IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Indonesiens regering blundar för våldshot mot IUL

Upplagd på IULs hemsida den 19-Dec-2005

Skicka denna artikel till en vÅ n.



Indonesiens regering har antytt för IUL att den inte tänker vidta några åtgärder mot de offentliga och privata arbetsgivare i sockersektorn som i maskopi med myndigheter och Suhartoerans gula fackföreningar trakasserar facket. Regeringen har dessutom direkt påpekat för IUL att den inte anser att offentliga uppmaningar till våld mot IUL:s medlemmar i Indonesien är skäl nog för ett regeringsingripande – och därmed är det fritt fram för eventuella våldshandlingar. Internationella påtryckningar på regeringen behövs genast.

Sedan grundandet i februari 2005 har IUL-anslutna, fria sockerarbetarförbundet FSPM TG utsatts för ständiga trakasserier och våld (läs bakgrunden här).

I mars avstängdes FSPM TG:s ordförande Daud Sukamto från jobbet på Gunung Madu Plantation i centrala Lampung på Sumatra, Indonesiens största sockerrörs- och sockerbrukskomplex. Gunung Madu ägs till 45% av miljardären Robert Kuoks Hongkongbaserade Kuok Investment Group, medan resten ägs av två företag som kontrolleras av Suhartos familj och anhang. I juni sparkades Sukamto officiellt – med det lokala arbetsmarknadsdepartementets välsignelse. En regional förlikningskommitté, en s k P4D-kommitté, beslutade att Dauds lokala fackliga organisations anslutning till IUL och hans uppmaning till medlemmarna att avvisa företagsledningens avtalsbud i januari var bevis på "grovt tjänstefel".


I februari valde fria sockerarbetarförbundet FSPM TG Daud Sukamto till ordförande. I mars fick han sparken från jobbet på sockerbruket.

Bara några veckor efter att förbundet bildats uppmanade företagsledning och gula fackföreningar på det stora statliga (PTPN) plantage- och sockerbrukskomplexet nr 10 i Java de lokala fackklubbarna att avsäga sig medlemskapet i FSPM TG. Bruksarbetarna på PTPN X har långsamt ombildat och omregistrerat sina fackklubbar som medlemmar i förbundet, en tidsödande process som hindrat dem från att företräda arbetarna i kollektivavtalsförhandlingarna.

Det lokala arbetsmarknadsdepartementet gick dessutom till angrepp mot förbundets juridiska status genom att ifrågasätta förbundets registrering hos myndigheterna i februari. Den 5 oktober gav Indonesiens arbetsmarknadsminister efter för påtryckningar från det gula facket och företagsledningen och meddelade FSPM TG:s generalsekreterare Legimin att förbundet måste registreras igen (ett fullständigt godtyckligt och olagligt krav) för att godkännas juridiskt. Dessutom beordrade han generalsekreteraren att "omedelbart dra tillbaka" den anmälan mot Indonesiens regering som IUL lämnat in till ILO som reaktion på regeringens inblandning i antifackliga åtgärder. Av praktiska skäl gick förbundet med på att registrera sig en andra gång, men ifrågasätter samtidigt de byråkratiska spetsfundigheterna i ILO där det deltar i IUL:s anmälan mot Indonesiens regering avseende brott mot förbundets rätt att organisera arbetarna och förhandla med arbetsgivaren.

Regeringen har hittills vägrat agera för att häva den olagliga uppsägningen av Daud Sukamto och sätta stopp för trakasserierna mot facket på PTPN X. Nu vägrar den vidta åtgärder avseende de ständiga hoten mot FSPM TG:s funktionärer och Hemasari Dharmabumi, IUL:s representant i Indonesien.

Den 27 september utfärdades ett "utlåtande" av "Allindonesiska sockerbruksfackens solidaritetsforum", en organisation som gör anspråk på att representera både sockerbruken i det statliga PTPN-systemet och de privatägda bruken (t ex plantage- och brukskomplexet Gunung Madu, Indonesiens största, vars ledning i mars sparkade FSPM TG:s nyvalda ordförande Daud Sukamto). I utlåtandet fördöms IUL för "provocerande och oärligt" agerande i samband med "kapningen av andra fackföreningars kadrer" och "svartmålningen av Indonesiens regering och fackföreningar via Internet". Vidare "uppmanas IUL å det starkaste att inte blanda sig i indonesiska interna fackliga angelägenheter". Brevet är undertecknat av bl a ordförandena för SP BUN-facken på PTPN IX, X, XI och XII, samt SP BUN-facket på PTPN:s marknadsföringskontor och ordföranden för FSPP SPSI.

Den 30 september utfärdade ordföranden för SP-BUN PTPN IX Djoko Moeridno – en av undertecknarna av skrivelsen den 27 september – ett undertecknat "utlåtande" som konkret beskyller Hemasari och FSPM TG:s generalsekreterare Legimin för brott mot ospecificerade lagar. I utlåtandet försäkrar SP BUN PTPN IX att man är redo att "offra kropp och själ för att motsätta sig interventioner från främmande parter som vill skada" de indonesiska arbetarna och hotar med "FYSISKA ÅTGÄRDER" mot Hemasari och Legimin om de inte upphör med sitt fackliga arbete. Hotbrevet skickades till alla PTPN:s sockerbruk i östra och centrala Java – och till arbetsmarknadsministern.

Sedan den 17 oktober skuggas FSPM TG:s generalsekreterare Legimin av två oidentifierade män, som sitter i en bil utanför rummet han hyr i Surabaya.

