IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


UNITE HERE strejkar mot "WalMartiseringen" av hotelljobben I USA

Upplagd på IULs hemsida den 02-Oct-2004

Skicka denna artikel till en vÅ n.



Den 30 september inledde 1 400 medlemmar i Local 2 i UNITE HERE (ett fackförbund som bildades i augusti när nordamerikanska HRCT-facket HERE gick ihop med tekofacket UNITE) en strejk mot fyra stora hotell i San Francisco för att protestera mot att hotellarbetsgivarna inte lyckats förhandla fram ett nytt stadstäckande kollektivavtal. De fyra hotellen är Argent Hotel, Hilton San Francisco (med 1 900 rum), Crowne Plaza Union Square och Mark Hopkins Inter-Continental. Tio stora hotell som ingår i arbetsgivargruppen svarade med att lockouta ca 2 600 fackanslutna hotellarbetare. Facket började genast demonstrera utanför de hotell som lockoutat sin fackanslutna personal.

Strejken och lockouten i San Francisco är en följd av att över 2 000 fackmedlemmar i Washington DC och 3 000 i Los Angeles beslutat ta till strejkvapnet om förhandlingarna med de bägge städernas viktigaste hotellarbetsgivare inte ledde fram till tillfredsställande nya kollektivavtal. UNITE HERE:s klubbar i de båda städerna och förbundet nationellt har gett sitt fulla stöd till hotellarbetarna i San Francisco.

Trots långvariga förhandlingar – avtalet för Los Angeles löpte ut i april – har arbetsgivarna vägrat släppa sina krav på ökad arbetsbelastning och lägre arbetsgivaravgifter till sjukförsäkring och pensioner.

Arbetsgivarna motsätter sig dessutom fackliga krav på ett tvåårigt avtal som skulle löpa ut under 2006 – samtidigt som avtalen upphör för hotell i tio andra storstäder i USA, vilket alltså skulle förbättra fackets förhandlingsposition gentemot hotellkedjorna som nu härskar över branschen. UNITE HERE har skapat starkt stöd för de fackliga kraven bland nationella och lokala medborgarrätts- och invandrargrupper.

Hotellsektorn i USA red ut stormen efter 11 september genom att avskeda tusentals anställda, men har inte varit lika snabba med att återanställa när turismen vänt uppåt igen. Sänkta lönekostnader har gjort storhotellen fortsatt lönsamma tack vare att arbetsbelastningen ökat för den befintliga personalen. Arbetsgivarna vill nu spä på sina vinster ytterligare genom att slippa undan sjukförsäkringskostnaderna i ett land som saknar allmänt sjukförsäkringssystem. I San Francisco kräver hotellen en drygt 20-procentig ökning av arbetarnas egenavgifter till sjukförsäkringen. I Los Angeles har hotellen ensidigt skurit ner arbetsgivaravgiften och tvingat hundratals anställda lämna sjukförsäkringsprogrammet och sälla sig till de miljontals amerikaner som helt står utan sjukförsäkring.

Konflikten handlar om grundläggande rättigheter och facket slåss mot vad UNITE HERE kallar hotellarbetarnas "WallMartisering". Genom att kräva gemensamma slutdatum för kollektivavtalen på viktiga turistorter försöker facket förbättra förhandlingspositionen gentemot de transnationella hotelljättarna och kompensera för avsaknaden av landsomfattande kollektivavtal i USA.

Bland hotellkedjorna i de här städerna koncentrerar sig därför UNITE HERE på fyra nyckelspelare som är stora arbetsgivare och går i spetsen för motståndet mot fackets avtalskrav. De fyra kedjorna är InterContinental, Starwood, Marriott och Hyatt.