IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Strejk på Nestlé Tyskland säkrar jobben och försvarar arbetsveckan

Upplagd på IULs hemsida den 25-Sep-2004

Skicka denna artikel till en vÅ n.



En veckolång strejk av tyska livsmedelsarbetarförbundet på Nestlés Maggifabrik i Singen i Tyskland avblåstes 24 september när medlemmarna enhälligt röstade för det nya kollektivavtalet som tillmötesgår alla fackets viktiga krav.

Fackförbundet inledde strejken – som inte var tidsbegränsad - när Nestlé krävde besparingar på 3,2 miljoner euro om året (ca 28,5 miljoner SEK) för att gå med på fackets krav på att jobben skulle garanteras under två till tre år. Förhandlingskommittén föreslog besparingar värda runt 1,5 miljoner euro årligen (ca 13,5 miljoner SEK) och som kunde åstadkommas genom omförhandlingar beträffande betald ledighet p g a tjänsteår, årsbonusar och betalda raster. Förhandlingarna gick i baklås när Nestlés osmidiga förhandlare vägrade kompromissa om ledningens besparingskrav på 3,2 miljoner euro om året, inklusive en förlängning av arbetsveckan med en obetald timme.

99,5% av arbetarna på fabriken röstade för en strejk. Med ett totalt dödläge i förhandlingarna fanns framskridna planer på en internationell facklig demonstration för Singenarbetarna vid Nestlés huvudkontor i Vevey i Schweiz med stöd av IUL och schweiziska livsmedelsarbetarförbundet FCTA/VHTL. IUL mobiliserade sina medlemsförbund inom Nestlé internationellt och uppmanade dem att skicka solidaritetsmeddelanden till de strejkande, samt meddelade medlemsförbund inom Nestlé Europa att vägra ta på sig ytterligare produktion ifall Nestlé försökte föra över produktion till dem från den strejkdrabbade Singenfabriken.

I det nya avtalet garanteras alla fasta heltidsanställningar på Singenfabriken fram till januari 2009, med en eventuell förlängning ytterligare på ett år beroende på produktionsnivån. 37-timmarsveckan kvarstår, vilket är en stor seger eftersom tunga tyska arbetsgivare i flera sektorer kräver obetalda extratimmar. Lönerna höjs retroaktivt med 2% från juni 2004. För fackets del innebar kompromisspaketet att man gick med på minskningar i beräkningen av årsbonusen, en gradvis minskning av rasttiden med sammanlagt 20 minuter under två år och finjusteringar av ledighetsersättningen för två helgdagar.