IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Politiska protester mot massiva nedskärningar på InBev och nedläggningen av de anrika bryggerierna Hoegaarden och Bellevue

Upplagd på IULs hemsida den 23-Jan-2006

Skicka denna artikel till en vÅ n.



Första veckan i december meddelade InBev Belgium att de planerar att lägga ner Bellevuebryggeriet i Bryssel och bryggeriet på den lilla orten Hoegaarden, där det berömda ljusa ölet med samma namn tillverkats i århundraden. Ironiskt nog släpptes nyheten just när Pierre Celis – mannen bakom den framgångsrika nylanseringen av det världsberömda ljusa ölet 1965 – utnämndes till hedersmedborgare av Hoegaardens kommun. I gammal god stil bryter InBev igen mot reklamens lögnaktiga propagandabild där företaget framställer sig som The World's Local Brewer, Världens lokala bryggare. I fjol stängde InBev trots våldsamma folkliga protester det brittiska bryggeri som i hundratals år producerat Manchesters stolthet, Boddington's Ale (bakgrund).

Den 10 december demonstrerade 3000 medborgare och politiker tillsammans med InBev-anställda mot nedläggningen. Några dagar senare tillkännagav InBev-ledningen namnen på 45 övertaliga medarbetare på InBevs huvudkontor i Leuven innan man förhandlat om någon handlingsplan för de uppsagda. De 45 övertaliga ingår i en tidigare omstruktureringsplan. Nedläggningen av Hoegaarden och de senaste omstruktureringsplanerna innebär att 232 jobb ytterligare ska bort (varav 59 i Hoegaarden). InBevs asociala beteende strider mot all tidigare praxis och förhandlingar i god tro eftersom företaget lovat att inte säga upp några anställda medan förhandlingarna pågick. Den 16 december genomfördes en endagsstrejk på bryggerierna Belle-Vue och Hoegaarden: 200 arbetare blockerade entrén till huvudkontoret i Leuven.


Anställda på Hoegaarden och Bellevue strejkar den 16 december

Trots fortsatta förhandlingar är relationen nu mycket spänd mellan fack och företagsledning. De belgiska arbetarna stöddes av facket i Frankrike, där InBev tillkännagav att drygt 300 jobb skulle bort. InBev – som volymmässigt redan är världens största bryggare – gör nu vad de kan för att slå Anheuser Busch och dessutom bli världens mest lönsamma bryggare. Den globala strategin är att omstrukturera verksamheten och lägga ner bryggerier på etablerade marknader i Västeuropa och Kanada, samtidigt som de expanderar ytterligare på utvecklingsmarknader i Ryssland, Kina och Latinamerika.

InBevs direktörer rekryteras allt oftare från ledningen för f d AmBev, den brasilianska bryggerijätten som belgiska Interbrew gick ihop med 2004. Den nya vd:n Carlos Brito kommer från AmBev, som la ner hälften av bryggerierna i Brasilien efter fusionen mellan de brasilianska bryggarna Brahma och Antartica. Det belgiska facket fick höra talas om AmBev-ledningens brutala metoder när de besökte Brasilien i november 2005 för att delta i en IUL-konferens om InBev (bakgrund).