Efter underrättelse om situationen från IUL skrev ILO:s generaldirektör till Indonesiens arbetsmarknadsminister den 26 oktober att hoten, och regeringens vägran att tillmötesgå FSPM TG:s och IUL:s begäran om ett ingripande, "utgör mycket allvarliga överträdelser mot föreningsfriheten, eftersom arbetstagarorganisationers rättigheter endast kan utövas i ett klimat som är fritt från våld, tvång eller hot av varje slag mot dessa organisationers ledare och medlemmar."

Regeringen har inte svarat på hoten, vare sig genom att behandla dem som brottsliga handlingar eller genom att tillmötesgå IUL:s krav på garantier för de hotade fackliga funktionärernas säkerhet.

På ett möte den 14 november i Genève med IUL:s generalsekreterare och press- och informationsansvarige, påpekade tre företrädare för arbetsmarknadsdepartementet klart och tydligt att de inte ansåg undertecknade, offentliga våldsuppmaningar på en fackförenings officiella brevpapper vara skäl nog för en brottsmålsutredning eller annan myndighetsåtgärd.

Istället visade de en onumrerad, ej undertecknad skrivelse på engelska som utgavs för att vara ett brev från arbetsmarknadsministern till FSPM TG:s ordförande Sukamto. Tillfrågade om när brevoriginalet skulle ha skickats svarade de tre departementsföreträdarna efter att ha diskuterat saken sinsemellan att detta skett den 1 november. Dateringen "oktober 2005" ströks därefter över och ersattes med den 1 november. FSPM TG har meddelat oss att ingen av förbundets funktionärer mottagit detta brev.

I brevet hävdas att "utredningen som genomfördes den 25 augusti 2005" inte fann några "inskränkningar" av föreningsfriheten på PT Gunung Madu Plantation i Lampung eller PTPN i Kediri, östra Java, eftersom Daud Sukamto fortfarande är ordförande för förbundet – vilket alltså inte kompliceras av att han faktiskt sparkades för sitt fackliga engagemang! Brevet avslutas med det lögnaktiga påståendet att FSPM:s generalsekreterare Legimin "är beredd att dra tillbaks anmälan till ILO:s kommitté för föreningsfrihet i Genève" när förbundet erhåller sitt registreringsnummer. Men Legimin har aldrig lovat något sådant, inte heller kan han göra det eftersom det är IUL som inlämnat anmälan, vilket också regeringsämbetsmännen på arbetsmarknadsdepartementet mycket väl känner till. Förbundet gick med på att omregistrera sig som facklig organisation – under protest – för att åtminstone undanröja det hindret för normal facklig verksamhet, men fortsätter driva sin klagan mot olagligheter och andra trakasserier mot facket via IUL:s anmälan till ILO:s kommitté för föreningsfrihet.

Istället för att ta itu med de grova överträdelserna av fackliga rättigheter som ägt rum sedan sockerarbetarförbundet grundades envisas regeringen med att endast erbjuda förnekanden, undanflykter och uppenbart falska dokument av ett så amatörmässigt slag att det skulle vara skrattretande om inte situationen var så allvarlig.

Offentligt framförda våldshot mot fackliga funktionärer i Indonesien måste bemötas med allra största allvar med tanke på att människorättsaktivister faktiskt fortfarande mördas i landet. Så sent som i september 2004 mördades Munir, landets mest välkända människo- och arbetsrättsförespråkare, på en av det indonesiska statliga flygbolaget Garudas flygningar av säkerhetsagenter som uppträdde som kabinpersonal.

Efter ändringar i regeringen den 6 december har nu Indonesien en ny arbetsmarknadsminister, Erman Suparno. Den nya arbetsmarknadsministern måste reagera på det öppna hotet om våld mot IUL och FSPM TG genom att offentligt fördöma dem, vidta nödvändiga åtgärder mot dem som framfört hoten och inleda en fullständig utredning. Regeringen måste dessutom omedelbart vidta samtliga åtgärder som behövs för att garantera säkerheten för FSPM:s generalsekreterare Legimin och Hemasari Dharmabumi, vilken vi håller Indonesiens regering ansvarig för. Och arbetsmarknadsministern måste visa att Indonesien verkligen tar sina internationella åtaganden på allvar genom att agera för att Daud Sukamto får tillbaks jobbet– med full ersättning för förlorad inkomst – trakasserierna mot FSPM TG omedelbart upphör FSPM X och facket tillåts verka i full frihet.

Stöd sockerarbetarnas kamp för fackliga rättigheter! Tala om för Indonesiens regering att den omedelbart måste vidta åtgärder för att

  • bemöta de offentliga uppmaningarna till våld mot FSPM TG:s ledare och medlemmar och IUL genom att behandla hoten som brottsliga handlingar som kräver omedelbara regeringsåtgärder och genom att garantera de hotade fackfunktionärernas säkerhet

  • Daud Sukamto ska få tillbaks jobbet på Gunung Madu
    Plantation!

  • göra slut på trakasserierna mot FSPM TG på PTPN X

  • skapa respekt för de indonesiska arbetstagarnas demokratiska rätt att gå med i en fackförening de själva valt och att kollektivförhandla utan rädsla!

Klicka här för att skicka ett protestbrev till Indonesiens president, arbetsmarknadsministern, ministern för de statsägda företagen, samt Gunung Madu Plantations administrative chef. Kopior av protestbreven skickas automatiskt till sockerarbetarförbundet och IUL:s sekretariat.

Vi tackar på förhand för ert solidariska stöd.