedelbart hjälpa till och trycka på företaget. Klicka här för att skicka ett protestbrev till Musim Mas' huvudkontor. Kopior vidarebefordras automatiskt till RSPO:s sekretariat och IUL:s sekretariat. Vi vidarebefordrar alla protestbrev till fackföreningen.

Vi tackar på förhand för ert solidariska stöd.