IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Anställda på LSG Sky Chefs strejkar för högre lön och bättre villkor

Upplagd på IULs hemsida den 09-Oct-2004

Skicka denna artikel till en vÅ n.




Cateringanställda strejkar på flygplatser i Spanien, Frankrike och Nya Zeeland

Lufthansas dotterbolag LSG Sky Chefs är störst i världen på flygcatering. LSG Sky Chefs har nyligen varit föremål för strejker runtom i världen när anställda och deras fackföreningar försvarar sig mot företagets försök att sänka standarden, försämra kollektivavtalen, vinna tillbaks terräng från facket, skära ner bemanningen och ersätta fasta jobb med tillfälliga.

Angreppet mot de anställdas rättigheter, mot yrkesmässig och social standard, är företagets spontana svar på trycket från de stora flygbolagen i kölvattnet av krisen för flygbranschen efter 11 september och konkurrensen från lågprisflyget. Fackliga förhandlingsgrupper konfronteras med företagets stelbenta och fantasilösa förhandlingsbud när de försöker tillvarata arbetarnas intressen och hitta lösningar för att rädda jobben och rädda cateringverksamhetens framtid.

De cateringanställda tillhör idag låglönegrupperna jämfört med andra yrken och branscher. När HRF i Sverige bestämde sig för att förbättra situationen i kollektivavtalsrundan 2004 stötte man på patrull när företaget vägrade ge med sig, sa nej till varje höjning av löner och OB-tillägg och krävde lägre lönenivåer för ung personal. Det krävdes strejkhot och påtvingad medling för att få till stånd ett nytt kollektivavtal med acceptabla löneökningar.

24-timmarsstrejker i Spanien

LSG Sky Chefs' anställda på Son Sant Joan-flygplatsen i Palma de Mallorca la ner arbetet tre fredagskvällar i rad och strejkade i 24 timmar den 10, 17 och 24 september. Företagsrådet – med medlemmar från FECOHT-CC.OO och FECHTJ-UGT – varslade om strejk när företaget vägrade förhandla om att förnya det avtal som löpte ut 28 februari 2004.

Efter ett misslyckat medlingsförsök 9 september genomfördes den första av de tre planerade strejkerna 10 september. Därefter följde flera misslyckade försök att få företaget att på allvar sätta sig vid förhandlingsbordet, och sedan genomfördes de båda andra strejkerna. Förutom att företaget reagerat negativt på förslaget om en löneökning på 2,8% medan alla andra ekonomiska villkor kvarstår oförändrade försöker det tvinga fram flextid – något som företagsrådets förhandlare anser är onödigt och oacceptabelt – utan att ge något i gengäld. Uppslutningen kring strejkerna var stor bland LSG Sky Chefs' anställda i Palma de Mallorca, och de strejkande fick stöd av övrig personal på flygplatsen.

Konflikt i Paris

LSG Sky Chefs' anställda på Charles de Gaulle-flygplatsen i Paris strejkade tisdagen den 21 september i protest mot godtyckliga disciplinåtgärder och försök från företagets sida att införa "en förtäckt social handlingsplan" genom att avskeda anställda för smärre förseelser. I konflikten 2001-2002 mobiliserade facket massivt mot stora nedskärningar och försök att omintetgöra viktiga kollektivavtalspunkter som arbetarna kämpat länge för att vinna. Företaget svarade med att lockouta runt 900 arbetare, hyrde in beväpnade vakter för att skrämma demonstranterna och sparkade demonstrerande arbetstagare helt olagligt under förevändning av grovt tjänstefel. Trots att företagsledningen byttes ut (mot slutet av konflikten 2002) är läget fortfarandet spänt på LSG Sky Chefs i Frankrike.

Strejker i Nya Zeeland

LSG Sky Chefs' anställda som tillhör fackförbunden SFWU (Service and Food Workers Union) och EMPU (Engineers, Printers and Manufacturers Union) i Nya Zeeland inledde en vecka med roterande strejker den 1 oktober, när 200 arbetare la ner jobbet i Auckland och Christchurch i två timmar. De strejkande i Auckland anslöt sig till en demonstration utanför LSG Sky Chefs' produktionsanläggning i närheten av flygplatsen. Arbetare i Wellington genomför en övertidsblockad. Fler arbetsnedläggelser planeras den 3, 6 och 8 oktober.

Liksom i Sverige och Spanien vägrar LSG Sky Chefs på allvar förhandla om de anställdas krav, som i det här fallet bland annat omfattar en löneökning samt att all övertid ska ersättas med 150%. SFWU och EMPU underrättade LSG Sky Chefs den 15 september att medlemmarna röstat för strejk. Ett medlingsförsök 30 september ledde inte till någon lösning och drygt 400 fackmedlemmar berörs nu av strejken.