IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Internationell kaffekod måste leda till reella förändringar för arbetare och bönder

Upplagd på IULs hemsida den 12-Sep-2004

Skicka denna artikel till en vÅ n.



I egenskap av den internationella fackliga organisation som företräder kaffearbetare i produktionskedjan har IUL aktivt engagerat sig i de förhandlingar som lett till den uppförandekod för kaffe – Common Code for the Coffee Community – som antogs i Hamburg 10 september. När uppförandekoden tillämpas fullt ut kommer den att omfatta cirka 80% av den globala kaffemarknaden, från plantering och skörd till rostning och marknadsföring.

Uppförandekoden syftar till att lyfta de sociala och miljömässiga normerna ut ur rättvisehandelns nisch och införa dem i rutinmarknadsföringen genom att inkludera fyra av sektorns största transnationella jättar (Kraft, Nestlé, Sara Lee och Tchibo). Tack vare att IUL och de viktigaste afrikanska och latinamerikanska medlemsförbunden inom sektorn medverkat i processen stannar inte uppförandekoden vid att kräva uttryckliga garantier för ILO:s kärnkonventioner om föreningsfrihet, barn- och tvångsarbete, samt diskriminering. Den utgör ett viktigt framsteg gentemot befintliga uppförandekoder då den föreskriver att arbetsgivarna måste säkerställa en acceptabel arbetsmiljö för de anställda och garantera jämlik behandling för migrerande och säsongsanställd arbetskraft. Uppförandekodens detaljerade och konkreta miljödimension kan, om den tillämpas, väsentligt bidra till hållbara produktionsmetoder.

IUL medger att uppförandekoden innehåller många positiva inslag, men påpekar samtidigt att koder aldrig kan ersätta sträng och tillämpad social- och miljölagstiftning på samtliga nivåer, nationellt och globalt. Frivilliga initiativ, även multilaterala, är ingen ersättning för bindande avtal som förhandlats fram mellan arbetstagare och arbetsgivare. Och fristående granskningssystem kan aldrig ersätta närvaron på arbetsplatsen av starka, självständiga fackföreningar som just har till syfte att övervaka efterlevnaden av kollektivavtalets arbetsförhållanden.

Kaffekoden innehåller ambitiösa mål för hur efterlevnaden av dess föreningsfrihets- och kollektivförhandlingsprinciper ska säkras. Enligt kodens "trafiksignalsystem" för kontroll av efterlevnad räcker blotta existensen av en fackförening som förhandlar med arbetsgivaren endast till "gult ljus". Grönt får man först när "resurser, information och institutionella strukturer finns tillhands för att förbättra arbetarnas och böndernas representation genom sina organisationer" och när "kollektivförhandlingsresultaten gäller för samtliga arbetstagare". Idag lyser alltför många röda och gula ljus i kaffesektorn. Verkliga framsteg i kaffearbetarnas och kaffeböndernas levnadsvillkor och arbetsförhållanden kommer när trafikljusen börjar slå om på allvar från gult till grönt.

IUL kommer därför att satsa på det här området, säger generalsekreterare Ron Oswald. Dessutom måste enligt Oswald det katastrofala raset för världsmarknadspriset på kaffe genast bemötas med samordnade insatser för att förvalta den globala tillgången på sätt som konkret kommer arbetarna och småbönderna tillgodo.