IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Bananarbetare i Ecuador strejkar mot försämrade villkor

Upplagd på IULs hemsida den 25-Mar-2002

Skicka denna artikel till en vÅ n.



Mer än 1 400 anställda vid sju plantager som arbetar för Noboa Company i Ecuador gick i strejk den 25 februari för att ge eftertryck åt sina krav på grundläggande rättigheter, t ex övertidsersättning, sjukvård, vårdcentraler, rimliga löner och rätten att grunda en fackförening. Noboa Company som äger Bonita brand, är världens fjärde största bananföretag efter Chiquita, Dole och Del Monte.

IUL skrev omedelbart till den ecuadorianske arbetsministern för att kräva att dessa arbetare skall få åtnjuta sina rättigheter i enlighet med ILOs konventioner och ecuadoriansk lag. Vi har nu fått höra, att 120 bananarbetare har avskedats och 300 personer som arbetade på dessa plantager har inte kallats tillbaka för att arbeta. Ledningen hävdar, att det inte finns några bananlaster att bearbeta och att arbetarna därför inte behövs.

Sedan strejken har det funnits poliser på plantagerna. Det finns uppgifter som tyder på att varken arbets- eller inrikesministern var de som beordrade polisinsatsen på plantagerna.

För att protestera mot dessa antifackliga repressalier genomförde 300 bananarbetare en demonstration i den närbelägna staden Guyaquil den 12 mars.

Denna nya antifackliga verksamhet gör att Noboa – och då särskilt företagets ägare, Alvaro Noboa Ponton, som väntas ställa upp i nästa presidentval i Ecuador – nu måste visa ökat ansvar för att se till att internationellt erkända arbetstagarrättigheter verkligen respekteras och tillämpas.

Förbundet har lämnat in en ansökan till arbetsministern om att förbundet för plantagearbetare på Haciendas Yanayacu 1 & 2, Rey Rancho 1 & 2, La Nueva, Zapotal och La Teresa skall erkännas och registreras legalt. Om det registreras kommer det att vara det första oberoende bananarbetarförbundet som erkänns i Ecuador på nästan trettio år.

Enligt uppgift har arbetsministern också sänt officiella inspektörer till bananplantagerna för att rapportera om eventuella kränkningar av arbetarnas rättigheter. Hittills har han också reagerat på bananarbetarnas samtliga önskemål.

Mindre än en procent av bananarbetarna i Ecuador är fackligt organiserade. Lönerna ligger avsevärt lägre än för organiserade bananarbetare på annat håll och de sociala förmåner som förbunden har lyckats uppnå för medlemmarna genom sin långa kamp – t ex sjukvård, bostäder, el, dricksvatten, skolgång för barnen - lyser nästan helt med sin frånvaro i banansektorn i Ecuador. Ecuador, världens största bananexporterande land med omkring en tredjedel av världens export, leder den globala kapplöpningen utför och utövar påtryckningar på bananarbetare överallt då företagen svarar på konkurrenstrycket genom att försöka försämra villkoren.

Vad Ni kan göra


1) Kontakta företaget Noboa. Skriv till företagets ägare, Alvaro Noboa Ponton. Uppmana Noboa att: återanställa de avskedade arbetarna, efterleva ecuadoriansk lag om fackliga rättigheter, erkänna förbundet och upriktigt förhandla om dess krav. Faxa ett brev till Noboa i Ecuador, fax: 011-593-42-444-093.

2) Skriv till regeringen i Ecuador för att tacka arbetsministern för att hittills ha accepterat bananarbetarnas önskemål. Be honom att fortsätta att skydda de grundläggande rättigheterna för medlemmarna i plantagearbetarförbundet på Haciendas Yanayacu 1 & 2, Rey Rancho 1 & 2, La Nueva, Zapotal och La Teresa. Hemställa om att ministern vidtar åtgärder för att underlätta förhandlingar mellan företaget och facket.

Arbetsministern Ab. Martin Insua Chag Ecuador kan kontaktas på: Fax: 011-593-2-256-3469 eller 011-593-2-250-3122. E-post: [email protected]

Vi ber Er skicka kopior av Era meddelanden till IULs sekretariat. Tack på förhand för Er solidaritet och Ert stöd.

Mer information och uppdateringar finns på US/LEAPs hemsida. Det är en oberoende frivilligorganisation baserad i USA som verkar för ekonomisk rättvisa och grundläggande rättigheter för arbetstagare i Centralamerika, Colombia, Ecuador och Mexiko.