IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Interbrew och Ambev går samman och bildar världens största bryggare

Upplagd på IULs hemsida den 01-Sep-2004

Skicka denna artikel till en vÅ n.



Belgiska Interbrew och brasilianska AmBev går samman och bildar världens största globala bryggeriföretag, InBev.

Den invecklade affären har presenterats som ett samgående mellan likvärdiga parter trots att aktiemajoriteten ägs av de belgiska familjer som kontrollerar Interbrew. Vd för InBev blir Interbrews styrelseordförande John Brock och huvudkontoret ligger i Leuven i Belgien. Men AmBevs toppchefer sköter företagets latinamerikanska och nordamerikanska verksamhet som svarar för cirka 60% av InBevs totala globala produktionskapacitet.

InBev kommer att tillverka runt 190 miljoner hektoliter öl, bland annat de globala storsäljarna Stella Artois, Becks och Brahma. Det motsvarar cirka 14% av den globala ölmarknaden och är långt mer än Anheuser Buschs 12% (som huvudsakligen utgörs av Budweisers och Bud Lights 50-procentiga andel av USA-marknaden).

InBev får runt 70.000 anställda, varav flertalet tillhör IUL-anslutna fackförbund. IUL – som redan ordnat möten för facken på Interbrew och AmBev i Europa och Latinamerika och dessutom arrangerat globala konferenser för bryggerisektorn i allmänhet – ska titta närmare på olika sätt att förbättra kommunikationsflödet och strategiutvecklingen för InBev-facken för att stärka den globala fackliga närvaron inom företaget.

Det finns redan illavarslande tecken som tyder på att facket kan få det svårt i det nya företaget. InBevs nytillsatte vd John Brock har lovat spara in 350 miljoner USD om året på synergieffekter från sammanslagningen av de båda företagen. Brock har redan sagt att företagets 75 bryggerier är för många, och att några kommer att läggas ner. Interbrew har precis meddelat att man lägger ner bryggeriet Ulster Brewery i Belfast på Nordirland, och 2003 stängde man ett bryggeri i Breda i Nederländerna och genomförde nedskärningar på sitt bryggeri i Manchester i Storbritannien, där man fortsatte producera den lokala ölen Boddington's först efter en framgångsrik kampanj under ledning av TGWU och med stöd av IUL.

Det är rentav möjligt att InBev på grund av skatteskäl flyttar huvudkontoret från Belgien till Luxemburg, och belgiska politiker och fackföreningar vill därför ha svart på vitt att det inte kommer att ske några nedskärningar på huvudkontoret och i produktionen i landet.

På senare tid har Interbrew haft normala förhandlingskontakter med facket i många länder, även om en långdragen konflikt på företagets bryggeri i Montenegro löstes först efter inblandning från IUL och de IUL-anslutna belgiska bryggerifacken (läs mer här). Det har också förekommit ett antal strejker på dotterföretaget Labatt i Kanada, senast 2003 när CSN strejkade på bryggeriet i Montreal.

Uppgifter om den affärsstrategi Interbrew följt innan samgåendet i InBev och om de olika fackförbund som företräder företagets anställda finns på IUL:s webbplats medlemssidor (endast på engelska). Välj Interbrew i rullgardinsmenyn under företag.

AmBev var den fjärde största globala bryggaren med verksamhet i Brasilien, Argentina, Venezuela, Uruguay och Ecuador. Företaget bildades i mars 1999 när de två största brasilianska bryggarna gick samman, Brahma och Antartica. AmBev driver 41 bryggerier i Brasilien, efter att fem av företagets bryggerier sålts tillsammans med varumärket Bavaria (till Molson) som villkor för att sammanslagningen skulle godkännas. AmBevs marknadsandel i Brasilien minskar, men är fortfarande 66%, och merparten av företagets vinst görs i landet.

AmBev har haft otaliga konflikter med fackföreningar i latinamerikanska länder, bland annat tvister nyligen med fackanslutna lastbilschaufförer i Uruguay och nedläggningen av AmBevs Norteña-bryggeri i Paysandú i Uruguay. IUL:s latinamerikanska region samordnade ett möte för AmBev-facken med brasilianska IUL-medlemmen CONTAC-CUT som värd i juli 2003 i São Paolo. Mötet uttalade sitt stöd för uruguayanska medlemsförbundet SOEN i den framgångsrika kampen för fler jobb på mälteriet i Paysandú för att kompensera för jobb som dragits in på bryggeriet där.